EN facebook

Nálunk mindig történik valami - A Tour de Hongrie a Göcseji Múzeumnál

TÉMA

2023-05-15 16:00

Nálunk mindig történik valami… illetve ez alkalommal inkább előttünk. Idén május 11-én különleges programban volt része azoknak, akik Zalaegerszegen a Göcseji Múzeum környékén jártak. A Tour de Hongrie kerékpárverseny második szakaszindulóját éppen az intézmény előtt rendezték meg. A rajtvárosként szereplő településen sokan kíváncsiak voltak a nemzetközi verseny indulására.


Ezt kicsit kihasználva rögtönzött szabadtéri minikiállítást rendeztünk, aminek a központi tárgya az ősbicikli másolata volt, amelyet az 1810-es években a német Karl Freiherr von Drais alkotott meg. A neves német erdőtiszt és feltaláló eredetileg fából készült, pedál nélküli, bőr üléses járművet álmodott meg, ami természetesen még futóbicikliként működött. 1818-ban szabadalmaztatta, mint az első sikeres, kétkerekű, emberi hajtású, kormányozható szállítóeszközt, ami még a postakocsinál is sebesebb volt.

 

 

A „kerékpár atyjának” az alkotása évekkel ezelőtt Kaján Imre korábbi múzeumigazgatónak annyira megtetszett, hogy el is készíttette a Göcseji Múzeum számára. Azóta többször közkinccsé tettük egy-egy rendezvény alkalmával, leggyakrabban a Múzeumok éjszakája rendezvényeken a fiatalok nagy örömére. A mai program pedig tálcán kínálta a lehetőséget, hogy ismét elővegyük és szabadtéri bemutató formájában a közönség elé tárjuk ezt a szenzációs járművet.


2004-ben a brit The Times is felmérést végzett olvasói körében a világ legfontosabb tanulmányairól, és ezt a kerékpárt az első helyre sorolták. Persze ehhez az is közrejátszott, hogy addigra kiderült, Carl Benz első autómodelljének a megépítésénél ennek a járműnek a szerkezete volt az egyik példakép. De abban a korban a lovaglás alternatívájaként is lelkesen fogadta a közönség ezt a „sétálógépet”. Arról nem is beszélve, hogy Drais szakmai életében is fordulópontot hozott, hiszen két tudományos társaságba is felvételt nyert a találmánya jelentősége és sikere okán. Később tandem futógépet is tervezett, és számos más találmánnyal megörvendeztette a kor emberét.


Így emlékeztünk ma a német feltalálóra, Karl Freiherr von Drais-re és a ma már megmosolyogtató, mégis jelentős futóbiciklire 2023 májusában, a Tour de Hongrie kerékpárverseny második szakaszának az indulóján.

 

 

fénykép, gyűjtemény, látogató, múzeumi marketing, #muzeumozzaszobadbol, téma
2023-03-24 07:00
emlékezet, helytörténet, Magyar Géniusz Program, műhely, örökségvédelem, régészet, téma, természet
2023-01-31 07:00