EN facebook

Nagyatádi kocsi a makói múzeumban

TÁRGY

2021-05-18 20:00

Egy apátfalvi kocsival gyarapodott a napokban a makói József Attila Múzeum gyűjteménye - adta hírül a delmagyar.hu. Egy úgynevezett nagyatádi típusú járműről van szó – ilyet vásárolt Kiss István makói bognártól a nemrég elhunyt Fülöp herceg.

 

Az egykor ló vontatta járművet tréler hozta a múzeumhoz, és az intézmény munkatársai húzták-vonták be az udvarra. 1947-ben készült, de ehhez képest nagyon jó állapotú, minden alkatrésze megvan, restaurálni sem kell, csak megtisztítani. Szikszai Zsuzsanna igazgató azt mondta, Apátfalváról, a Kossuth utcai Tóth családtól vásárolták meg pályázati támogatásból.


Azt a tulajdonosok sem tudták megmondani, ki és hol készítette. Az, hogy ilyen jó állapotban maradt meg, annak köszönhető, hogy végig zárt helyen tartották, illetve hogy csak ünnepi alkalmakkor vették elő – kezdetben lakodalmakra jártak vele, az utóbbi időkben pedig falunapi lovas felvonulások attrakciója volt.

 

 

A nagyatádi kocsi féderes, zárt rendszerű kocsi. Négy bőr­üléssel készült: kettő elöl, kettő hátul. A hátsó ülést ki lehetett szerelni, ha kellett a hely valami szállítására. Az üléseket rögzítették, különben kanyarban kibillent volna. Nem minden bognár tudta elkészíteni, csak az, akinek volt megfelelő fája.

 

Ezt a kocsitípust egyébként nem azért hívják nagyatádinak, mintha bármi köze lenne a Somogy megyei városhoz.

 

Az egykori földművelésügyi miniszterről, Nagyatádi Szabó Istvánról kapta a nevét, méghozzá 1923-as makói látogatása alkalmával, amit akkoriban Móra Ferenc egy hangulatos írásában meg is örökített.

 

Az 1920-as években Hódmezővásárhelyen kezdték el elsőként gyártani, aztán készítése sokfelé, többek között Makón és környékén is elterjedt. Az 1931-ben született néhai Kiss István makói bognármester például 1978-ig készítette feleségével együtt a nagyatádereket.

 

Ezek közül egyet maga a lósportért rajongó Fülöp herceg vásárolt meg, az még most, halála után is ott van a Buckingham-palota kocsiszínjében.

 

Szikszai Zsuzsanna azt ígérte, a makói kocsit hamarosan az érdeklődők is láthatják. Június végén rendezik meg a tájházak napját, és ekkor egy ugyancsak apátfalvi szekérrel, illetve egy lovas szánnal együtt fogják bemutatni.