EN facebook

MúzeumTrip 30. Kincsek a tarisznyában - A gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum

2022-04-15 21:00

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. A 30. túra Székelyföldre vezet: a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum csapata lát bennünket vendégül. Elsőként fedezzük fel a múzeum történetét!

 

 

 

 

A gyergyói múzeum létesítésének gondolata a 20. század első éveiben született meg, az ekkor működő Gyergyói Múzeum és Könyvtár Egyesület hívta életre. A tagok gyűjtőmunkájának köszönhetően 1914-ig mintegy háromezer tárgy gyűlt össze, ám az anyag a második világháború során megsemmisült.

 

A Gyergyói Múzeum az 1970-es évek elején

 

Az újraalapításra az 1950-es évek elején kerül sor lelkes értelmiségiek és önkéntesek közreműködésével. A kezdeményezés egyik kulcsembere Tarisznyás Márton történész volt, aki 1956-ban az intézmény vezetését is átvette. Igazgatása alatt a múzeum a mostoha körülmények dacára fejlődni kezdett, és 1961-ben (több ideiglenes székhely után) sikerült végleges otthonra találnia a jelenlegi barokk műemléképületben, az ún. Vertán-házban, a város egyik legrégebbi, 18. századi kőházában. A valamikori örmény kereskedőház rendeltetése többször változott az idők során: működött benne osztrák parancsnokság, erdészeti hivatal, vámhivatal, tűzoltóság, mielőtt a múzeum birtokba vette, s elkezdte felújításokkal, bővítésekkel minél alkalmasabbá tenni a feladatra.

 

A Gyergyói Múzeum az 1970-es évek elején

 

A múzeum működése rövid időn belül egyre nagyobb területeken nyilvánult meg. A már meglévő, tovább gyarapodó néprajzi és történelmi gyűjtemény mellé sikerült lerakni egy képzőművészeti és természettudományi kollekció alapjait, ugyanakkor megkezdődött a szabadtéri részleg fejlesztése, egy kis skanzen létrehozásához szükséges objektumok betelepítése az ingatlan udvarára. Megindult a tekerőpataki Súgó cseppkőbarlang szakszerű feltárása, a Gyergyó-vidéki műemlékek feltérképezése és gondozása, ezen belül elsőként a gyergyószárhegyi késő reneszánsz Lázár-kastély romjainak megmentése, egy régészeti ásatás szervezésével, valamint tájházak létrehozása a Gyergyói-medence községeiben, a múzeum koordinálásával.

 

A múzeumnak helyet adó Vertán-ház szélkakasa

 

Tarisznyás 1980-ban bekövetkezett halála után az addig önálló múzeum a Hargita megyei múzeum-komplexum egy alárendelt alegységévé vált. A rendszerváltás után, 1990-ben a gyergyói múzeum fölvette egykori vezetője nevét, amelyet 1994-től, önállóságának visszanyerésétől hivatalosan is használ.

 

Néprajzi kiállítás Tarisznyás Márton idején 

 

Mi rejlik most a tarisznyánkban? A kis múzeumok néha kényszerű találékonysága, a helyi értékek iránti elkötelezettség, az új lehetőségeket kereső kíváncsiság - a múltból hozott, „madárlátta” tudás és örökség. Az eltelt évtizedekben múzeumunk megpróbált felzárkózni, bekapcsolódni a szakmai vérkeringésbe, alkalmazkodni az új kihívásokhoz és a helyi adottságokra támaszkodva, megtalálni saját útját a közösségért és közösséggel való munkában.

 

A múzeum udvara

 

Csapatunk muzeológus, múzeumpedagógus szakemberekkel, ennek megfelelően új lehetőségekkel (kézműves műhelyekkel, foglalkozásokkal) bővült, újabb műemlékeket vettünk gondozásba. Gyűjteményeinket, mondanivalónkat törekszünk méltó és innovatív módon, a lehető legmagasabb szakmai színvonalon a közönség elé tárni, állandó kiállításokon és múzeumközti együttműködésekben is – ez utóbbiak közül az Anna – Asszonysors a XX. században magyarországi múzeumbarátoknak is ismerős lehet, miután vendégeskedett a Magyar Nemzeti Múzeumban is.  

 

Gyergyó ünneplőben című alapkiállításunk (2006-2019) 

 

Ásványok, kőzetek, bányavirágok – dr. Jakab Gyula geológus magángyűjteményéből készült alapkiállítás (2008-2019)

 

Rendezvényeinkkel egyfelől csatlakozunk a szakma általánosan ismert programjaihoz, ugyanakkor olyan saját rendezvényeket is igyekeztünk meghonosítani, amelyek helyi sajátosságokból fakadnak és ezeket állítják fókuszba. (Példaként említjük az öt kiadást megért Gyergyói Esztenafesztivált, amely a hegyi pásztorkodás kiveszőfélben lévő mesterségét hozta be egy a napra a múzeum udvarára.)

 

A múzeum által rendezett Gyergyói Esztenafesztivál

 

E pillanatban a múzeum egy hosszas felújítás miatt még zárva tart, de bízunk benne, hogy az épület közelgő újranyitása egyúttal a múzeum életében is új utakat és távlatokat fog nyitni, s régi kedves, védjegyeinkké vált ásvány- és viseletkiállításainkat is megújult köntösben tudjuk majd visszaállítani, hogy a hozzánk látogatókat igazi helyi csemegékkel tarisznyálhassuk fel ismét.

 

Leadkép: A múzeum főépülete 2022-ben, felújítás után

gyűjtemény, múzeumtörténet, MúzeumTrip
2020-02-03 20:00
gyűjtemény, múzeumtörténet, MúzeumTrip, műgyűjtés
2020-12-07 20:00