EN facebook

MúzeumTrip 25. „Forradalmi Forgatag” – Március a Hadtörténeti Múzeumban

Ünnep

MúzeumTrip olyan felfedező túra, amely során egy-egy múzeum mélyében, az ott őrzött tudás különböző rétegeiben tehetünk kirándulást. A Magyar Múzeumok OnLine kéthetente (minden hónap elsején és 15-én) másik múzeumot keres fel, hogy felfedezze és bemutassa a kisebb és nagyobb, régebbi és újabb intézmények történeteit, gyűjteményeit, kutatásait és programjait. 2021-ben a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ipari örökséget reprezentáló tagintézményeiben kezdtünk, majd a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a békéscsabai Munkácsy Mihány fogadott bennünket. Március első felében a Hadtörténeti Múzeumban időzünk.  A múzeum története után eddig  a Modern Lőfegyver Gyűjteményé, a Fotóarchívumé, az  első világháborús állandó kiállításé volt a főszerep. Most megmutatjuk, hogyan ünnepelhetjük járvány idején vagy rendes időben a múzeummal a március 15-i forradalom győzelmét!

 

 Kézműves ötletek Nemzeti Ünnepünk, március 15-e alkalmából

 

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban 2011-ben indította útjára Forradalmi Forgatag programsorozatát, amelynek keretén belül minden évben március 15-én ingyenes családi nappal várja látogatóit az Intézmény. Ezen a napon 11.000-12.000 fős látogatottságunkkal a legnépszerűbb múzeumok között tudhatjuk magunkat az országban. Ilyen volt a Forradalmi Forgatag 2019-ben: 

 

 

A nemzeti ünnepet megelőző hetekben számos óvodás és iskolás csoport tekinti meg a Múzeumot különböző múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatvezetések keretében. Bizony a pedagógusoknak résen kell lenniük, ha ebben az időszakban osztályaikkal a korszakhoz köthető programokon szeretnének részt venni, ugyanis hatalmas az érdeklődés, sokszor előfordul, hogy egy évvel előtte már le vannak foglalva az időpontok. Nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy ez az egyik leglátogatottabb időszakunk minden évben, hiszen március első két hetében mintegy kétezer kisgyermek pezsdíti fel a múzeum életét és kollégáink 70-80 foglalkozást tartanak meg számukra.

 

48-as állandó kiállításunk

 

Az óvodások körében nagy népszerűségnek örvend a „Huszármese” és a „Fel, fel vitézek a csatára!” programunk, előbbin a résztvevők megismerkedhetnek a huszár alakjával, fegyvereivel, lehetőségük van felpróbálni öltözetüket és el is készíteni viseletének egy-egy darabját, utóbbin pedig a gyermekek egy honvédsereg táborába csöppenve fegyverfelismerésen, erőpróbán és kézműves foglalkozáson tehetik próbára tudásukat,  ügyességüket.

 

Huszármese foglalkozásunk

 

Az iskolás korosztály számára is sokszínű a kínálatunk, fegyverbemutatónk keretében megismerkedhetnek a honvédsereg létrejöttével, felépítésével és kézbe vehetik a szabadságharc fegyvereit is. A „Fényesebb a láncnál a kard” foglalkozásunkon a katonai történeti vonal kerül előtérbe, összehasonlításra kerülnek a különböző fegyvernemek, kiderítjük mik a lényeges különbségek a kard és a szablya között és fény derül arra is, hogy Gábor Áron valóban öntött-e réz ágyúkat. Mindezek mellett programkínálatunkban elérhető még a „Híresek és hírhedtek 1848–49-ben”, az „Aradi vár, Aradi vár, halál völgye” foglalkozásunk és természetesen tárlatvezetés is igényelhető a Magyarország 1815-1866 közötti hadtörténetét bemutató „Jelszavaink valának: haza és haladás” című állandó kiállításunkban. A Digitális Legendárium munkacsoporttal közösen készített, a háromszéki ágyúöntés történetét bemutató „Lészen ágyú” című kisfilmünk: 

 

 

Visszakanyarodva a március 15-ei családi naphoz, amely sajnos tavaly és idén is elmaradt a járványhelyzet miatt – így a X. Forradalmi Forgatagra még egy évet biztosan várnunk kell, azért nézzük meg, mivel is készülünk minden évben ezen a napon.

A kiállításaink ingyenes megtekintése mellett kézműves vásárral, sokszínű bemutatókkal örvendeztetjük meg látogatóinkat. Az épület előtti Kapisztrán téren hagyományőrző csapatok ágyúlövésekkel és puska sortüzekkel tarkított bemutatói csalogatják a házba az érdeklődőket. A pár perces előadások után lehetőség nyílik közelebbről is megismerni a gyalogsági tábort, a tüzérség felszerelését és fegyverzetét. A múzeum Díszudvarán a gyerekeket népi játszóházzal és fémkatona öntéssel, a felnőtteket kirakodóvásárral, különböző népi mesterségek bemutatóival várjuk.

 

 

A hagyományőrző csapatok bemutatói

 

A múzeum Márványtermében a korongozás és a fafaragás mesterségek bemutatója mellett a Honvéd Táncegyüttes fellépése és a Kákics Együttes zenés-táncos műsora szórakoztatja a látogatókat. Dísztermünkben pedig mindenki elkészítheti saját huszárcsákóját, tarsolyát, töltéstáskáját, illetve megfestheti saját „ólom”-, valamint játék lovas katonáját. A kézműves foglalkozások mellett a nagyobbakat fegyverbemutatóval egybekötött előadások, ékszerkészítés, Wargame és kedvezményes könyvvásár is várja, valamint ezen a napon lehetőség nyílik bejutni a Könyvtárunk és Térképtárunk „titkos” raktáraiba is. 

 

A fémkatona öntésnél mindig hosszas sorok kígyóznak

 

Mivel a koronavírus-járvány miatt idén sem tudunk közösen, ünnepélyes keretek között megemlékezni az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről, szeretnénk azért otthonról is könnyen elérhető oktatási segédanyagok, kiadványok és kézműves foglalkoztatók segítségével a gyermekek, pedagógusok, szülők számára is élménytelibbé tenni ezt a történelmi időszakot. Online tartalmaink intézményünk honlapján (https://www.militaria.hu) a Digitális hadtörténeti oktatási csomagon belül, valamint Facebook-oldalunkon érhetők el és folyamatosan frissülnek. A pákozdi csata: