EN facebook

Múzeumozz a szobádból! - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

2020-03-27 11:00

Felmerülhet az a kérdés, hogy mit adhat a múzeum egy olyan helyzetben, amikor az emberek többségének nincs lehetősége arra, hogy kiállítást látogasson? Milyen kész online tartalmakat kínál egy múzeum? Hogyan tudják ezek segíteni a pedagógusokat? Ezekre a kérdésekre válaszol több múzeum mellet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet is.

 

#múzeumozzaszobádból sorozatunkban most ők mutatják meg, milyen már kész online tartalmaik vannak, amelyekkel támogathatják az oktatást, vagy akár egyéni élményeket is nyújthatnak azok számára, akik nem tudják látogatni az intézményeket.

 

 

Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

 

Bajor Gizi titkokkal teli villáját egy ideig mi is bezárni kényszerültünk, de nagy erőkkel dolgozunk Róna Viktor balettművész „beköltöztetésén”, hogy amikor végre elmúlik a járvány azonnal nyithassuk a „Herceg a vasfüggöny mögül” régen várt időszaki kiállítást. Hogy a rajongók a színházi kényszerszünet alatt  se maradjanak kedvenceik nélkül, az egyre sokasodó színházi közvetítések mellé hadd ajánljunk néhány érdekes színháztörténeti kincset digitális gyűjteményeink anyagából.

 

 

Virtuális kiállítások

 

2010-ben a Színészmúzeum földszinti terei alaposan átalakultak, a jeles színészeinknek szentelt emlékszobák helyét folyamatosan megújuló időszaki kiállítások vették át. Szerencsére az emlékszobák sem tűntek el nyomtalanul: virtuális kiállításban végigbarangolható az egykori tárlat, hangos-képes illusztrációkkal idézzük meg Jászai Mari, P. Márkus Emília, Bajor Gizi és Gobbi Hilda emlékét, legismertebb szerepeiket. De ha valaki inkább az emeleten látható állandó kiállításba ugorna be, csak most ezen a titkos linken elérheti a hangos tárlatvezetés tartalmait, melyeken Fullajtár Andrea színművésznő (angol nyelven pedig Alexis Latham) vezet végig a színházi előadás születését bemutató A kulisszák között című kiállítás legizgalmasabb műtárgyain.

 

Időszaki kiállításaink kísérőjeként, vagy frissen bekerült hagyatékok bemutatására számos virtuális kiállításunk készült: Bajor Gizi, Karády Katalin, Rácz Vali, Psota Irén, Balázs Samu és Téri Árpád pályaképeit bemutató virtuális tárlatok mellett igazi különlegesség az első világháború front- és hadifogolyszínházait felidéző honlap, mely megmutatja, hogy a színház a legnehezebb időkben is utat tör magának. De mindenképpen érdemes végigpörgetni a Rév István Árpád szatirikus szobrait bemutató Gunyor című kiállítást is: meghökkentő, hogy Rév a második világháború idején, 1941-1945 között működtette Magyarország első hivatásos művészi bábszínházát, az Állami Bábszínjátékot. A rendkívüli közönségsikert arató bábszínház nagy részletességgel kidolgozott bábjai, melyek komplex mozgatási technikáját maga a bábkészítő találta fel, megtekinthetők a Bábgyűjtemény internetes adatbázisában. Ugyanitt a Múzeumi Osztály számos más gyűjteményének digitális tartalmai is megtalálhatók, részletes leíró adatokkal kiegészítve. A hétvégén esedékes bábszínházi világnapot – mivel tervezett rendezvényeinket le kellett mondanunk – szintén a virtuális térben ünnepeltük. Erre az alkalomra Kifordítva. Bábtechnikai kulisszatitkok címmel készítünk új kiállítást, mely honlapunkon kisvártatva elérhető lesz.

 

 

3D modellek, cikkarchívum, adattár

 

Az új médiumokat kedvelő virtuális látogatóink számára 3D modelleket is készítettünk: bábokról, jelmezekről, színházi makettekről, kellékekről.  Néhányuk még életre is kel: ez a modell Lénárd András Mikropódium bábszínháza kis marionettjének mozgási lehetőségeit mutatja be. Ugyancsak háromdimenziós modell segítségével lehet bepillantani a Színházi Intézet néhány speciális terébe, gyűjteményi raktárába.  A Cikkarchívumba „belépve” a polcokon sorakozó mappákról leolvasható, hogy hány „folyóméternyi” előadás készült például Shakespeare darabjaiból. A 2016-os kiállításunkhoz készített webjátékokon keresztül a Nemzet Színészeivel lehet megismerkedni, meghallgatni hangjukat, megismerni művészi hitvallásukat.

 

 

 

Ha valaki jobban elmélyülne a magyar színjátszás történetében, vagy kedvenc szerzőjéről, színészéről szeretne többet megtudni, akkor új Színházi Adattárunk összetett keresőjétől érdemes elindulnia. Itt negyvenezernél is több magyarországi és határon túli előadásról talál részletes adatokat, de a produkciókat dokumentáló digitalizált cikkeket, előadásfotókat, plakátokat, terveket is megtekintheti. Digitális és digitalizált tartalmaink naponta bővülnek.

 

 

 

 

szinhaztortenet.hu oldalon színháztörténeti tanulmányok, interjúk, a színházi emlékezet fontosságáról nyilatkozó neves színházi emberek nyilatkozatai láthatók. Kevesen tudják, hogy a Színházi Intézet által kiadott színháztörténeti és színházelméleti kiadványok – beleértve az OSZMI saját szakperiodikáját a Színháztudományi Szemlét is – a Hungaricana adatbázisban digitálisan olvashatók. Ezek a források az egyetemi és középiskolai színháztörténeti oktatás fontos segédanyagai lehetnek. Ugyancsak a színháztörténeti oktatás támogatására szántuk a Prezi felületére készített előadás-rekonstrukcióinkat is (Sirály, Álomkommandó).

 

 

 

 

YouTube

 

Youtube-csatornánkon sok színházi szakmai beszélgetés, konferencia felvétele tekinthető meg, többek között az 1956-os forradalom színházi hatásait elemző beszélgetéssorozat, a Robert Wilson színházáról szóló nemzetközi konferencia előadásai, vagy Marvin Carlson neves amerikai színháztörténész „immerzív színházról”szóló előadása és az azt követő beszélgetés is.

 

Múzeumi blog

 

2015 óta rendszeresen vezetjük honlapunkon a Hónap műtárgya és a Betekintő című múzeumi blogot, melyeket az OSZMI különböző részlegeken és gyűjteményekben dolgozó kollégái felváltva írnak. A két rovat archívumában ötvennél is több, igen gazdag képanyaggal illusztrált ismeretterjesztő cikket olvashatnak gyűjteményeink kiemelt tárgyairól, új szerzeményeinkről, megemlékezéseket a színháztörténet neves személyiségeiről valamint beszámolókat az új színházi jelenségekről és projektekről. Jó barangolást mindenkinek a virtuális színészmúzeumban!        

 

 

Facebook-oldal

Instagram

gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-03-16 13:30
felhívás, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, virtuális
2020-03-26 16:00
digitalizáció, #muzeumozzaszobadbol, művészet, régészet
2020-03-22 19:05