EN facebook

Múzeumozz a szobádból! – szentendrei Ferenczy Múzeum

#múzeumozzaszobádból

2020-03-22 19:05

Felmerülhet az a kérdés, hogy mit adhat a múzeum egy olyan helyzetben, amikor az emberek többségének nincs lehetősége arra, hogy kiállítást látogasson? Milyen kész online tartalmakat kínál egy múzeum? Hogyan tudják ezek segíteni a pedagógusokat? Ezekre a kérdésekre válaszol a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC), több más múzeum mellett.  

#múzeumozzaszobádból sorozatunkban most ők mutatják meg, milyen már kész online tartalmaik vannak, amelyekkel támogathatják az oktatást, vagy akár egyéni élményeket is nyújthatnak azok számára, akik nem tudják látogatni az intézményeket.

 

 

Olvassuk el a múzeum történetét, ismerjük meg az intézményt, mely szorosan összekapcsolódik Szentendre történetével!

 

Az élő hagyomány – ez határozza meg a tucatnyi múzeumot és kiállítóhelyet működtető szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum tevékenységét. Ma is több mint száz képzőművész él Szentendrén, köztük számos Kossuth-díjas, iskolateremtő mester, a kortárs művészet képviselői. Olvassuk el a festők városának és képzőművész lakóinak történetét!

 

Böngészhető gyűjteményi anyag, virtuális kiállítás

 

Végigböngészhetjük a kiállítások archív gyűjteményét, valamint megtekinthetjük a képzőművészeti gyűjtemény tíz emblematikus alkotását, melyek mindegyike Szentendréhez kötődik.

 

70.48. Deim Pál - Találkozás a kékkel 1969

 

Katalógusok

 

Legnépszerűbb kiállításaink katalógusai a weboldalunkon böngészhetők, de találunk tudományos igényű tanulmánykötetet is e gyűjteményben.

 

Letölthető múzeumpedagógiai segédanyagok

 

Múzeumpedagógusaink rendszeresen jelentkeznek új, letölthető anyagokkal és interaktív játékokkal, hogy a legfiatalabbak és a játékos kedvű idősebbek se unatkozzanak az FMC honlapján. A Programok tanítási napokon fület most átkereszteltük: a Múzeumozz a szobádból! oldal folyamatosan frissülő tartalmát az iskolai tanulmányok kiegészítésének is szánjuk.Már most letölthető a Czóbel Béla munkásságát feldolgozó kreatív könyv, amelyben minden korosztály találhat magának izgalmas feladatokat.

 

Facebook és Instagram

 

Legaktívabb felületeink a Facebook és az Instagram. Naponta több új poszttal készülünk különböző témákban: a képzőművészeti gyűjtemény darabjairól, régészeti és néprajzi kincsekről közlünk rövid leírásokat, múzeumpedagógiai játékokra invitálunk kicsiket és nagyokat, valamint szeretnénk ízelítőt adni az épp nem látogatható tárlatok különleges darabjaiból (Ferenczy Noémi, Czóbel Béla, Kmetty János és Kovács Margit műveiből), sőt hamarosan finisszázst rendezünk a virtuális térben a Kucsera Ferenc mártíriuma tárlat zárása alkalmából.

 

A múzeum YouTube-csatornája

 

A múzeum YouTube csatornáján számtalan film látható régi és aktuális, a jelenlegi helyzet miatt nem látogatható kiállításaink megnyitóiról, legszebb műtárgyairól, izgalmas felfedezéseiről; megtekinthetünk továbbá interjúkat a kiállító művészekkel, „így készült” videókat, kisfilmeket nézhetünk végig.

 

Irodalom

 

Két huszadik századi, kultúrtörténetileg meghatározó folyóirat, a betiltott Mozgó Világ és a vajdasági Új Symposion saját honlapot kapott, így a belőlük készült kiállítások ma is bejárhatók a virtuális térben.

 

Régészet

 

A Közösségi Régészeti Egyesület YouTube-csatornája és Facebook-oldala számos információt tartalmaz e lelkes civil közösségről, akik önkéntesen, a szabadidejükben segítik a hivatásos régészek tevékenységét. A múzeum honlapján pedig a legfontosabb leletekkel ismerkedhetünk meg.

 

film, gyűjtemény, látogató, #muzeumozzaszobadbol, restaurátor, történelem
2020-03-19 21:30
kiállítás, látogató, múzeumandragógia, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, tárgy, történelem, virtuális
2020-03-17 11:00
képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, művészettörténet, pedagógus, programajánló, tanulás, tárgy
2020-03-20 15:00