EN facebook

Múzeumozz a szobádból! - Móra Ferenc Múzeum

2020-07-07 17:00

#múzeumozzaszobádból sorozatunkat a múzeumok megnyitásával sem hagyjuk abba és továbbra is szeretnénk tájékoztatni a szakma képviselőit és az érdeklődőket, látogatókat, olvasóinkat is a múzeumok elérhető virtuális tartalmairól. Így mutatjuk most be a szegedi Móra Ferenc Múzeumot is.

 

 

A Móra Ferenc Múzeumról 

 

A Móra Ferenc Múzeum Szeged városának meghatározó kulturális intézménye.  Állandó és mindig megújuló időszakos kiállításai mellett komoly régészeti, néprajzi, irodalomtörténeti, történettudományi, természettudományi és numizmatikai kutatómunka folyik a múzeum falai mögött. A Városi Múzeumot és Könyvtárat 1883-ban alapították. 1896-ban készült el az új, ma is használt neoklasszicista stílusú épület. A múzeum és könyvtár közös intézményét Közművelődési Palotának nevezték, mely 1950-ben vált szét, a múzeum ekkor vette fel Móra Ferenc nevét. A múzeum több mint 1,2 millió nyilvántartott műtárgyat tartalmaz.

 

A szegedi nagyárvíz című virtuális kiállítás

 

Virtuális kiállítások

 

A virtuális kiállítás megismerése elősegíti oktatási és ismeretterjesztési célú felhasználását. Megismerkedhetünk olyan témákkal mint A szegedi Széchenyi tér története, A szegedi nagyárvíz, Lábbelik a Néprajzi Gyűjteményben.

 

 

Gyűjtemények

 

A múzeum honlapján digitalizált fotóállományában lehet fotókat keresni, majd bankkártyás fizetés segítségével a szükséges digitális fotómásolatok megvásárolhatóak különböző méretekben (S, M, L, XL). A képmásolat megvásárlásával a Múzeum engedélyt ad a megrendelőnek, hogy a megvásárolt felvételeket oktatási, tudományos, ismeretterjesztő, kereskedelmi vagy egyéb céllal egyszeri alkalommal közölje.

 

A könyvtár gyűjteményi anyagában megtalálható például A magyaroknak uradalmaik  mind a' régi, mind a' mostani üdőkben Tizen négy rézre-mettzett paisokkal. Írta Dugonics András. Ez a könyv Horváth János irodalomtörténész professzoré volt korábban.

 

 

 

A néprajzi gyűjteményekben 19-20 századi tárgyakat, szobrokat, hangszereket ismerhetünk meg. A képek között láthatunk balról-jobbra haladva lisztes kosarat, rühzsírtartót (gyógyító kenőcsöt tartottak benne) ami csontból és fából készült, dohánytartót, bácskai főkötőt (szerb), Bocskor (1960-ból) illetve Tambura ami egy szegedi hangszer.  

 

 

Szoptató edény, 19. század vége

Korongolt, mázas cserépedényke, gyermekek és nagybetegek itatására, táplálására használták. Kiskundorozsmáról adományozták az alakuló néprajzi tár számára, 1906-ban

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

A régészeti gyűjteményben megtalálható egy fénykép Móra Ferencről kezében egy bronzkori edénnyel. Móra Ferenc 1905-1933 között végzett régészeti tevékenysége során feltárt nagyszámú temetőjének és kisebb számú településmaradványának régészeti anyaga zömében a múzeum régészeti gyűjteményében található. Ásatásain készített leírásait, rajzait a régészeti adattárban, mint kéziratos hagyatékot őrizzük. Az ásatásairól megmaradt sok száz fényképfelvétel a fotótárban.

 

 

Móra Ferenc egy bronzkori edénnyel

 

 

A történeti gyűjteményben A szecesszió vidéke, a vidék szecessziója című virtuális kiállítást ismerhetjük meg. Ahol többek között megtalálható Mikszáth Kálmán szalonjának szekrénye, amely a XIX. sz.- XX. sz. fordulóján keletkezett. Mikszáth halálakor özvegye Szeged városának ajándékozta. .

 

A szekrény mellett egy hasonlóan izgalmas szecessziós tárgy: Fekete Pál mesteri alkotása, akinek a szegedi zsinagóga vaselemeit is köszönhetjük. A kereszt teljesen anyagszerűtlen, mégis érezni a munkán alkotójának rendkívüli mesterségbeli tudását, rutinját és az emberi képesség csúcsokat jelző határait. A szülői szeretet apoteózisa vasba gyúrva. 

 

 

Síremlékkereszt és kerítés Tervezte és kivitelezte: Fekete Pál

 

 

MFM Interaktív

 

Ezzel a címmel a múzeum egy olyan felületét ismerhetjük meg, amit a Móra Ferenc Múzeum azzal a céllal készített, hogy interaktív eszközök és játékok segítségével bevonja a látogatókat a múzeum működésébe, kiállítások megismerésébe.

 

Közösségi oldalak

 

A Móra Ferenc Múzeumnak megtalálható saját Facebook és Instagram fiókjai. Ahol az érdeklődök nyugodt szívvel böngészhetek és érdekes dolgokat olvashatnak. Például az instagram oldalukon Személyes történeteket gyűjtünk a koronavírus időszakáról.

 

YouTube

 

Ahogy több múzeum, úgy a Móra Ferenc Múzeum is rendelkezik saját YouTube csatornával, ahol hozzáférhetők beszélgetések, előadások, vagy épp kiállításokhoz készült tartalmak. A videók között megtalálható Múzeumi mesék és Munkácsy mesék sorozat. 

 

 

 

film, látogató, #muzeumozzaszobadbol, műhely, régészet, történelem, virtuális
2020-03-24 07:00
felhívás, interjú, #muzeumozzaszobadbol, tárgy
2020-05-27 22:00
gyűjtemény, iparművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, tárgy, virtuális
2020-06-26 16:00