EN facebook

Múzeumozz a szobádból! - Iparművészeti Múzeum

2020-06-26 16:00

Az elmúlt időszak bezárásait talán a legjobban azok az intézmények fogadták „rutinosan” amelyek már amúgy is zárva vannak a nagyszabású felújítási munkák miatt. A járványhelyzet bejelentésével a fókuszpont átkerült a digitális tartalmakra. Ilyen például az Iparművészeti Múzeum is, akiknek számos izgalmas tartalmát érhetjük el pusztán néhány kattintással! A #múzeumozzaszobádból sorozatban őket is bemutatjuk.

 

 

Letölthető ismeretterjesztő tartalmak, letölthető tananyag

 

A művészettörténeti érettségi és felvételi küszöbén álló diákok számára a Klikkelj és tanulj elnevezésű aloldal nyújtott segítséget. Az elérhetővé tett, kidolgozott tételek a gyűjtemény anyagából vett műtárgyfotókon mutatja be a szecesszió tárgyait. (Bútorok, textilek, üvegek és kerámiák, ötvösművészet)

 

Áttekintőt ad az iparművészeten túl az építészetről is mind hazai és nemzetközi viszonylatban. Azt is el kell ismerni, hogy akkor is el lehet merülni az elérhetővé tett anyagok között, ha éppen nem érettségire/felvételire készül az olvasó/látogató. A fiatalabb korosztály számára is található digitális tartalom. 2018-ban újra megnyitotta a kapuit a Ráth György-villa.

 

Az online kiállításvezetővel megismerhető a Ráth-villa története a feltöltött videók segítségével pedig virtuális sétát is tehetünk a kiállított műtárgyak között. A kiállításvezető a 10-14 éves korosztályt szólítja meg, de az egész család számára nyújthat kikapcsolódást és bepillantást a villában található állandó tárlatról. Érdemes megnézni a korábbi, időszaki tárlatokat is felelevenítő bejegyzéseket, fotó és videó anyagokat.

 

 

 Az Iparművészeti Múzeum YouTube csatornáját is érdemes meglátogatni!

 

2019-ben a Várkert Bazárt falai között bemutatásra kerültek az Iparművészeti Múzeum egyes gyűjteményi darabjai. Ezt a kiállítást lehet felidézni a letölthető és nyomtatható „tárgyakkal” amelyek így, színezhetővé is válnak. Izgalmas lehetőséget adva arra, hogy a gyerekek újragondolják egy-egy tárgy színvilágát.

 

 

Klikkelj és olvass! Online tartalmak, közösségi média

 

A Klikkelj és olvass! „fül” alatt érhetőek el azok a színes tartalmak melyek a járványhelyzet alatt a kevesebb mozgásteret és otthon töltött időt tették és teszik érdekessé.  Az egyik kulcsfontosságú tárgy lett az otthonról dolgozóknak az íróasztal. A múzeum egyik leggazdagabb gyűjtemény csoportját teszik ki az íróasztalok. Típusában, díszítettségében és formájában is különleges darabokat mutattak be a honlapjukon és a különböző közösségi média felületükön, például az instagramon is.

 

 

 

 

Természetesen a többi gyűjtemény egy-egy érdekes tárgyáról olvashatunk. Érdemes kiemelni a legfiatalabb gyűjteményi egységet a 2015-ben létrejött Kortárs Dizájn Gyűjteményt. Céljuk, hogy felépítenek egy a 20-21. századot reprezentáló gyűjteményt valamint magára az alkotás folyamatára, hogy nyomon követhető legyen egy-egy dizájn termék megszületése. A múzeum munkatársai a Hype és Hyper magazinnal együttműködve elindították a Tárgyfétis című cikksorozatot. Szinte magától értetődő, hogy humorral sok mindent lehet orvosolni, így járta be a különböző oldalakat az alábbi fotómontázs és lett a Tárgyfétis sorozat első témája:

 

Fotó: koronavírus szett

 

A cikkek szerzőivel a múzeum honlapján elérhető egy interjú is, Tárgyak nyomában címmel. Megismerhetjük olyan tárgyak történetét, mint a fentebb már említett íróasztalok vagy egy-egy textil és ötvöstárgy bővebb ismertetése.

 

Virtuális kiállítás

 

A digitálisan elérhető tartalmak akkor válnak igazán teljessé, mikor kiállítás is születik a virtuális tér számára. A szecesszió világnapját 2013 óta ünnepeljük minden év június 10-én. 2017 óta a Réseau Art Nouveau Network nemzetközi szervezet évről évre kijelöl egy központi témát a világnaphoz. 2020-ban a szecessziós ólmozott üvegek- elsősorban az üvegablakok- kerültek a figyelem központjába. Igazodva a kialakult helyzethez egy másik témakört is megadott a közösségi média felületein futó fotópályázatához amely „Az én szecessziós archívumom” címet viseli.

Ezt a két témát ötvözte az Iparművészeti Múzeum a virtuális kiállítással. Azaz a gyűjteményben fellelhető anyag tematikus közzétételével ünnepli a szecessziós világnapot. A kiállítás címe: Színes üvegek fekete-fehérben.

 

Fotó: Épületfotó - a Bedő-ház (Budapest, Honvéd utca 3.) főlépcsőházának egyik ablaka

 

A digitális tér sokszor megfoghatatlannak tűnik, ha arról az oldalról közelítünk, hogy egy-egy tárgyat élőben látni a legjobb. Viszont a lehető legátfogóbb képet kaphat a virtuális látogató akkor is, ha egy-egy intézmény –jelen esetben- az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi adatbázisát is megnézni. Közel 42 000 műtárgy és tárgyleírás böngészhető és kutatható.

 

Különleges könyvgyűjtemények

 

Iparművészeti Múzeum Könyvtárának Facabook oldalán is rendszeresen publikálnak a könyvtár különleges gyűjteményi darabjaival  a #bibliofil_kincsek közül.  A napokban került ki egy igazán érdekes kötet, a címe  magyar fordítás szerint: “a modern szakács”. 1736-ban adták ki a szerzője Vincent la Chapelle francia francia mesterszakács, aki többek között Chesterfield grófja, V. János portugál király és Madame Pompadour udvarában dolgozott. 

 

Kép: Facebook

 

 

Japonizmus és Art Nouveau 

 

Az idei év tavaszán indult útnak egy nagyszabású kiállítás Japánba. Japonizmus és Art Nouveau címmel lesz látható a tárlat. Az első állomása Fukushima Prefectural Museum. Szeptembertől az Ishikawa Prefectural Museumban, 2021 áprilisában a Yamaguchi Prefectural – Hagi Uragami Museumban, októbertől pedig a tokiói Panasonic Museumban fejeződik be az utazás.

 

Látogatható kiállítás

 

Végezetül örömmel írhatjuk, hogy 2020. június 26-tól újra látogatható A mi szecessziónk című- állandó kiállítás a Ráth György-villában

 

 

 

 

film, látogató, #muzeumozzaszobadbol, műhely, régészet, történelem, virtuális
2020-03-24 07:00
felhívás, interjú, #muzeumozzaszobadbol, tárgy
2020-05-27 22:00
felhívás, fénykép, gyűjtemény, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, pedagógus, virtuális
2020-03-26 16:00