EN facebook

Múzeumozz a szobádból! - Laczkó Dezső Múzeum

MÚZEUMOK NON-STOP

2020-04-06 20:00

A koronavírus járvány miatt elrendelt vészhelyzetet követően a Laczkó Dezső Múzeum is csatlakozott a „Múzeumozz a szobádból!” országos kezdeményezéshez, és bár zárva vannak a kiállítóhelyek, de munkatársaink a falak mögötti munkát igyekeznek továbbra is láthatóvá tenni és bepillantást engedni a kulisszák mögé.

 


Új kihívással néz szembe a múzeum is, azonban jó néhány korábbi tapasztalatot tud alapul venni a sikeres online jelenléthez. Évekkel ezelőtt indult útjára az LDM Online sorozat, amelynek talán soha nem volt nagyobb jelentősége és aktualitása, mint napjainkban. A honlapon közzétett magazin érdekes és izgalmas módon tárja az olvasó elé a muzeológusok, régészek, munkatársak kutatásait a megye területéről.

 

 

 

Ezekről olvasói ajánlókat készítenek kollégáink, ám soha nem adott terület szakértői, hanem laikusok, hogy még közelebb tudjuk vinni követőinkhez egy-egy írás témáját. Olvasói ajánlóinkat a múzeum Facebook oldalán és weboldalunkon olvashatják.

 

Sok-sok érdekes történetet láthatnak a múzeum közösségi oldalain, Facebookon és Instagramon egyaránt, ahol kísérleti jelleggel új módszerek is bevetésre kerülnek, videók, kvízek, sőt hangoskönyvek is. Jó alkalom az otthonlét, hogy tanulmányozzuk a múlt század eseményeit, magának a múzeumnak a történetét is, amelyhez minden segítséget megtalálnak a közösségi felületeken. Több albumunk, sorozatunk áll fejlesztés alatt, érdemes hát követni oldalainkat a napi múzeumi tartalmakért!

 

Az otthoni tanuláshoz is rengeteg segítséget találnak diákok, tanárok. A digitális oktatás segítésére megkezdtük az anyagok fejlesztését, konzultáltunk helyi pedagógusokkal, milyen igényeik vannak. A gyermekek otthoni kreativitásának fejlesztésére Ötletek otthonra című sorozatot indítottunk.

 

 

 


Bár a múzeum hangulatát és varázsát élőben a legjobb átélni, mégis közelebb érzi magát az ember a kiállítótérhez, ha a kiállításrendező szemszögéből látja. Ezt az érzést a virtuális jelenléttel lehet talán a legkönnyebben szemléltetni, amihez jó lehetőség nyílt most meg. Múltbatekintő címmel indítottunk blogot a múzeum weboldalán.

 

És ha kiállítóteremben nem is, de online felületeinken most sorra nézhetjük gyűjteményünk izgalmas darabjait, felfedezhetjük a hozzájuk kapcsolódó történeteket – és meghallgathatjuk látogatóink emlékeit, véleményét is.
Fotótárunk segítségével bebarangolhatjuk a régi Veszprémet és a megyét, egykori helyi hírességekkel találkozhatunk.

 

 

 

 

 

 

 

Hogyan tud egy múzeum otthonról működni? Erre is fény derül az „Így dolgozunk mi” sorozatból, amely az otthoni munkaállomásokat mutatja be, adattárostól a néprajzoson át, kulturális menedzsertől a múzeumigazgatóig. A múzeum Instagram oldalán e sorozat mellett extra tartalmak olvashatók, könnyedebb, humorosabb posztok kerülnek megosztásra mindennapjainkról. Hiszen az élet nem állt meg, a múzeumnak pedig együtt kell haladnia az élettel, és bár az épület zárva, de az új helyzetben még kreatívabb és keményebb munka folyik, mint valaha.

 

Kicsit elvonulva a zajos külvilág történéseitől, az otthon nyugalmában természetesen a jövő kiállításaihoz is jó ötletek születhetnek, bízzunk benne, hogy a veszélyhelyzet elmúltával megújult tartalommal, újult erővel tárhatja ki a múzeum a kapuit, hogy még sok-sok éven keresztül, élőben varázsolhassa el minden látogatóját a több mint 100 éves intézmény!

irodalom, kiadvány, kiállítás, Múzeumok Őszi Fesztiválja
2017-09-28 14:00
kiadvány, Múzeumok Őszi Fesztiválja
2017-11-03 18:00
film, látogató, #muzeumozzaszobadbol, műhely, régészet, történelem, virtuális
2020-03-24 07:00