EN facebook

Utcatárlat és interaktív kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum őszi kínálatában

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA

2017-09-28 14:00

Utcatárlat, tárlatvezetés, folyóirat-bemutató és új kiállítások várják ősszel az érdeklődőket a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum szervezésében.

 

Az idei ősz egyik érdekességének ígérkezik október 14-én, a Balatonról írt versek illusztrációit bemutató utcatárlat, amely egy 1967-ben készült grafikai sorozat darabjait vonultatja fel. Mások mellett Borsos Miklós, Udvardi Erzsébet és Szász Endre alkotásai láthatók a kiállításon.   

 

Pénteken nyitják meg Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című műve alapján megrendezett interaktív kiállítást, amely a szegedi Móra Ferenc Múzeum vendégkiállítása. A Bolygón innen, Földön túl című, március 4-éig látható tárlat díszletében gyermek és felnőtt egyaránt végigjárhatja a történet mozzanatait.   

 

Kondor Béla műveiből október 19-én Ez vagyok, ez a formám - Kondor Béla a grafikus címmel nyílik kiállítás. A rézkarcok, litográfiák, monotípiák mellett olyan egyedi rajzok és festmények is szerepelnek majd a december 30-ig látható tárlaton, melyeket az 1984-ben rendezett nagy gyűjteményes kiállítás óta nem láthatott a közönség. Serényi István veszprémi születésű egykori atléta és közéleti ember születésének századik évfordulója pedig december 13-ától tekinthetünk meg új tárlatot.    

 

A múzeum csatlakozik a tanárok éjszakája elnevezésű országos programsorozathoz október 5-én. Bemutatják a múzeum közművelődési tevékenységét, ismertetik a Szent László emlékezete című kiállításhoz kapcsolódó drámapedagógiai foglalkozásokat és az új múzeumpedagógiai programot.    

 

Az intézmény csatlakozik a magyar festészet napjához is: október 18-án tárlatvezetéssel és alkotóműhellyel várja az érdeklődőket a tanulmányi raktárban, ahol festményekkel, grafikákkal, szobrokkal, üveg- és fotógyűjteménnyel ismerkedhetnek és elkészíthetik saját palettafestményüket is.    

 

November elején mutatják be a múzeum első online folyóiratát. A tudományos ismeretterjesztő magazin elindításával minél szélesebb kör számára szeretnék hozzáférhetővé tenni a múzeumi gyűjteményeket, kutatásokat.

 

Mindemellett a tanulmányi raktár udvarán helyt adnak majd egy olyan rendezvénynek, amely nem megszokott a múzeumok szomszédságában: egy helikopter működését lehet megismerni, a járműbe bele lehet majd ülni.     Második alkalommal szervezik meg a Veszprémi Egyetemi Színpadi Találkozót október 11. és 15. között, október 24-én pedig szaktárlatvezetéssel várják az érdeklődőket a Szent László emlékezete című kiállításon. Egy közelmúltban elnyert pályázatnak köszönhetően az intézmény tanulmányi raktárában képzőművészeti képzésen vehetnek részt általános iskolás diákok.