EN facebook

LDM online muzeológiai folyóiratot indít a Laczkó Dezső Múzeum

2017-11-03 18:00

A Magyar Tudomány Napjához és a Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódóan szabadon hozzáférhető online muzeológiai folyóiratot indít a Laczkó Dezső Múzeum ismeretterjesztő szándékkal.

 

2017-ben online megjelenő magazint indít a Laczkó Dezső Múzeum LDM online címmel. A kiadvány a múzeum gyűjteményeit, kiállításait, műtárgyait érintő témákról értekezik, a múzeumi munka minden aspektusát igyekszik megjeleníteni a terepi munkától, gyűjtéstől, régészeti feltárástól kezdve a restauráláson keresztül a dokumentálásig és egészen a tudományos feldolgozásig. A cél az, hogy a múzeum kutatási eredményei gyorsan és szabadon hozzáférhetők legyenek minden érdeklődő számára.  A múzeum szakemberei szeretnék kihasználni az elektronikus publikálás előnyeit, a gyorsaságot, a képes információk végtelen lehetőségét.

A hangsúly a múzeum nyitottabbá tételén és a szabad hozzáférésen van. Minél szélesebb közönség számára szeretnék lehetővé tenni, hogy akár a múzeum fizikai megközelítésének mellőzésével megismerjék gyűjteményeiket, kutatásaikat. Az alapvetően helytörténeti indíttatású kutatási eredmények közzététele az iskolák számára nyújthat majd jól használható segédletet. A múzeum közgyűjtemény, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyűjteményeit, munkáját a nyilvánosság számára megismerhetővé kell tennie. A digitális hozzáférés szélesíti a nyilvánosságot. A múzeumi kutatások közzététele természetesen eddig is elsődleges szempont volt, de meg kell találni minden korban azt az eszközt, ami a legtöbb emberhez eljuttatja az üzenetet. Most a hagyományos bemutatási módok mellett a múzeum kapuit virtuálisan is szélesre tárja.

 

A magazin évente kétszer jelenik meg, de a múzeumi munka jelentős eseményeihez, eredményeihez kapcsolódóan rendkívüli számok is előfordulhatnak.

emlékezet, irodalom, kiállítás, művészet, programajánló, történelem
2017-11-02 11:00
irodalom, kiadvány, kiállítás, Múzeumok Őszi Fesztiválja
2017-09-28 14:00
múzeum, Múzeumok Őszi Fesztiválja, néprajz, programajánló
2017-11-03 16:15