EN facebook

Múzeumozz a szobádból! - Kassák Múzeum

MÚZEUMOK NON-STOP

2020-04-06 10:00

A karantén ideje alatt a Kassák Múzeum is zárva tart, és kiállításai sem látogathatóak, viszont erre az időre kiadványainkat és korábbi kiállításaink katalógusait ingyenesen elérhetővé tettük a múzeum honlapján, az online múzeum menüpont alatt.

 

 

 

A múzeum 1976 és 2010 között megjelent, Csaplár Ferenc és Andrási Gábor korábbi múzeumigazgatók által szerkesztett kiadványai is ingyenesen böngészhetők az Arcanum Hungaricana online könyvtárában. Itt olvashatók Kassák avantgárd köteteinek facsimile kiadásai, a múzeumi kiállítások katalógusai, valamint a Magyar Nemzeti Galériában 1987-ben megrendezett Kassák-életműkiállítás katalógusa is. Kassák Lajos teljes írói és költői életműve megtalálható a Petőfi Irodalmi Múzeum Digitális Irodalmi Akadémiájának adatbázisában. Kassák versei és regényei online, vagy akár e-book formátumban is olvashatók, elérhetők most, amikor még a könyvtárak sem tartanak nyitva.

 

Kiválasztottunk olyan izgalmas és szórakoztatva tanító anyagokat, amelyek jól kapcsolhatóak a magyar nyelv és irodalom, történelem, rajz- és vizuális kultúra, médiaismeret tantárgyakhoz, és segítik a távoktatás nehézségeinek oroszlánrészét magukra vállaló pedagógusokat. Nemcsak érettségi előtt álló diákoknak lehetnek hasznosak a múzeum munkatársai által létrehozott microsite-ok, amelyek a Kassák életmű és egyben a magyar avantgárd művészet egy-egy kisebb témakörét dolgozzák fel. A Jelzés a világba című virtuális kiállításunk otthonról is böngészhető oldalán választ kapunk például arra a kérdésre, hogy miként került ugyanabba a lapszámba egy afrikai maszk, egy háborús vers és egy antimilitarista kiáltvány.

 

A honlap Kassák Lajos első folyóiratát, “A Tett”-et mutatja be, amely 1915–1916-ban, az első világháború idején jelent meg. Ehhez múzeumpedagógiai segédanyagot is kínálunka felső tagozatos és középiskolás diákoknak, a Legyél Kassák Lajos társszerkesztője! című, le- és kitölthető folyóiratszerkesztő füzet formájában. A munkafüzet a Kassák! című állandó kiállításon bemutatott anyagra épül és vezet be a kiadványszerkesztés rejtelmeibe. A diákok Kassák munkatársaként megismerkedhetnek az újságszerkesztés tartalmi és formai követelményeivel, a szerkesztői munka kihívásaival. A feladatok így nem csak a lexikális tudást tesztelik, hanem a kreatív tervezési gyakorlatokat és az együttgondolkodást is ösztönzik.

 

 

 

 

 

A “Nikkelszamovár” oldal Kassák költővé válásának kalandos történetét dolgozza fel legismertebb műve, A ló meghal a madarak kirepülnek című költeménye alapján. A fiatal alkotó 1909 tavaszán, pénz nélkül, gyalog indult el Budapestről Párizsba. A microsite Kassák nyugat-európai “csavargásának” történetébe beépíti a művész levelezését, visszaemlékezéseit és önéletrajzi regényét is.

 

SzÖSz (Szabad Ötletek Szövetkezete) Műhellyel kialakított új múzeumpedagógiai programunk is készen áll az átállásra. A honlapon kínált, általános és középiskolai tananyaghoz kapcsolódó tematikus foglalkozások a távoktatásba jól beilleszthető, mobiltelefonon is elérhető anyagait folyamatosan töltjük majd fel a múzeum honlapjára. Addig is ajánljuk a múzeum Tanuljunk együtt a múzeumban – avagy “mindenki sózza be az orra hegyét” (K.L) tumblr-oldalát, ahol korábbi foglalkozásaink kínálnak olyan inspiráló ötleteket, amelyek kis kreativitással otthon is megvalósíthatóak.

 

Vicces dadavers-író applikációnk például nem korosztályfüggő, reméljük sokan játszanak majd velünk. 

 

 

A Kassák Múzeum facebook és instagram oldalán sem csak a múzeumra vonatkozó, folyamatosan frissülő információval látjuk el az érdeklődőket.


Heti posztrendszerünkben hétfőnként friss múzeumpedagógiai segédanyagot kínálunk, keddenként pedig Kassák kimeríthetetlen verstárából posztolunk a kedvenceink közül: rövidet vagy hosszút, ismertet vagy ismeretlent− írók, költők, előadóművészek, vagy “mezei” Kassák rajongók és a múzeum munkatársainak tolmácsolásában. Csütörtökönként a tudományos kutatáshoz, múzeumi háttérmunkához, a múzeum gyűjteményéhez és kiállításaihoz kapcsolódó anyagokat osztunk meg. Hétvégére pedig könnyed, szórakoztató “Kassák-elfoglaltsággal” készülünk.

 

Kövessenek minket!

 

kiállítás, múzeum, művészettörténet, tárgy
2020-03-18 16:00
digitalizáció, #muzeumozzaszobadbol, művészet, régészet
2020-03-22 19:05
gyűjtemény, kiállítás, látogató, #muzeumozzaszobadbol, múzeumpedagógia, pedagógus, tanulás, tárgy, virtuális
2020-03-16 13:30