EN facebook

Múzeumi segítségnyújtás Ukrajnának: eddig így segítenek Európa múzeumai

FELHÍVÁS

2022-04-01 21:00

Az Európai Múzeumi Szervezetek Szövetsége (Network of European Museum Organisations; a továbbiakban NEMO) elkezdte összegyűjteni egész Európából és közzétenni honlapján mindazokat a múzeumi akciókat, támogató kezdeményezéseket, amelyek az ukrán kollégák, múzeumok, és szélesebb értelemben véve az ukrajnai lakosság megsegítését célozzák. Az oldalon ezen felül összegyűjtik és közzéteszik az európai múzeumoknak és múzeumi egyesületeknek a nyilatkozatait, amelyekben az ukrajnai kulturális szervezetekkel vállalt szolidaritásukat fejezik ki. Az információkat folyamatosan töltik fel a honlapra, ezért érdemes többször is meglátogatni az oldalt.


Az eddig megjelent támogatói kezdeményezések zömét német és lengyel múzeumok, illetve kulturális intézmények küldték el a NEMO-nak, de érkeztek információk svájci, litván, észt, norvég, portugál, horvát segítő akciókról is. Ezek a kezdeményezések számos területen kívánnak segítséget nyújtani a menekülteknek és az Ukrajnában maradottaknak: helyszíni támogatás, műtárgyraktározás és -szállítás, munkaajánlatok, adománygyűjtés, edukációs programok és figyelemfelhívó kiállítások formájában.


Fontos kampányt indított a nemrég alapított Örökségmentő Sürgősségi Kezdeményezés (Heritage Rescue Emergency Initiative, továbbiakban HERI), mely kifejezetten a háború sújtotta övezetekben veszélyeztetett kulturális örökség védelmének céljából jött létre. Egy kérdőíves kutatás keretében az ukrán múzeumi szakemberek legégetőbb igényeit kívánták felmérni, amelyre 75 ukrán múzeum válaszolt, az eredményeket folyamatosan frissítik és online közzéteszik. A kutatás eredményei szerint leginkább pénzügyi támogatás, mobiltelefon előfizetés, generátor és üzemanyag, csomagolóanyagok (kartondobozok, buborékfólia, csomagolópapír, borítékok, műanyagfóliák, vízhatlan táskák stb), tűzoltókészülékek, homokzsákok, vagy felhőtárhely előfizetések szükségesek.


Több múzeum ajánlotta fel segítségét a tárgyak raktározásában, csomagolóanyagok szállításában, állományvédelmi területen vagy a kulturális javak evakuálásának támogatásában, mint például a Kölni Történeti Levéltár (Historisches Archiv der Stadt Köln), a berlini Szövetségesek Múzeuma (Alliierten Museum), az Oslo-i Művészet, Építészet és Design Múzeuma (Nasjonalmuseet), illetve a Portugál Muzeológusok Egyesülete (Associação Portuguesa de Museologia). Lengyelországban egy ukrán múzeumokat támogató bizottság is alakult, hogy segítse a gyűjtemények digitalizálását, feldolgozását, megóvását, és dokumentálja az ukrán kulturális örökség pusztulását.


Számos lengyel és német intézmény hirdet állást az ukrán menekülteknek; például az Auschwitz-i Emlékmű és Múzeum (Miejsce Pamięci I Muzeum Auschwitz-Birkenau) az Auschwitz-Birkenau Alapítvánnyal ösztöndíj lehetőséget ajánl ukrán restaurátoroknak. Az ICOM lengyelországi székhelye egy munka- és segélyközvetítő irodát hozott létre a Lengyelországban letelepült menekülteknek, illetve pénzgyűjtő akciót is szerveztek.


Pénzügyi, tárgyi adományok terén is folyamatosan érkeznek felajánlások. Litván és svájci múzeumok jegybevételüknek egy részétajánlották fel, illetve Észtországban a Kääpa-i Kalevipoeg Múzeum (Kalevipoja Koda) az ukrán Vöröskeresztnek gyűjtött higiéniai termékeket. Az ukrán Ifjúsági Ügynökség a Roma Kultúra támogatásáért (ARCA – Youth Agency for the Support of Roma Culture) más nemzetközi szervezetek együttműködésében szervezett adománygyűjtő kampányt az ukrajnai roma gyerekek és fiatalok segítésére.


Több múzeum szervez programokat a menekültek számára, vagy kiállításokkal kívánják felhívni a figyelmet a háború tragédiájára. A Vilnius-i MO Múzeum érzelmi és mentális egészséggel kapcsolatos programokat szervezett, illetve a Litvániában élő ukránoknak ingyenes múzeumi belépést biztosít. A zágrábi Horvát Naiv Művészet Múzeuma (Hrvatski muzej naivne umjetnosti) az ukrán művészről Marija Primacsenkoról emlékezett meg egy virtuális kiállítással, miután a művész rajzainak egy része Ivankiv Népi Iparművészeti és Helytörténeti Múzeumában (Іванківський Історико-краєзнавчий музей) megsemmisült. A németországi Gera Művészeti Gyűjteménye (Kunstsammlung Gera) egy olyan kiállítást rendezett gyűjteményéből, melynek célja, hogy ezzel iskolai csoportoknak egy biztonságos fórumot és közeget biztosítson a háború eseményeiről illetve aggodalmakról és félelmekről való beszélgetésnek.


Kérjük a magyar múzeumi szakembereket is, hogy amennyiben intézményük valamilyen kampánnyal, kezdeményezéssel segíti az ukrán múzeumokat, kollégákat, és az ukrán lakosságot, küldjék el az információkat a NEMO kollégájának, Ksenia Webernek az alábbi email címre, lehetőleg angol nyelven: weber@ne-mo.org


A NEMO gyűjtési akciójával párhuzamosan a Pulszky Társaság is összegyűjti a kezdeményezéseket, ezért ugyanezen információkat másolatban és magyar nyelvű verzióban is várjuk a Pulszky Társaság honlapja számára ide: muzeummaskent@gmail.com


A segítő kezdeményezésekről az alábbi információkat küldjék el nekünk:


• a kezdeményezés vagy felajánlott segítség megnevezése
• az intézmény neve, város és ország
• egy rövid összefoglaló (max. 1000 karakter)
• egy link vagy elérhetőség további információkért
• egy kép (ha lehetséges)

 


A felhívásról egy korábbi cikkünkben olvashatnak részletesebben.

 

 

Borítókép:

Marija Primacsenko: A dove has spread her wings and asks for peace, 1982

örökségvédelem, szervezet, téma
2022-03-08 07:35
fénykép, gyűjtemény, kiállítás, látogató, téma
2022-03-09 19:00
fénykép, kiállítás, kortárs, látogató
2022-03-29 07:00