EN facebook

Múzeumi podcastok

2020-12-22 16:00

Sok osztrák, svájci, németországi múzeum kínál közönsége számára hallgatható tartalmat. Matthias Stier a Museumbug Podcast csapatának tagja a Kultur Management Network elnevezésű blogon Miért van szüksége minden múzeumnak egy saját podcast műsorra? című igen részletes cikkében erről értekezett, amelyre reagálva a a Mu.ser.me.ku összegyűjtött és röviden ismertetett néhány igazán érdekes podcastot. 

 

Hazánk múzeumai is keresik a felületeket, a lehetőséget, ahol megmutatkozhatnak. Hiszen talán még soha nem volt ekkora szükség a láthatóságra és a “hallhatóságra”, mint most. Sokan ugyanis még ma sem egészen tudják, milyen lehetőség, érték, tudás és forrás rejlik egy-egy intézményünkben. 

 

A Magyar Múzeumok OnLine Perspektívák sorozata azt a célt szeretné szolgálni, hogy ne csak olvassuk, de halljuk is a múzeumi szakmát jól ismerő kollégák hangját, gondolatait, személyes szempontjait az elmúlt és jelenlegi időszak változásai közepette.

 

Hazai példaként lehet még említeni a Petőfi Irodalmi Múzeum Spotify-csatornáját, vagy a Szentendrei Skanzen blogjának anyagait, amilyen a Podcast-beszélgetés a rendszerváltás éveiről című tartalom. 

 

Hogy mit is nevezünk podcastnak?

 

A podcast olyan hanganyag (vagy akár videóanyag), amit készítője interneten tesz közzé. Tulajdonképpen egy rádióadás szerű tartalom, ami feltöltést követően online érhető el, s a közzétett epizódok nem csak meghallgathatóak, hanem általában ezeket le is lehet tölteni, vagy a podcasting technológiának köszönhetően a podcastra fel lehet iratkozni. Bővebb leírást találhatunk róla például Az élet, meg minden oldalán, ahol Tóth Szabolcs Töhötöm izgalmas portréinterjú podcastjait hallgathajuk meg. 

 

Nagyon fontos, hogy nem minden hangos tartalom tekinthető podcastnak. Matthias Stier fent említett cikkében ír többek között arról, milyen formában, milyen tartalommal érdemes egy múzeumnak podcastot indítania, de arról is ír, hogy mindez miért éri meg egy muzeális intézménynek. Német nyelvterületen egy 2018-as felmérés szerint ennek a tartalomnak a köznsége általában a fiatal, képzett és reklámokra nyitott hallgatóság. Így tehát egy olyan társadalmi réteg, amelyet a múzeumok számára nem olyan könnyű elérni. 

 

Ma már számos olyan felület van (Spotify, Soundcloude), ahol érdemes tartalmat közvetíteni, de nem mindig olyan könnyű megtervezni, átgondolni, hogy mindezt milyen formában, milyen módon, milyen felépítéssel érdemes megtenni. Az alábbi gondolatok és a kigyűjtött (német nyelvű) podcast-műsorok jó inspirációként szolgálhatnak mindenki számára.

 

 

Németország

 

AMH Podcast

Archäologisches Museum Hamburg (Hamburgi Archeológiai Múzeum)

Talán a legteadicionális műsorok közé sorolható. A múzeumi csapat tagjai beszélgetnek vendégeikkel a múzeumot érintő különböző, változatos témakörökről. Így mutatják be az intézmény különleges kiállításait, vagy épp a város archeológiai történetét. Az aktuális ásatások és a múzeumi munka is tematizálódik a beszélgetésekben.

 

Beats & Bones

Museum für Naturkunde Berlin (Berlini Természettudományos Múzeum)

Talán a legnépszerűbb németországi múzeumi podcastok közép sorolható. A múzeum ezen keresztül bepillantást nyújt a gyűjteménybe és a kutatói laborokba, munkába, és megengedi, hogy a múzeumi csapat különböző hangjai szólaljanak meg. A műsorvezetője Lukas Klaschinski, aki a természet sokszínűségéről, a Föld kialakulásáról, az evolúcióról, vagy épp a klímaváltozásról kérdezi beszélgetőpartnereit.

 

Beats & Bones

 

Demokratie Podcast (Demokrácia Podcast)

StadtPalais– Museum für Stuttgart (StadtPalais –  Stuttgarti Múzeum)

A múzeum 2020 nyarán indította podcast műsorát. Egy nyolc adásból álló sorozatban a politikatudományban jártas Felix Heidenreich beszélget partnereivel tudományról, politikáról, történelmi kutatásról, a reprezentatív demokrácia kríziséről és a válság lehetséges megoldásairól.

 

„Die Wahrheit ist tot, die Wirklichkeit lebendig.“ (Az igazság halott, a valóság élő)

Staatsgalerie Stuttgart (Stuttgarti Állami Galéria)

A podcastot egy aktuális, a Du lebst nur keinmal. Uwe Lausen und Heide Stolz. Ein Künstlerpaar der 1960er Jahre (Egyszer sem élsz. Uwe Lausen és Heide Stolz. Egy művészpáros az 1960-as évekből) című kiállítás hívta életre. Négy epizódban Christian Müller és Jonas Bolle a Citizen.KANE.Kollektiv tagjai segítenek közelebb kerülni a művészpáros munkásságához. Az 1960-as évek Német Szövetségi Köztársaságát ismerhetjük meg, a stuttgarti szubverzív akciókat és az életet mint műalkotást.

 

Finding van Gogh 

Städel Museum (Städel Múzeum)

A Making Van Gogh. Egy német szerelem története (Making Van Gogh. Geschichte einer deutschen Liebe) című kiállításhoz kapcsolódóan hívta életre sorozatát a frankfurti múzeum, amely a legendás festmény, Dr. Gachet portréjának kereséséhez kapcsolódik. 30 éve tűnt el Vincent van Gogh utolsó nagy portréja a nyilvánosság elől. Az öt részes podcast sorozat feltárja a kép történetét, és megpróbálja megválaszolni a kérdést: hol található ma ez a festmény?

 

 

 

 

Foyergespräche (Csarnokbeszélgetések)

LWL-Museum für Kunst und Kultur (LWL Művészeti és Kulturális Múzeum) 

A podcastban Inès von Patow kulturális közvetítő invitálja beszélgetőpartnereit egy “csarnokbeszélgetésre”. A múzeum kurátori csapatának tagjai számolnak be munkájukról és adnak bepillantást különböző kiállítási projektekbe. Hallhatunk benne a kiállítástervezésről és művészetközvetítésről egyaránt. Egy-egy aktuális témában megszólalnak a múzeumhoz közel álló külső szakértők is. 

 

Humanimal

Badisches Landesmuseum (Badeni Állami Múzeum)

A podcast a Humanial - Az állat és mi című kiállítás kísérőjeként jött létre, amelyet a Karlsruhei Kastély önkéntesei hívtak életre. Ebben az ember és állat kapcsolatáról hallhatunk vallási és kulturális vonatkozásban, a vadászat témájában, vagy épp járványtörténeti vonatkozásban.

 

K20K21

Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen (Észak-Rajna-Vesztfália Művészeti Gyűjteménye)

A podcast a múzeum egyes kiállításait kíséri. A második felvonásban Hito Steyerl. I Will Survive című kiállításhoz kapcsolódik, amelyben 4 részben mutatja be az alkotó munkásságának különböző aspektusait, úgy mint a dokumentarizmus formái, vagy a mesterséges intelligencia és a politikai manipuláció viszonya. Megszólalnak a múzeumi élet résztvevői, mellettük maga a művésznő is. 

 

Kaffee mit Kolleg*innen (Kávé a kollégákkal)

Badeni Állami Múzeum (Badisches Landesmuseum)

Ki dolgozik tulajdonképpen a Badeni Állami Múzeumban? Ez a podcast őket mutatja be, különböző területen dolgozó múzeumi szakembereket, a kulturális menedzsertől, az intézményvezetőn át a kultúrraközvetítőn és kiállításrendezőn keresztül egészen a takarítószolgálatig. A beszélgetést vezető Leilah Maier nem csupán múzeumi vonatkozásban kérdezi beszélgetőpartnereit, hanem arról is, hogyan változtatta meg életüket a járványhelyzet, és ennek milyen hatása lehet későbbiekben a múzeumra.

 

Kunstgedanken (Művészeti gondolatok)

Staatliche Kunsthalle Karlsruhe (Állami Művészeti Galéria Karlsruhe)

A podcastban művészeti- és kulturális területet képviselő szakértők szólalnak meg, de más szakágak képviselői is megoszthatják "művészeti gondolataikat". A legtöbb adásban különböző múzeumi témák kerülnek a középpontba, mint a kultúraközvetítés, kiállításpolitika, vagy épp a digitalizálás. Természetesen az is tematizálódik, hogy milyen hatása van a  pandémiának a kulturális szférára.

 

Königskinder (Királygyermekek)

Kurpfälzisches Museum Heidelberg (Pfalzi Múzeum, Heidelberg)

A műsor a múzeum egy kiállításához kapcsolódik, amelyet, „Königskinder – Das Schicksal des Winterkönigs und seiner Familie“ (Királyi gyermekek – V. Frigyes és családjának sorsa) címmel rendeztek meg idén. Habár a múzeum ezt a sorozatot podcastként nevezi meg, valójában itt nem arról beszélhetünk. A múzeum minden hanganyagát "Podcast" címkével látja el. 4-5 adásban Jörg Tröger, az SWR szerkesztője beszél a pfalzi választófejedelem, V. Frigyesről és családjáról. A sorozat  kiegészül egy interjúval, amely Frieder Hepp múzeumigazgatóval készült.

 

 

 

 

Leben X.0-Podcast

Museum für Kommunikation Frankfurt (Frankfurti Kommunikációs Múzeum)

Egy olyan magyarázatot nyújtó podcastról beszélhetünk, amelyben a múzeum digitális váltásáról, átállásáról hallhatunk. Olyan központi fogalmak kerülnek elő, mint A, algoritmus, B, Big Data, vagy éppen S, mint Social Scoring (társadalmi pontozás). A műsor formája, amelyet a podcast-szakértő Tine Nowak vezet, egy dialógusokra épülő projekt, ahol a képzések jövőjéről, a munkáról, a demokrácia és nyilvánosság viszonyáról hallhatunk. Igazán izgalmas mindebben az, hogy az epizódok témáit a múzeum előzetesen online szavazással határozta meg. 

 

Museum Ludwig Podcast

Museum Ludwig (Ludwig Múzeum)

A kölni múzeumban egy új munkatárs, Pauli­na Thill­mann fedezi fel, hogy  mi történik a kulisszák mögött. Összesen öt epizódban mesélik el a múzeumi csapat tagjai, miről ismerszik meg az eredeti műalkotás, hogyan készül egy kiállítás, vagy épp azt, miről szól a művészi kánon.

 

Museum zum Hören

Deutsches Museum (Német Múzeum)

A podcast az intézmény aktuális kutatási projektjeibe nyújt bepillantást. A múzeum kollégái szólalnak meg a digitalizálás, a restaurálás, vagy kiállítástervezés témakörében. Hallhatunk a múzuemi gyűjteményi darabokhoz kapcsolódó  kutatásról, a divaton és technikán keresztül egészen az építészetig. 

 

On Air

Münchner Stadtmuseum (Müncheni Városi Múzeum)

A múzeum kurátori csapatának tagjai beszélgetnek a kulturális szféra egy-egy meghatározó személyiségével múzeumi kérdéskörök mentén. A 20-30 perces epizódokban várostörténetről, kiállításokról, gyűjteményezésről hallhatunk. 

 

Radio Folkwang

Museum Folkwang (Folkwang Múzeum)

2020 nyarán indult a  az "Új világok" gyűjteményi bemutató alapján a sorozat, amelyben a múzeumi csapat tagjai a gyűjtemény egy-egy darabját mutatják be. A tudásközvetítés és a művészetpedagógiai perspektívák mellett szó esik a résztvevők személyes perspektívájáról, gondolatairól is. Kiegészítésképp érkeznek külső meghívottak is a művészet és kultúra más területeiről, amely adások olvasott szövegekkel és zenével is kiegészülnek.

 

Schirn Podcast

Schirn Kunsthalle Frankfurt (Frankfurti Schirn Kulturális Galéria)

A múzeum kommunikációs portfólióját 2015 óta színesíti ezzel a podcasttal, s honlapján ezt úgy is nevezi meg, mint "a kulturális intézmények első német podcastja". Ez utóbbi sajnos nem igaz, mivel a Historische Museum der Pfalz Speyer (Speyer Pfalzi Történelmi Múzeum) már 2008-ban elindított "Hallgatható múzeum" címmel kiállításait követő podcastját, megelőzve ezzel a frankfurti kollégákat.

A Schirn Podcast adásaiban havonta egyszer egy aktuális kiállításhoz kapcsolódó témáról hallhatunk. Az egyik sorozat így például a kreativitás jelenségét járja körül. A szerkesztő, Marthe Lisson ebben az adásban egy művészeti vezetővel, egy pszichológussal és egy mesterséges intelligenciát is ismerő agykutatóval beszélget. 

 

StadtPalais Podcast

StadtPalais – Museum für Stuttgart (StadtPalais - Stuttgarti Múzeum)

Ebben a sorozatban Kim Hoss és Steffen Geldner beszélget a stuttgarti kulturális életet működtető emberekkel, a művészeti és kulturális élet meghatározó személyeivel.  Az adásban hallhatunk a város történelméről, jelenéről és jövőbeli terveiről is. Stuttgartot kiállításain, művészeti installációin és klubkultúráján keresztül ismerhetjük meg.

 

Städel Mixtape

Städel Museum (Städel Múzeum)

Az "egy műalkotás – egy hanganyag" mottójából kiindulva a Städel múzeumának különböző gyűjteményi darabjait ismerhetjük meg, mint például Max Beckmanns  Önarckép pezsgőspohárral (1919), vagy Arnold Böcklins  Villa a tengernél (1871-74) című alkotásait. Till Kober zenei újságíró teszi számunkra "hallhatóvá" a műveket, összekötve a művészetet a zenével. Így  kerülnek szóba hangulatok, asszociációk, motívumok, történetek, vagy épp életrajzi adatok. Az egyes alkalmak zenei választéka igen széles skálán mozog, a pop, a jazz, vagy épp a klasszikus zene műfaját is érintve. 

 

Lucas Cranach – Venus (1532)

 

VoloMuPo

Museum für Kommunikation Nürnberg (Kommunikációs Múzeum Nürnberg)

A név rövidítése a  Volontariat – Museum – Podcast, azaz önkéntesség – múzeum – podcast hármasának. Ebben a podcastban tehát az intézmény önkéntesei mesélnek múzeumi képzésükről. Szóba kerülnek a feladatok, a kihívások, ezen keresztül pedig az információ, a tapasztlatcsere és hálózatosság kerül a középpontba. Itt találkoznak a múzeumi alapítvány postai és telekommunikációs önkéntesei, vendégként pedig megszólalnak a múzeum képviselői is. 

 

Zeitgeschichte(n) (Kortörténet(ek))

Haus der Geschichte Bonn (Történelem Háza, Bonn)

A podcast a XX. század német történelmét járja körül a Mi történelmünk. Németország 1945 után (Unsere Geschichte. Deutschland seit 1945) című állandó kiállítás tárgyain keresztül. A 10-20 perces epizódok kapcsolódnak például az alaptörvényhez, a Hold egy darabjához, az NSU-gyilkosságokhoz (National Socialist Underground, azaz Nemzetiszocialista földalatti ), vagy épp a berilin falhoz.  

 

ZM talks

Zeppelin Museum Friedrichshafen (Friedrichshafen Zeppelin Múzeum)

A csaknem egy órás beszélgetésekben a múzeum csapatának tagjai beszélgetnek különböző múzeumi témákról, így kiállításkoncepcióról, digitalizálásról, származási kutatásról, vagy épp a közvetítésről. Az államokon túl. Az államiság határain túl (Beyond States. Über die Grenzen von Staatlichkeit) című időszaki kiállítás is terítékre kerül, amihez kapcsolódóan külső vendégek is megszólalnak, így például Ole Reißmann, a Spiegel magazin szerkesztője, Henrike Naumann alkotóművész, vagy épp a történész Herfried Münkler.

 


Ausztria

 

In 70 Tagen um die Welt (70 nap alatt a Föld körül)

Weltmuseum Wien (Bécsi Világmúzuem)

A Radio Klassik (Klasszik rádió) és a múzeum közös podcastjában a gyűjtemény egy-egy izgalmas darabjáról hallhatunk. A kurátorcsapat segítségével különböző témák kerülnek terítékre, a világ különböző részein kalandozhatunk, így van szó Beninről és Etiópiáról, a Déli-tengeről vagy Japánról, Észak-Amerikáról vagy Brazíliáról.

 

Benin és Etiópia

Landesgalerie on air

Ladengalerie Linz (Linzi Állami Galéria)

Vessünk egy "művészetteremtő" pillantást a múzuem munkájára és tudjunk meg minél többet egy-egy művészeti gyűjteményi darabjukról. Vagy ismerjük meg egy-egy kiállításukat a múzuem kurátorainak segítségével. Az FRO rádió kulturális és képzési csatornájával együttműködésben hozzák létre adásaikat már évek óta. Az elmúlt évek  alatt már 120 epizód jöhetett létre.

 

Museumsgeflüster (Múzeumi súgások, Múzeumi suttogások)

Tiroler Landesmuseen (Tiroli Állami Múzeum)

2020 novemberében indult az adás, amelyben Michael Zechmann-Khreis beszélget 20-30 perces adásaiban a múzeum munkatársaival, restaurálásról, kiállításrendezésről, kutatásról, tudásátadásról, miközben a múzeum egy-egy izgalmas tárgyával ismerkedhetünk. 

 

six seasons

Kunsthistorisches Museum Wien (Bécsi Művészettörténeti Múzeum)

A fikciós podcast-sorozat az Ö1  és a bécsi múzeum közös alkotása. A különböző szerzők által megalkotott adások alapjául egy-egy műalkotás szolgál. A történetek alapjául szolgál például Pieter Bruegel Vadászat a hóban (Tél), vagy  Peter Paul Rubens Viharos tájkép Jupiterrel, Merkurral, Philemonnal és Baucissal című munkája. 

 

 

 

 

Stadtgespräch (Városi beszéd)

Technisches Museum Wien (Bécsi Technikai Múzeum)

 A podcastban egy kiállítás létrejöttét kísérhetjük végig. Lothar Bodingbauer rádiós-újságíró találkozik a múzeum munkatársaival, a kutatás, vagy épp más múzeumi tevékenység területéről, hogy részben vágatlan beszélgetéseket készítsen velük. A podcast eddig a Város jövője (Die Zukunft der Stadt), az ON/OFF és a Munka és produkció (Arbeit & Produktion) című kiállításokat kísérte végig. 

 

Svájc

 

 

Der erschöpfte Mann (A kimerült férfi)

Landesmuseum Zürich (Zürichi Állami Múzeum)

Ebben a mindössze két részes sorozatban Juri Steiner és Stefan Zweifel vendégkurátorok járják be A kimerült férfi (Der erschöpfte Mann) című kiállítást. A sorozat első részében a férfiábrázolás antik, középkori és első világháború előtti példáit járják körül, míg a második részben a XX. század kerül a középpontba. 

 

Dienstags-Reihe (Keddi sorozat)

Landesmuseum Zürich (Zürichi Állami Múzeum)

A tudomány, a politika és a kultúra területéről érkező vendégek osztják meg álláspontjukat történelmi kérdésekről, vagy aktuális témákról. A vendégek között megszólal többek között Christopher Clark, Jörg Baberowski vagy Robert Gerwarth is. 

 

Gaffeepouse

Bernisches Historisches Museum (Berni Történelmi Múzeum)

 A podcast közvetlenül a korona-járvány helyzetére reagál, a múzeum bezárásához kapcsolódik. Az intézmény projektjeiről, kiállításáról, gyűjteményéről kaphatunk információt. Egy külön sorozatban a  Nők a képviselőházban! A nők választójogának 50 éve (Frauen ins Bundeshaus! 50 Jahre Frauenstimmrecht) című kiállításhoz kapcsolódóan szólalnak meg a korabeli eseményeket átélő szemtanúk, szereplők is. 

 

Mapping Klee (Klee feltérképezése)

Zentrum Paul Klee (Paul Klee Centrum)

Paul Klee utazásairól hallhatunk ebben a sorozatban, amelyek műveire is nagy hatással voltak. Öt utazáson keresztül láthatjuk a művésszé válás útját, a tanácstalan diákévektől egészen a modern művészeteket meghatározó alkotó karakteréig. Olaszolszág, Párizs, Tunézia, Dél-Franciaország és Egyiptom, azek azok az állomások, amelyeket a közel 30 perces epizódokból megismerhetünk.  

 

 

Nonnen. Starke Frauen im Mittelalter (Apácák. Erős nők a középkorban)

Landesmuseum Zürich (Zürichi Állami Múzeum)

Az öt részből álló sorozatban két kurátor, Christine Keller és Roberta SpanoIn beszél a középkori apácák életéről, világáról. Szóba kerülnek kiemelkedő személyiségek és a középkorban szellemi életet élő nők tevékenységének sokszínűsége is. Mindez a kolostori mindennapoktól a hatalom és befolyás téémáján keresztül egészen a reformtörekvésekig mutatja be ezt a különös közeget.

 

Rembrandt, habibi!

Kunstmuseum Basel (Baseli Szépművészeti Múzeum)

Az adás  kritikus pillantást vet a Rembrandt Keletje. Nyugat-keleti találkozások a 17. századi holland művészetben (Rembrandts Orient. Westöstliche Begegnung in der niederländischen Kunst des 17. Jahrhunderts) című kiállításra. A középpontban egy posztkolonialista prespektívából tekinthetünk Rembrandt műveire. Összesen öt 20-30 perces sorozatban Amina Aziz beszélget  a tudomány, a művészet és a kultúra területéről érkező vendégeivel, megszólal a kiállítás kurátora, Bodo Brinkmann és az irodalomtörténész Mariam Popal, a kurátor Mahret Ifeoma Kupka és az archeológus Lanah Haddad, vagy a történész Kokou Azamede.

 

 

Forrás: Angelika Schoder, Die Übersicht zu Museums-Podcasts

kiállítás, múzeum, Perspektívák, tárgy
2020-07-17 17:00
interjú, képzőművészet, muzeológia, múzeum, Perspektívák
2020-10-16 20:30