EN facebook

Múzeumi esték Zalaegerszegen

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-02-07 07:00

Habár a zalaegerszegi Göcseji Múzeum ünnepélyes újranyitására május közepén kerül sor, vannak olyan kiállítóterek, amelyeket nem érintenek a jelenleg folyó belsőépítészeti munkák, és a közönséget egy-egy program erejéig fogadni tudjuk. Korábban volt már egy nagysikerű előadássorozatunk - a Tudományos Esték -, amit némi ráncfelvarrás és modernizálás után ismét útjára indítottunk. A Múzeumi esték című kilenc előadásos rendezvényünk január végén kezdődött, és két fő tematika mentén halad.

 

Az egyik Göcsejre, a másik pedig a magyar történelem vitatott személyiségeire fókuszál. Az előadásokat személyesen is meg lehet hallgatni, de arra is van lehetőség, hogy a múzeum YouTube csatornáján akár otthon fotelben ülve, akár a munkahelyről élőben is kövessék az érdeklődők.

 


Az első előadás január végén a Göcsej-sorozaton belül a zalai népdalról és -táncról szólt. Kiss Norbert néptáncpedagógus és koreográfus volt a vendégelőadónk, aki színvonalas előadásával mindenkit elvarázsolt. Megtudtuk, mi jellemezte Göcsej térségét zenében, táncban és viseletben, mi az, amit sikerült átmenteni a mai generációnak, kiknek köszönhetjük mindezt és mik a közös feladataink, hogy a mai gyerekeket a mozgásra, a zene szeretetére és a megfelelő kommunikációra neveljük.Az előadást zenei-táncos produkciók is színesítették, ebben Kiss Norbert nagyszerű partnere volt Horváth Tekla, a talpalávalót pedig Simon-Kiss Judit és zenekara húzta. Az előadás visszanézhető a Göcseji Múzeum YouTube csatornáján.



A következő összejövetelre február 10-én kerül sor, ahol Dr. Hermann Róbert történész professzor a magyar történelem vitatott személyiségei-sorozaton belül Görgei Artúrról tart előadást.

 

 

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején honvéd tábornok, fővezér, egy ideig hadügyminiszter 1849. augusztus 13-én Szőlősnél feltétel nélkül letette a fegyvert a cári csapatok előtt. Az ezután bekövetkezett súlyos megtorlás, a sorozatos kivégzések idején kegyelmet kapott. Az utókor hogyan értékeli: áruló volt vagy realista, aki felmérte a további lehetséges áldozatok számát és a fegyverletétel mellett döntött. Az előadás nagyon izgalmasnak ígérkezik, érdemes velünk tartani személyesen vagy online.



A tavasz folyamán szó lesz még a göcseji paraszti táplálkozásról, a szőlészetről, a zalai erdők-mezők növény- és állatvilágáról, majd Károlyi Mihály, Horthy Miklós, Kádár János és Tisza István megítéléséről, történelmi szerepéről.

 

 


Várunk mindenkit nagy szeretettel a Göcseji Múzeum időszaki kiállítótermében, vagy online az intézmény YouTube csatornáján! Az előadások ugyanitt későbbi időpontban is visszanézhetők.

 

divat, néprajz, tárgy
2022-02-05 17:00
képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, néprajz, régészet, történelem, virtuális
2021-01-30 07:00