EN facebook

MÚZEUM KORZÓ - Adventi városi séták Szentendrén

PROGRAMAJÁNLÓ

2022-11-23 16:00

Művészeti, helytörténeti, régészeti séták szombatonként Szentendrén, a Ferenczy Múzeumi Centrum szervezésében. A macskaköves utcákon sétálva fedezhetjük fel a festők városának művészeti, építészeti hagyományait. Az adventi időszakban 6 tematikus program vár kalandozásra a belvárosban, Barcsay, Vajda, Ilosvai Varga, Modok, Czóbel és a római kori kincsek nyomában.

 

A sétákon mindössze 1000 Ft-ért lehet részt venni, indulás a Ferenczy Múzeum adventi fényekkel díszített, hangulatos udvaráról (Kossuth L. u. 5.), ahol meglepetéssel várnak!

 

 

Festői Szentendre családi séta 1.0 - Rajzolj Szentendrét!
2022. november 26. szombat 14:00
Indulás-érkezés: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

 

Szentendre zegzugos utcái, izgalmas terei régóta kedvelt témája a festőknek. Gyertek velünk, csatlakozzunk Czóbel Bélához, Vajda Lajoshoz és festőtársaikhoz! Barangoljunk együtt a városban: utcákon le, sikátorokon fel, patakon túl és tereken át, hogy megtaláljuk a legizgalmasabb kilátópontot! Ahonnan szétnézve természetesen megörökítjük, lerajzoljuk az elénk táruló városképi részletet. A sétán résztvevő gyerekek FMC vázlatfüzetet és ceruzát kapnak az alkotáshoz.

 

A program időtartama: 90 perc


A sétát vezeti: György Gabriella múzeumpedagógus és Sütő Tünde múzeumpedagógus

 

Vajda Lajos: Sikátor templommal, 1935, ceruza, papír, 313×224 mm, FMC

Török köz – Kilátás a Péter-Pál templomra, ismeretlen fotós, 1950-es évek, FMC archívuma

 


Festői Szentendre családi séta 2.0 - Fotózz Szentendrét!
2022. december 3. szombat 11:00
Indulás-érkezés: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

 

Szentendre zegzugos utcái, izgalmas terei régóta kedvelt témája a festőknek. Családi sétánkon a belvárost és környékét fedezzük fel festmények segítségével. Képről képre, utcákról terekre, patakpartról folyópartra vándorolunk, és megfigyeljük, hol állhatott a festő, miközben Szentendre egyik jellegzetes helyszínét megörökítette. Kameránk segítségével fotókon újraalkotjuk a ma is látható városképi részleteket, hogy aztán a legfrissebb szentendrei képekből elkészítsük Festői Szentendre albumunk.

 

A program időtartama: 90 perc


A sétát vezeti: György Gabriella múzeumpedagógus és Sütő Tünde múzeumpedagógus

 

Modok Mária: Kígyó utca Szentendrén, 1932, olaj, vászon
A Kígyó utca ma, fotó: Deim Balázs

 


Szentendrei ŐSTÉMÁK az utcákon és a képeken
2022. december 3. szombat 14:00
Indulás: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)
Érkezés: Malom utca, Bogdányi utca sarok - MűvészetMalom

 

Szentendre 1926-ban alapított Régi Művésztelepének megalakulásakor, a történetében rendkívül mozgalmas, méretében apró Duna menti kisváros a festők városává avanzsált. Az ide települő művészek aztán felfedezték az elbűvölő fekvésű városka dombos utcáinak szépségét, gyűjtötték a motívumokat, megörökítették a hangsúlyos városképi elemeket.


Az egymásra torlódó házak, a változatos tűzfalak, a Rab Ráby háza, a Rozsnyai ház, a városszerte mindenhonnan látható templomtornyok, keresztek, a Várdomb, a Városháza barokk homlokzata, a felfelé kúszó lépcsők, a Szamárhegy, a Duna kanyarulata, a Bükkös-patak stb., örök témaként szolgál a képzőművészek számára, akik itt lakóként, vagy csak vendégként 100 éve a városban alkottak, alkotnak.

 

Az egyes motívumok azonosításában Török Katalin hatalmas gyűjtőmunkája segített, másik forrása pedig Tóth Antal 2012-ben kiadott kötete, amelyben az író szisztematikusan összegyűjtötte a fényképeket, festményeket, plasztikákat, amelyek az ún. „őstémák” halmazát alkotják városszerte.


A találkozási pont a Ferenczy Múzeum épületében lesz, ahol a tervek szerint néhány festményt is megtekinthetnek a látogatók. A több ponton emelkedő városi túra útvonala a MűvészetMalom épületéhez, a Malom utca és a Bogdányi utca sarkára érkezik meg.

 

A séta időtartama: kb. 60-80 perc


A sétát vezeti: Muladi Brigitta művészettörténész

 

 

Ilosvai Varga István: Viharos szentendrei utca, 1933, o.v., 61x66 Ferenczy Múzeumi Centrum
Kilátás a Templomdombról, fotó: FMC Deim Balázs, 2020

 

 

VAJDA SZENTENDRÉJE | Művészet- és helytörténeti séta Vajda Lajos nyomában, Szentendre belvárosában
2022. december 10. szombat 14:00
Indulás: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.).
Érkezés: Szentendre, Kmetty tér

 

Vajda Lajos (1908–1941), a 20. századi magyar avantgárd/modern művészet kiemelkedő alkotójának élete és művészete elválaszthatatlan Szentendrétől. A séta során közösen fedezzük fel a város jellegzetes motívumait, építészeti és természeti örökségét, rejtett kincseit és „nagy látványait”, amelyek megtermékenyítően hatottak Vajda és kortársai művészetére. A Szamárhegy stanglis kútjai, a romantikus hangulatú szerb temető ódon sírkövei, Szentendre többszáz éves polgárházai, a Templomdomb akácfa matuzsálemei mind a város múltjának tanúi, Vajdai műveinek ősforrásai és a régmúlt beszédes emlékei. Fedezzük fel őket közösen!


A séta időtartama: 90-120 perc


A sétát vezeti: Szabó Noémi művészettörténész


Motesiczky-ház, 2022
Vajda Lajos: Sárga ház, 1935, Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre

 

 


Castrum séta - Szentendre római tábora
2022. december 17. szombat 11:00
Indulás-érkezés: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)

 

Szentendre belvárosában a Pilisből kinyúló hegyláb lankáinak végén az észak felől a Bükkös-patak által határolt dombon helyezkedik el a római korban virágzó életet élő tábor, melyet Ulcisia Castra (később Castra Constantina) néven ismerünk. A 134x205 méter nagyságú, a terephez alkalmazkodó romboid formájú erőd a pannoniai limes határvonal segédcsapatainak volt táborhelye a II. század végétől a V. század elejéig. A terület ma jórészt beépítetlen, nagyrészben önkormányzati tulajdonú telek, melyen múzeumi épületek is állnak. A Római Birodalom története Pannonia provinciában számos publikációból ismert, a szentendrei tábor korabeli élete az 1940-es és 2000-es években végzett feltárások alapján kezd kibontakozni előttünk.


A séta során bejárjuk a terület hozzáférhető részeit, a látogatók megismerhetik a feltárási eredményeket, a terület múltját, jelenét és a jövőre vonatkozó terveket.

 

A séta időtartama: kb. 60 perc


A sétát vezeti: Rajna András, az FMC osztályvezető régésze


A Waczek-villa. Ferenczy Múzeumi Centrum, adattár

Városlátkép a Castrum felől

 


Barcsay Jenő nyomában
2022. december 17. szombat 14:00
Indulás: Ferenczy Múzeum (Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.)
Érkezés: Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (Szentendre, Pátriárka u. 7.)

 

Az erdélyi származású művész a Képzőművészeti Főiskolán eltöltött tanulóévei, majd párizsi és olaszországi tanulmányútjai s számos hazai művésztelep látogatása után alakította ki egyedi absztrakt stílusát. Egyedülálló életműve folyamatos festészeti kísérletezések mentén, a puszta látványból kiinduló térszemlélet, a geometrikus szerkesztettség és figurativitás feszültségének megteremtésével formálódott. Barcsay Jenő művészete szervesen kötődik Szentendréhez. A duna-parti kisváros távlati látványa, szűk utcái, hangulatos épületei szolgáltatták azokat a festészeti motívumokat, melyek felkutatására a művész a szentendrei macskaköveket rótta minduntalan, s melyek végigkísérték alkotói útján. A szentendrei utcákon járva Barcsay szerzetesi elmélyültséggel és kitartással kutatta képeinek motívumait. Az épületek, kapuk alakzataiból formálódó egyenes és ívelt felületek kollázsszerű kompozíciókat, mozgalmas rendet teremtenek.


Fedezzük fel együtt Barcsay Szentendréjét!

 

A séta időtartama: kb. 60 perc


A sétát vezeti: Iberhalt Zsuzsa művészettörténész

 

Barcsay Jenő: Kapuívek pompei vörösben, 1971, olaj, vászon, 30 x 40 cm

Barcsay Jenő Szentendrén 1980 körül, Ferenczy Múzeumi Centrum adattár

 

 

 

Jegyek a helyszínen vagy online a jegymester.hu oldalon válthatók!


Regisztráció: regisztracio@muzeumicentrum.hu

gyűjtemény, kiállítás, külföld, látogató, tárgy, téma
2022-11-05 16:00
képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2020-02-19 07:00
helytörténet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, örökségvédelem, természet, történelem, virtuális
2021-01-05 20:00