EN facebook

Ferenczy-művek is láthatók a berlini Magyar Modern kiállításon

TÁRGY

2022-11-05 16:00

A Ferenczy Múzeumi Centrum jelentős nemzetközi együttműködésekben is részt vesz gyűjteményével. A Berlinische Galerie 2022. november 3-án, 18 órakor nyitotta Magyar Modern című nagyszabású kiállítását, amely a berlini magyar művészet 1910 és 1933 közötti periódusát vizsgálja.

 

A kiállításra a Ferenczy Múzeumi Centrum is kölcsönadott műtárgyakat, Ferenczy Béni három kis méretű szobrát, (Ferenczy Béni: Férfi akt, 1923, Ferenczy Béni: Női akt, 1922-1923, Ferenczy Béni: Női akt torzó, 1923) és Ferenczy Noémi Ébresztés című kárpit munkáját (Ferenczy Noémi: Ébresztés, 1927).

 

Ferenczy Noémi: Ébresztés

 

"Thomas Köhler, a Berlinische Galerie igazgatója a több száz vendég részvételével tartott megnyitón kiemelte, hogy Berlin fontos helyet foglal el a magyar művészet történetében, de ez a kapcsolat fordítva is érvényes, a magyar művészek is sokat adtak a német művészetnek, és a múzeum gyűjteményét is sok magyar alkotás gazdagítja.

 

Baán László, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria igazgatója elmondta, hogy az első világháború utáni években Berlin átvette Párizs szerepét, a weimari köztársaság idején az európai modernség fővárosa lett, amely védelmet és szabadságot biztosított sok magyar alkotónak. A fotográfiától az építészeten át a festészetig egy sor területen kibontakozó magyar művészek életében Berlin többnyire rövid, néhány éves, de nagyon intenzív szakasz volt, és a nácik hatalomra jutásával véget is ért ez a Berlinnek és Budapestnek egyaránt fontos korszak.


Mindennek bemutatása régi tartozás, de a négy éve kezdett közös munkával sokrétegű és gazdag kiállítást sikerült megvalósítani – fejtette ki Baán László. Hozzátette, hogy a tárlat nem csak történeti szempontból figyelemre méltó, hiszen meglehet, hogy a XX. század húszas éveihez hasonlóan a jelenkor is olyan időszak, amelyben a jövő már elkezdődött, de a múlt még nem ért véget, és mindenki tanúja valami új, nagy fájdalmakkal és nehézségekkel kísért megszületésének.

 

A kiállításon bemutatott alkotások vagy Berlinben készültek, vagy szerepeltek tárlaton a német fővárosban 1910 és 1933 között.


Ezzel kapcsolatban Ralf Burmeister kurátor kiemelte, hogy a vizsgált időszak első évében, 1910-ben csaknem 200 festményt és grafikát felvonultató tárlatot rendeztek Berlinben magyar művészek, köztük a századelő legfontosabb magyar művészcsoportja, a Nyolcak több tagjának munkáiból, a húszas években pedig a magyarok alkották a domináns erőt a klasszikus modern legfontosabb kiállítóhelyei között számon tartott Sturm galéria művészeinek körében. A magyarok berlini hatását mutatja, hogy egyedül ebben a galériában 24 egyéni kiállítást rendeztek magyar alkotók munkáiból az 1921–1930-as időszakban."

 

(forrás: kultura.hu)

 


A kiállítás 2023. február 6-ig látható.

 

 

Borítókép:

A Magyar modern – Ungarische Kunst in Berlin 1910–1933 című kiállítás a Berlinische Galerie-ben; forrása:

kultura.hu

© Pauline Ruther

 

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, kortárs, külföld, látogató
2022-11-05 07:00
beruházás, építészet, gyűjtemény, kiállítás, külföld, néprajz, téma
2022-09-16 21:00
design, kiállítás, külföld, látogató, muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, múzeumtörténet, téma, természet
2022-09-12 07:00