EN facebook

Teremtés. Ferenczy Noémi művészete - Életmű-kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2020-02-19 07:00

A magyar kárpitművészet megújítójaként ismert Ferenczy Noémi művészete előtt tiszteleg a Ferenczy Múzeumi Centrum 2020. február 21-én nyíló nagyszabású életmű-kiállítása. A Szentendréhez több szálon is kötődő művészcsalád tagjainak nem először rendeznek kiállítást a Ferenczy Múzeumban – a most nyíló tárlat egy olyan sorozat része, amelynek korábbi alkalmain Ferenczy Károly és Ferenczy Béni életművével ismerkedhettek meg a látogatók. A tárlat különlegessége, hogy több mint negyven éve – az 1978-as Magyar Nemzeti Galériában rendezett bemutató óta – most először szentelnek önálló kiállítást a nemzetközi szinten is méltán elismert kárpitművész kivételes œuvre-jének.

 

A kiállítás a különleges szépségű szőtt falikárpitok bemutatása mellett az ezekkel megegyező méretű kartonokon és színvázlatokon keresztül enged betekintést Ferenczy Noémi teljes életművébe és a rá jellemző különleges alkotói folyamatba. A most kiállított mintegy nyolcvan alkotás egy részét a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének kiemelkedő és ritkán látható darabjai adják, de ezt kiegészítve számos magán- és közgyűjteményből is érkeztek művek Szentendrére. Ferenczy Noémi egyik legértékesebb, különleges szépségű alkotása a Teremtés, mely az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből érkezett, és egyben a kiállítás címét is adta. A Római Magyar Akadémia jóvoltából a művész négy falikárpitjának nagyméretű kartonja kerül hosszú idő után először bemutatásra – ezekkel a művekkel évtizedek óta nem találkozhatott a magyar közönség. A Szent István című monumentális falikárpit, Ferenczy Noémi egyetlen történelmi témájú alkotása, eredetileg a nyíregyházi polgármesteri hivatal falát díszítette, és most szintén látható lesz a kiállításon.

 

Ferenczy Noémi munkássága nemcsak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is kimagasló, számos alkotását külföldi gyűjtemények őrzik. A kiállításon látható Nővérek című karton alapján készült falikárpit például a londoni Victoria and Albert Museum tulajdonában van. A szentendrei tárlaton több olyan alkotással is találkozhat a közönség, amelyek az elmúlt évek árverésein vagy a kiállítást előkészítő kutatómunka során bukkantak fel. A ma még lappangó Ferenczy Noémi művek felkutatása a kiállítás megnyitása után is folytatódik.

 

Ferenczy Noémi: Nővérek

 

A 2020. május 10-ig látogatható tárlatot több különleges program kíséri majd, emellett tárlatvezetésekkel és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják a szentendrei Ferenczy Múzeumba látogatókat. A kivételes életművet bemutató, új kutatási eredményeket is tartalmazó reprezentatív katalógus Bodonyi Emőke kurátor tanulmányával tavasszal jelenik meg a Ferenczy Múzeumi Centrum gondozásában.


A megnyitó 2020. február 20-án, csütörtökön lesz 18 órától.

                                     

                          Ferenczy Noémi: Ádám és Éva                                                  Ferenczy Noémi: Erdő

 

Cím:
Ferenczy Múzeum, Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.

 

Nyitvatartás:
2020. február 29-ig keddtől vasárnapig 10–17h, 2020. március 1-től keddtől vasárnapig 10–18h

gyarapodás, kiállítás, kortárs, művészet
2017-07-05 08:10
képzőművészet, kiállítás, programajánló
2018-09-22 16:00