EN facebook

Múzeum? Családban marad!

FELHÍVÁS


A  szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban rendezi meg 2018. október 1-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Damjanich János Múzeummal társszervezésben a XVI. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót  "Múzeum? Családban marad! " címmel.

Az idei esemény a Család évéhez és a Nemzeti Kulturális Alap 25 évfordulójához is kapcsolódik.

 

A konferenciát szervező MOKK a családi múzeumi programok témájához kapcsolódó jó gyakorlatok 8 percben történő bemutatására muzeális intézmények munkatársainak jelentkezését várja. A rövid (max. 1000 karakter hosszú) rezüméket kérjük 2018. augusztus 21-ig e-mailben megküldeni.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a nyitórendezvénye, melyen átadásra kerülnek a Múzeumpedagógiai Nívódíjak, 2018-ban pedig harmadik alkalommal veheti át egy arra érdemes szakember a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Kiváló Múzeumpedagógus díjat.

A szakmai eseményt ezúttal vidéki helyszínen, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban rendezi meg 2018. október 1-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Damjanich János Múzeummal társszervezésben.

Az ünnepélyes díjátadást minden évben szakmai konferencia követi. Idén rendhagyó módon a Nemzeti Kulturális Alap 25. évfordulójához kapcsolódva olyan közgyűjteményi intézményeket is szeretnénk vendégül látni az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón, amelyek kapcsolódnak a MOKK által tervezett NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében című programsorozathoz. Ezzel a kezdeményezéssel szeretnénk méltó módon beharangozni a Múzeumok Őszi Fesztiválja alatt megvalósuló kulturális örökségtúrákat.

A „Család évéhez” is kapcsolódó idei konferencián a múzeumi szakemberek és pedagógusok abba is betekintést nyerhetnek, hogy a hazai múzeumok miként gondolkodnak a családoknak szóló programokról, milyen képet közvetítenek a családról, családdal kapcsolatos normákról. Válaszokat keresünk arra a kérdésre, hogy a múzeumok milyen speciális élmények kínálásával tudják generálni az eltérő generációk közötti párbeszédet és elősegíteni a minőségi szabadidő családi körben ugyanakkor múzeumi környezetben való eltöltését, ezáltal aktívan hozzájárulni a digimodern korban az okoseszközök nem megfelelő használata miatt meglazult családi kötelékek megerősítéséhez, másrészt a szülői minták formálása révén a hiteles múzeumi szocializációhoz, vagyis ahhoz, hogy a múzeum családban maradjon.

Az évek óta 250 főnél is több résztvevőt vonzó esemény a múzeumok szolgáltatási, pedagógiai kínálatának seregszemléje is, helyszínspecifikus gyakorlati bemutatók és workshopok formájában ismerteti meg a múzeumi szakemberekkel és pedagógusokkal az innovatív múzeumpedagógiai megoldásokat; kiállításokat, programokat, módszereket.

 

NYÍLT FELHÍVÁS

A konferenciára várjuk a témához kapcsolódó jó gyakorlatok 8 percben történő bemutatására muzeális intézmények munkatársaink jelentkezését.

A rövid (max. 1000 karakter hosszú) rezüméket kérjük múzeum+család jó gyakorlat jeligével 2018. augusztus 21-ig megküldeni az alábbi címre: 

 

kajari.gabriella.mokk@gmail.com

 

A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatokat.

kiállítás, külföld, látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia
2018-07-27 10:25
képzőművészet, múzeumpedagógia
2018-07-22 17:00
múzeumpedagógia
2018-07-20 17:00