EN facebook

Dombérozó

2018-07-20 17:00

Repült a csizma, gurult a karika, a felhőkig szökött a rongylabda Gellénházán a népi gyermekjátékok olimpiáján, amit a zalaegerszegi Göcseji Múzeum munkatársai szerveztek. A III. Göcseji Dombérozó programjára nyolc csapat jelentkezett. A környékbeli településekről is neveztek gyerekek, de legnagyobb számban a Kárpát-medencei Ifjúsági Tábor Zalában nyaraló tanulói vettek részt a versenyeken. Az ügyes és lelkes gyerekek jutalma a program végén a jégbe hűtött dinnye és zamatos nyári gyümölcsök voltak, no meg persze az élmény, amit a vidám játék során szereztek kicsik és nagyok.

 

 

Egykor népszerű játékokat választottak a kollégák a résztvevők szórakoztatására, hiszen régen a ház körül található egyszerű eszközöket használták a nagyszüleink, dédszüleink. Erre volt példa a pénzdobás, amikor az apró pénzérmét kellett minél pontosabban a megadott távolságra dobni. De lelkesedést és ügyességet kívánt a karikahajtás, amihez ez alkalommal nem a szekérkerék levett fémabroncsát használták, hanem hullahopp karikát. De volt zsákban futás, bakugrás - amit itt Göcsejben hajdanán bakfüttyösnek hívtak - és rongylabda dobás is. A legnagyobb vidámságot a csizmarúgás váltotta ki, amelyet széken ülve hátrafelé kellett lábról lerúgni. Volt, akire a nagy lendülettel útjára indított lábbeli azonnal a fejére hullott, de volt, akinél a tíz méteres mérőszalag éppen elegendő volt az eredmény regisztrálásához.

 

 

A III. Göcseji Dombérozó szervezői mertek nagyot álmodni, s célul tűzték ki azt, hogy országosan is ismertté és elismertté teszik a zalai dombság e gyönyörű vidékét. Példaértékű, ahogy a huszonnégy zalai település összefogott és megszervezték a nyári programkavalkádot, legyen szó színházról vagy képzőművészetről, gasztronómiáról vagy túrázásról. Göcsej a páratlan természeti szépségével, a szegek világával, a barátságos lakóival, a finomabbnál finomabb terményeivel és ételeivel sokkal közkedveltebb tája is lehetne az országnak.

E kilenc napos programsorozat július 22-ig invitálja a hazai és külföldi vendégeket: látogassanak el Göcsejbe, ismerjék meg a helyi értékeket, élvezzék a programok nyújtotta élményeket, és tegyék magukévá a rendezvény mottóját, miszerint „Szegek között Göcsej örök”.

múzeumpedagógia, régészet
2018-07-06 08:00