EN facebook

Museums + Heritage Show 2024, London

2024-07-01 07:00

Storytelling és digitális megoldások. A látogatói élmény kiszolgálásáé volt a főszerep az idei Museums + Heritage Shown. 2024. május 15-16-án rendezték meg a világ egyik legnagyobb múzeumi témájú expóját Londonban. Az eseményen 3.473 résztvevő, 150 múzeumi szektort kiszolgáló cég és 21 múzeumi szervezet jelent meg. Nekem, a MNM KK OMMIK munkatársaként abban a szerencsében volt részem, hogy képviselhettem a magyar múzeumi területet.

 

Az 1991 óta megrendezett expo minden évben igazodik a legújabb trendekhez és a múzeumi életet aktuálisan foglalkoztató témákhoz. Célja a múzeumok, galériák és a kulturális örökség attrakcióinak összekapcsolása. Múzeumi szakemberek ezreit kapcsolja össze egymással, lehetséges múzeumi területre specializálódott szolgáltatókkal, partnerekkel és tanácsadókkal. Mindezek mellett az egyéni szakmai fejlődést is elősegítő előadások, bemutatók, kerekasztal-beszélgetések és kapcsolatépítési lehetőségek várják a résztvevőket. Nem meglepő, hogy az évek alatt a terület zászlóshajó eseményévé nőtte ki magát. Széles körben úgy tekintenek rá, mint a „kötelező részvételű” programra, ahol mindenki megjelenik, aki számít.

 

Olympia London

Fotó: Vidovenyecz Erika

 

A kiállító partnerek és az előadók bemutatóikban a múzeumok hétköznapi működését segítő innovatív és komplex megoldások, jó gyakorlatok bemutatására koncentráltak. Az ismertetett projektek, igénybe vehető szolgáltatások, applikációk az immerzív, digitalizáción alapuló, főként 3D-s rekonstrukció, VR, AR, AI felhasználási módjainak témaköréből kerültek ki. A múzeumlátogatás egyik fő vezérfonalaként a storytelling jelentősége került a fókuszba, illetve több standnál foglalkoztak a múzeumi struktúra, munkaszervezés optimalizálási lehetőségeivel. 

 

A résztvevőket szekciókra bontva várták a különböző tematikájú előadások, ezekhez kapcsolódtak a kiállító partnerek, akik között találhattunk angliai, németországi és írországi székhelyű intézményeket, szolgáltatókat is.

 

Az immerzív szolgáltatások, virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) által nyújtott lehetőségeket mi látogatók is kipróbálhattuk számos interaktív állomáson. Személyes kedvencem az Alfavision által a Baku Khan Museumnak készített 360°-osan felépített történelmi helyszín volt. Standjuknál VR szemüveg segítségével nyerhettünk bepillantást a rekonstruált 15. századi Baku település mindennapi életébe. Az élmény valóságos, teljesen magával ragadó volt, kiszakította a szemlélődőt az esemény amúgy zsongó, lendületesen zajló világából. 

 

Olyan példát is találtam a kipróbálható játékok között, mely bizonyítja, hogy a magyar aggregációs portál, a MuseuMap és társoldala, a MuseuMap Gallery saját készítésű játékai nemzetközi viszonylatban is megállják a helyüket. Az említett példa egy olyan személyes jelenlétet igénylő játék volt, melyben életnagyságú képek közötti eltéréseket kellett megtalálni. Nagyszerű példája volt annak, hogy egy megjelenésében egyszerű, de komoly technológiai háttérrel rendelkező játék a felnőtteket is meg tudja mozgatni és interakcióra invitál.

 

Az egyik legérdekesebb kiállítóként a MyLearning-et említeném. A MyLearning egy, a brit nemzeti kerettantervet követő online oktatási felület, melyhez a világ minden területéről csatlakozhatnak saját anyagaikkal múzeumok. Az oldal létrejöttét művészeti, örökségvédelmi és kulturális szervezetek gyűjteményei ihlették. Az oldal üzemeltetőinek célja, hogy oktatók és diákok számára önálló oktatási, tanulási segédanyagként és tervezési eszközként is hasznosítható tartalmakat kínáljanak. Ezeket a tartalmakat többféle szempont szerint csoportosítva teszik közzé ingyenesen, mindenki számára hozzáférhető módon. Történetek, műtárgyak, videók, dokumentumok, hanganyagok és interaktív tartalmak is elérhetők, a múzeumok saját oldalára is visszamutató direkt linkek pedig segítenek a partnerintézményekre irányítani a figyelmet.

 

Museums + Heritage Show 2024, London 

Fotó: Museums + Heritage - leading sector magazine and events hivatalos Facebook oldala

 

Az előadások közül a legizgalmasabbnak Bethany Watrous, az Experience Heritage megalapítójának bemutatóját találtam. Az Experience Heritage az innovatív digitális történetmesélésen keresztül kelti életre a történelmet különböző digitális technológiai megoldások segítségével. Legyen szó interaktív applikációk készítéséről, kiterjesztett valóság alkalmazásról, fotogrammetriai modellezésről vagy éppen digitális animációról, mindig az aktuális projekthez igazodva válogatnak eszköztárukból. Bethany, a prezentációjában különböző projekteket ismertetett. Ilyen volt pl. a walesi partvidék néhány történetileg fontos tájának bemutatását megcélzó RCAHMW CHERISH projekt. Itt tájfotogrammetriát alkalmaztak, vagyis a 3D modell elkészítéséhez először négy helyszínen végeztek drónos fotózást, a fotók segítségével fotogrammetriai modelleket hoztak létre, és végül a felvételek feldolgozásával készült el a 3D modell, amelyet a megrendelő (A walesi ókori és történelmi emlékművek királyi bizottsága) saját Sketchfab oldalán jelentetett meg. Pozitívumként emelem ki az előadó lelkes, hozzáértő és nyitott attitűdjét, aki minden kérdésre, felvetésre szívesen válaszolt, így egy igazán élénk diskurzus alakult ki az előadás lezárása után. Jó tudni azt is, hogy a 2018-ban indult vállalkozás az SME Climate Hub elnevezésű globális kezdeményezésnek a tagjaként elkötelezett híve a fenntartható fejlődésnek, az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések megtételének fontosságára és a rugalmasabb vállalkozások építésére fókuszálva.

 

A bemutatott megoldások, szolgáltatások többsége nemzetközi szinten is igénybe vehető, nem meglepő módon, magyar múzeumi partnerrel rendelkező kiállítóval is találkoztam. Külön pozitív élmény volt számomra az a szívélyes fogadtatás, amit megtapasztalhattam. Minden standnál örömmel fogadták, hogy Magyarország is képviselve volt a résztvevői oldalról, és szívesen lépnének kapcsolatba – akár csak tájékozódás, eszmecsere céljából is – a magyar kulturális szféra szereplőivel.

 

Fotó: Vidovenyecz Erika

 

Az expóhoz kapcsolódva adták át a 2002-ben elindított Museums + Heritage Awardsot, a gyakran a múzeumi világ „Oscar-díjaként” is emlegetett elismerést. A jelentkezés minden múzeum, galéria, archívum, valamint kulturális és örökségvédelmi szervezet számára nyitva áll. Olyan projekteket várnak, amelyek tárgyakat, történeteket és tereket kötnek össze a közönséggel. A korábbi évek szűkített listáin olyan neves múzeumok szerepeltek, mint a British Museum, a New York-i Met, a Sydney-i Tengerészeti Múzeum vagy éppen az Edinburgh-i Múzeum. Érdemes megfontolni a jelentkezést, hiszen a 18 kategóriából az alábbi háromban lehetséges a nemzetközi nevezés: Best Use of Digital, Exhibition of the Year és Innovator of the Year. Minden kategória a jelentkezők láthatóságának növekedését hivatott elősegíteni. Az idei díjazottak között szerepelt pl.: a PinPoint Visualisation Ltd.: Voyager Art című projektjével az Innovator of the Year kategóriában és az amszterdami Rijksmuseum, Mission Masterpiece at the Rijksmuseum - Are you discovering a new masterpiece? című kiállításával az International Exhibition of the Year kategóriában. A teljes lista a Museums + Heritage Awards oldalán tekinthető meg.

 

MandHAwards 2024 győztesei

Fotó: Museums + Heritage - leading sector magazine and events hivatalos Facebook oldala

 

Úgy gondolom, az expo a szakértői tanácsok és a tudásközvetítés elegyeként mindenki számára megadja a lehetőséget, hogy feltöltekezzen ismeretekkel, újszerű megoldásokkal, amelyeket a saját területén tud hasznosítani. Mivel a belépés ingyenes, így bárki számára nyitott a regisztráció. Bátran ajánlom mindenki figyelmébe a részvételt, aki szeretne bepillantást nyerni abba, hogyan működik a múzeumi világ Európa egyik vezető országában.

 

Az expo YouTube csatornáján fent lévő videók, bemutatók felvételei bárki számára hozzáférhetők. Így az ismertetett jó gyakorlatok, sikeres projektek a világ számos pontjáról elérhetők, inspirációként szolgálhatnak és naprakész a múzeumi munkavégzés minden területén hasznosítható ismeretekként konkrét segítséget nyújthatnak, vagy leendő partnerségek alapjait képezhetik a múzeumi, közgyűjteményi területen dolgozóknak, még ha nem is tudtak részt venni személyesen az eseményen.

 

Aki szívesen megtapasztalná milyen élmény lehet részt venni egy jó hangulatú, múzeumi és kulturális szférabeli szakembereket felvonultató, rangos, nemzetközi szakmai rendezvényen, és kíváncsi a hazai, elsősorban múzeumi szolgáltatásokat, múzeumok és közgyűjtemények számára digitális megoldásokat nyújtó cégekre, jó szívvel ajánlom figyelmébe az évtizedes hagyományokra visszatekintő MuseumDigit konferenciát, melyet idén novemberben is megrendezünk november 28-án és 29-én. Ízelítőként a tavalyi jubileumi rendezvény előadásai már elérhetők a konferencia YouTube csatornáján.

digitalizáció, gyűjtemény, konferencia, muzeológia, műhely
2024-06-25 09:15
gyűjtemény, külföld, MetaMúzeum, múzeumandragógia, műhely, téma
2024-05-06 07:00
digitalizáció, gyűjtemény, MetaMúzeum, művészet, virtuális
2024-06-03 07:00