EN facebook

Már elérhetők a 2023-as MuseumDigit konferencia videófelvételei

2024-06-25 09:15

A 2023-as, jubileumi konferencia 7 szekciójában összesen 25 előadást és egy kerekasztal-beszélgetést hallgathattunk meg. Aki lemaradt valamelyik előadásról vagy szívesen újra nézné kedvenc prezentációit, YouTube csatornánkon megteheti!

 

A tavalyi év kiemelt témája volt a múzeumi innováció, hogy milyen lehetőségek nyílnak a 21. század múzeumai számára az új technológiák felhasználásával. Különösen fontos volt számunkra, hogy magyar előadók mellett Európa különböző területeiről érkező, a múzeumi és a tágabb értelemben vett közgyűjteményi szektor jelentős szereplőit is felkérjük.

 

Két előadást kiemelten is bemutatunk a számunkra legérdekesebbek közül az OMMIK megújult weboldalán. Ezek hűen tükrözik mire fókuszált a tavalyi konferencia: egyik részről a múzeumok mindennapi működését segítő, elgondolkodtató prezentációkat hallhattunk, másrészről a múzeumi gyűjteményeket érintő digitális megoldások élvonalába tartozó, újító, mesterséges intelligencia alapú fejlesztéseket ismerhettük meg. 

 

A tavalyi felvételek mellett a korábbi évek előadásai is elérhetők a YouTube csatornánkon: a 2013-as indulás óta megrendezett 10 konferencián összesen 234 előadást tartottak meghívott előadóink. A felvételeken szereplő szakértők a múzeumi szakembereket leginkább foglalkoztató kérdéseket járják körül.

 

Idén is MuseumDigit | Hangolódjunk együtt! 

 

2024-ben 11. alkalommal rendezzük meg a régió vezető múzeumi digitalizációval foglalkozó konferenciáját. A részben magyar, részben külföldi meghívott előadókat felvonultató nagyszabású szakmai rendezvény témái a közgyűjteményi szférában felbukkanó, előremutató digitális megoldásokra koncentrálnak, köztük a mesterséges intelligencia használata hangsúlyos szerepet kap.  

 

A felkért előadók szakterületükön elért kiemelkedő eredményei mellett, sikeresen megvalósult izgalmas, innovatív projektejeiket is megismerhetik a résztvevők. A konferencia reflektál kurrens témákra, valamint helyet biztosít a külföldi kezdeményezések bemutatására, a hazai múzeumi stratégiai körkép áttekintésére is. Idén kiemelt hangsúlyt fektetünk arra is, hogy vendégeinknek több lehetőséget biztosítsunk a kiállító partnereinkkel és az egymással való megismerkedésre. 

 

Tervezett témáink között szerepel: a hibrid múzeum, a digitális technológia kapcsolódása a különböző múzeumi területekhez, a hazai digitalizáció átalakulása, a digitális újítások szerepe az állományvédelemben és a látogatók kiszolgálásában, valamint a mesterséges intelligencia. 

 

Hasonlóan a korábbi évek gyakorlatához, idén is számítunk kiállító partnerek, szponzorok csatlakozására. Első sorban múzeumi szolgáltatásokat, múzeumok és közgyűjtemények által használatos digitális megoldásokat nyújtó cégek jelentkezését várjuk. 

 

Ha úgy érzi, hogy szívesen csatlakozna kiállító partnerként vagy szponzorként az immár évtizedes hagyományokra visszatekintő MuseumDigit konferenciához (vagy ismer olyan céget, melyet érdemes lenne megkeresnünk), várjuk jelentkezését a museumdigit@mnm.hu e-mail címen.  

digitalizáció, gyűjtemény, konferencia, muzeológia, műhely
2023-11-30 19:00