EN facebook

Műhelysorozat indul a múzeumok és a fenntarthatóság témakörében

MŰHELY

2021-10-17 18:00

2021. október 20-án reggel 9 órakor veszi kezdetét a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumok a fenntarthatóságért - fenntarthatóság a múzeumokban című ötalkamas workshop-sorozata. A program iránti fokozott érdeklődés jól mutatja a téma aktuálitását. Számos intézmény több kollégával is képviselteti magát az interaktív közös gondolkodásokon.

 

Pontosan egy évvel ezelőtt 2020. október 12-16. között zajlott az ismét súlyosbodó körülmények miatt online szervezett múzeumandragógiai műhelydélután-sorozat. A tematikus kiselőadások és hozzájuk kapcsolódó disputák egyikének nyomán Kriston-Vízi József, Pató Mária és Vásárhelyi Tamás kezdeményezésére egy felhívás, majd munka anyag készült a fenntarthatóság célú múzeum szakmai felelősség- és feladat vállalás napirendre tűzésének érdekében, amelyet a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület elnöksége elfogadott és támogatásáról biztosított.

 

Így nyílott lehetőség arra, hogy Heilauf Zsuzsa és Gózon Ákos lobbitevékenységének is köszönhetően, a Mayer Adél - Kolocz Dóra - Nagy-Sándor Zsuzsa - Vásárhelyi Tamás alkotta munkacsoport anyag alapján Egyesületünk sikerrel pályázott és nyert támogatást a 2021. évi tevékenységekhez. Mint emlékezetes, ez év áprilisában előbb egy online tematikus előkészítő konferenciát valósítottunk meg, amelyet pár nappal később a legfontosabb szakmai partnerrel a Magyar Környezeti Nevelési Egyesülettel közös délutánon gondoltunk tovább.


Tekintettel arra, hogy a téma globális és helyi szinten immár egyaránt megkerülhetetlen szemléleti és gyakorlati paradigmaváltás eredményeire vár, a jubileumi Pulszky-délutánok egyikén szintén csak erre fordítottuk figyelmünket egy izgalmas és pergő eszmecsere alkalmával. Mindezen elszánásokkal, valamint időközben megszerezve Henry McGhie (Curating Tomorow) releváns angol nyelvű könyvének: a Museums and the Sustainable Development Goals című kézikönyvének magyar nyelvű kiadási jogát kezdtük meg az elmúlt hetekben egy öt részes műhelymunka-sorozat előkészítését és szervezését. Ennek nyomán október 20. és december 7. között online térben zajlik az elmélyült műhelymunka Nagy-Sándor Zsuzsa, Vásárhelyi Tamás és Mayer Adél irányításával és közreműködésével, amelybe külsős előadóként Bárd Edit és Wheatley Tracey kapcsolódik be.

 

Az ország különböző részéből és összesen 27 kolléga nyújtotta be regisztrációját a sorozatra; a küldő intézmények és a foglalkozási ágak sokfélesége jól tükrözi, hogy a múzeumi világ hazai szereplői komolyan veszik a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásokat. A jelentős létszámú múzeumpedagógus, művelődésszervező, animátor mellett számos intézményvezető, kommunikációs és marketing, valamint fejlesztési szakember s többféle szakági muzeológus és restaurátor, sőt még műszaki ügyintéző beosztású munkatárs is részt vesz az elkötelezett küldő intézmények:

 

BTM Aquincumi Múzeum, BTM Kiscelli Múzeum - Fővárosi Képtár, Duna Múzeum, Gödöllői Királyi Kastély Közhasznú Nonprofit Kft., Janus Pannonius Múzeum, Kemenes Vulkán Park, Konecsni György Helytörténeti Gyűjtemény, Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Magyar Természettudományi Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, PIM Kassák Múzeum, Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Szent István Király Múzeum és a Tragor Ignác Múzeum

 

képviseletében. 

 

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott és minden bizonnyal sikerrel abszolvált kurzus végén a résztvevők tanúsítványt kapnak a szervező PulszkyTársaságtól.

 

Együttműködő kommunikációs partner: Magyar Múzeumok Online

 

Szervező-kapcsolattartók a Múzeumandragógiai Tagozat felelős vezetői.

felhívás, muzeológia, múzeumandragógia, #muzeumokajovoert, műhely, Pulszky Társaság, természet
2021-10-04 16:00
felhívás, képzés, #muzeumokajovoert, műhely, természet
2020-09-14 20:00