EN facebook

Légy Te az intézményed Fenntarthatósági Nagykövete!

FELHÍVÁS

2020-09-14 20:00

Két év fejlesztés, kutatás és konzultáció után végre elindul a Ki Culture Fenntarthatósági Nagykövet Programja! Ez a különleges kezdeményezés kulturális szakemberek és a fenntarthatósági szektor szakértőinek tudását ötvözve segíti a múzeumi dolgozókat és a muzeális intézményeket a fenntarthatóság felé vezető útjuk kezdeteinél vagy a továbbhaladásban.

 

A fenntarthatóság összetett fogalom, mely a múzeumi kontextusban magába foglalja többek között a környezetvédelmet, a társadalmi szerepvállalást és az intézmény gazdasági fejlődésének egyes kérdéseit is. A Ki Culture által kidolgozott program átfogó és cselekvésorientált, mely lépésről lépésre segít a fenntarthatóság megvalósításában.A programban bármelyik kulturális terület szakembere részt vehet, hiszen a fenntarthatóságnak a kulturális intézmények összes stratégiai vagy operatív, gyűjteményezési, kiállítási és pedagógiai szintjén fontos vetületei vannak.

 

 

 

Mit is tartalmaz konkrétan a program?

 

Ki könyvek: a kiadványok praktikus útmutatók, amelyek közvetlen segítséget nyújtanak a fenntarthatóság kiteljesítéséhez. Utasításokat, esettanulmányokat és hasznos forrásokat tartalmaznak, valamint teljes cselekvési stratégiákat is a legegyszerűbbtől az ambiciózusabb törekvések megvalósításáhig. A jó gyakorlatok ismertetése is így halad fokozatosan az energiatakarékosságot jelző matricák felhelyezésétől eljutva egészen a megújuló energiára való átalakításig. A könyvek elsősorban angolul fognak megjelenni, mivel azonban a Ki Culture önkéntesei minden földrészen jelen vannak, és így rengeteg országot és nyelvet képviselnek (Magyarországot is!!), a jövőben minden valószínűség szerint egyéb nyelveken is elérhetőek lesznek. A szervezet arra kéri a résztvevőket, hogy minél hamarabb jelezzék a fordításokkal kapcsolatos igényeiket. Jelenleg a következő publikációk előkészítése zajlik:
- Energia (Megjelenés: 2021)
- Anyagok és hulladék (2021)
- Társadalmi fenntarthatóság (2021)
- Kiállítások és gyűjtemények (2022)
- Oktatás és ismeretterjesztés (2022)
- Kapcsolatok a helyi lakosokkal és hagyományos ismeretek (2022)
- Víz (2022)
A könyvek mindenki számára elérhetőek (open source) lesznek. Azok pedig, akik a Nagykövet Program résztvevői lesznek, a könyveken kívül egyéb hasznos anyagokat is kapnak, így például segédeszközöket és promóciós anyagokat a fenntarthatósági stratégiák és kezdeményezések házon belüli kommunikálásához, valamint a múzeumon belüli fenntarthatósági csapat megalakításához.

 

Regionális mentor: minden résztvevő egy regionális mentor kíséretével haladhat előre. A mentorok olyan szakemberek, akik releváns tapasztalatokkal rendelkeznek mind a fenntarthatósági mind pedig a kulturális területeken. Ők segítenek minden résztvevőnek helyi partnereket, specialistákat, cégeket és forrásokat találni saját fenntarthatósági stratégiáik megvalósításához. A program keretében a regionális mentorok havonta szerveznek (online) találkozót mentoráltjaikkal, akiknek így arra is alkalmuk adódik, hogy megismerjék a saját régiójukban dolgozó többi Fenntarthatósági Nagykövetet.

 

Akkreditált képzés: a Fenntarthatósági Nagykövet Tréning Program egy sor izgalmas és praktikus online megtartott továbbképzést is tartalmaz. A bevezető workshopok mellett külön képzések keretében tanulhatnak a résztvevők a kulturális intézmények energia-, hulladék- és anyaghasználatának fenntarthatósági kérdéseiről, jó gyakorlatairól. A társadalmi szerepvállalás is kiemelten fontos témája a képzésnek. A workshoppok egy részéről itt írtunk korábban.

Ahhoz, hogy a résztvevők hivatalosan is a Ki Culture által akkreditált Fenntarthatósági Nagykövetek lehessenek, a képzések elvégzése elengedhetetlen. A sikeres akkreditáció mellett szükséges még a Ki Könyvekben található stratégiák egyikének sikeres gyakorlatba ültetése és egy erről készült esettanulmány.

 

A múzeumok maguk is részesülhetnek akkreditációban, amennyiben leglegkevesebb egy éve együttműködnek a programmal és rendelkeznek legalább egy akkreditált nagykövettel.

 

 

Jelentkezés:

A programban való részvétel ára progresszíven, a jelentkező intézmények anyagi helyzetéhez mérve kerül megállapításra. Csatlakozni folyamatosan lehet, határidő nincs.


A Ki Culture csapata azon is dolgozik, hogy segítsen az érdeklődő intézményeknek olyan anyagi forrásokat is találni, amelyekből fedezhetik részvételüket, valamint tervezik a programot regionális továbbképzési struktúrákhoz és akkreditációs rendszerekhez igazítani, így, ha érdekel a program mindenképp érdemes felvenni velük a kapcsolatot!

 

E-mail cím: info@kiculture.com – magyar önkéntesük segítségére számíthat minden kérdést megfogalmazó levélíró, jelentkező!

 

A programmal kapcsolatos gyakori kérdésekre itt találhatóak válaszok.

 

A program részletes leírása innen tölthető le.

 

#muzeumokajovoert, önkéntesség, programajánló, természet, virtuális
2020-05-08 20:00
felhívás, muzeológia, #muzeumokajovoert, tárgy, természet
2020-04-20 18:00