EN facebook

Mozgóképmúzeum nyílt Kolozsváron

FEJLESZTÉS

2022-12-22 15:00

Mozgóképmúzeum alapítását jelentette be Kolozsváron a Xantus Alapítvány, partnereivel, a román Nemzeti Filmközponttal (CNC), a Romániai Filmművészek Szövetségével (UCIN), az Erdélyi Múzeum Egyesülettel (EME), és Kolozsvár Polgármesteri Hivatalával.

 

A múzeum anyagának egy részéből már időszaki kiállítás nyílt a kolozsvári várfalból megmaradt Szabók bástyájában.

 

Xantus Gábor alapító elmondta, hogy az esemény időzítésével a 150 éve született legendás hírű mozialapító, rendező, producer, színész és filmgyáros, Janovics Jenő emléke előtt is kívántak tisztelegni. Janovics ugyanis a némafilm hőskorában Kolozsvárt a filmgyártás egyik központjává tette, a kolozsvári stúdiókban több mint hetven filmet készítettek. Olyan rendezők dolgoztak a filmjeiben, mint Kertész Mihály, aki a Casablanca rendezéséért Michael Curtiz néven immár Hollywoodban kapta meg az Oscar-díjat.

 

Megemlítette, hogy több évtizedes filmes televíziós pályája alatt - amelyben fia, Xantus Áron is követte - látta, amint értékes filmtekercsek kerültek a szemétbe, mert nem tudták, hogy mi van rajtuk. Elkezdte gyűjteni a filmeket, a régi mozigépeket, a vágófelszereléseket, így állt össze a gyűjtemény magja.


A filmes egyetemi tanár sajnálatát fejezte ki, hogy múzeumalapítási szándékát nem karolta fel a Magyar Nemzeti Filmintézet, így kizárólag a romániai partnerek támogatására számíthattak, amelyek azonban azonnal az ügy mellé álltak.


Laurentiu Damian, az UCIN elnöke elmondta: az Erdélyi Mozgókép Múzeum számíthat arra, hogy a Bukarestben összegyűlő felszereléseket is megkapja.


A létrejövő múzeumban korabeli mozgóképtechnikai eszközök, vetítőgépek, filmfelvevők, utómunka-berendezések kerülnek bemutatásra, de a filmkészítés különféle műfajaihoz kapcsolódó, történelmi értékű archív filmanyagok, ezrekben mérhető, üveglemezekre és celluloidra rögzített klisék, werkfotók, mozgóképfelvételek nyersanyagai is ebben a múzeumban kerülnek megőrzésre és digitális feldolgozásra.

 


A kolozsvári múzeumalapítás gondolatát az is indokolja, hogy a városban a Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen (EMTE) is folyik filmes képzés, és itt szervezik évről-évre a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált.

 

 

 

Borítókép forrása: filmtett.ro

beruházás, bővítés, néprajz, természet
2020-11-30 17:00
beruházás, helytörténet, művészettörténet, régészet
2018-09-09 15:30
digitalizáció, gyűjtemény, műhely, néprajz
2021-10-19 07:00