EN facebook

Háromszorosára nő, és interaktív résszel bővül a kolozsvári falumúzeum

FEJLESZTÉS

2020-11-30 17:00

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum szabadtéri részlege, a Romulus Vuia Néprajzi Park 30 hektárral bővül, jelentette be a fenntartó Kolozs Megyei Tanács. A helyiek által falumúzeumként emlegetett terület közel háromszorosára, 42 hektárosra nő és 12 millió eurós befektetéssel rendezik újra: sportolni, sőt kenyeret sütni is lehet majd az új részeken - adta hírül a maszol.ro.

 

A tájrendezés már elkezdődött: 58 új fát ültettek, olyan fajokat, amelyek arra a hegyi környezetre jellemzőek, amelyből a kiállított parasztházak is származnak. A terv az, hogy 1200 fát telepítsenek a parkba, és ezzel a természetes fallal rejtsék el a látogatók szeme elől a múzeum szempontjából tájidegen szomszédos ipari parkot, írta a Transilvania Reporter.

 

A projekt keretében szánkópályát, bicikliutakat, gyalogos útvonalakat, éjszakai világítással ellátott sportútvonalat, játszótereket, piknikezésre és szabadtéri sütögetésre alkalmas tereket, kutyasétáltató parkot is kialakítanának, valamint adminisztratív épülettel, és egy olyan résszel bővítenék a falumúzeumot, ahol különböző hagyományos mesterségeket ki lehet próbálni.

 

A múzeum területe 2014-ben bővült, ekkor merült fel az újrarendezés szükségessége, amire nemzetközi pályázatot írtak ki 2017-ben, mondta el a Kolozsvári Rádiónak Tötszegi Tekla, az Erdélyi Néprajzi Múzeum igazgatóhelyettese. A versenyt a kolozsvári Alice Florean építész nyerte. A terv az, hogy a hagyományos népi építészet szellemében tervezett új épületekben szervezik majd azokat a tevékenységeket – például kenyérsütést, szilvaíz-főzést – amelyek a műtárgyvédelmi szempontok miatt eddig elképzelhetetlenek voltak a park területén.

 

Az Erdélyi Néprajzi Múzeum szabadtéri részlege bekerül a turisztikai minisztérium által támogatott Szabadtéri Múzeumok Útja programba, amit utazási irodák is népszerűsítenének.

 

 

Fotó: Kolozs Megyei Tanács