EN facebook

Mindszenty 130 - Történelmi íróasztallal gyarapodott a zalaegerszegi Mindszentyneum

GYARAPODÁS

2022-04-08 07:00

2022. március 29-én Mindszenty Pehm József születésének 130. évfordulója alkalmából budapesti delegáció érkezett a zalaegerszegi Göcseji Múzeumba. Ahogy szokás, a jeles nap alkalmából senki sem érkezik üres kézzel. Egy íróasztalt és a hozzá tartozó szekrényt hoztak ajándékba a városnak, ezáltal pedig az ősszel nyíló látogatóközpontnak, a Mindszentyneumnak. Az épületszárny átadásáig a Göcseji Múzeum őrzi az ereklyéket, amiket a korabeli visszaemlékezések a hercegprímás által rövid ideig használt bútorokként tartanak számon.

 

Az adományozó a fővárosi Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft, és azért esett a választásuk éppen Zalaegerszegre, mert tudják, hogy Mindszenty 27 éven át ebben a városban élt, amiből 25 évet apátplébánosként szolgált. Tevékenységével örökre nyomot hagyott a megyeszékhely életében, amit az utókor meg is hálál emlékének őrzésével. Hiszen lépten-nyomon belebotlanak az itt élők a neki köszönhető épületekbe, legyen az a Jézus Szíve Plébániatemplom, az egykori kultúrház, zárda, iskola vagy plébániahivatal.

 


De hogyan került a Mindszentynek tulajdonított bútorzat a fővárosi vállalathoz? Az ötvenes években az államosítás idején a budai Hercegprímási Palota épületét az egyháztól egy tollvonással elvették, berendezését pedig állami intézményekhez szállították. 1957-ben e két régiség az akkori Fővárosi Kefe- és Seprűgyártó Vállalathoz került. Mikor Csizi Péter, a jelenlegi ügyvezető meghallotta hírét a zalaegerszegi nagy volumenű építkezésnek, úgy érezte, méltóbb helyre nem is kerülhetne az asztal és a szekrény, mint Mindszenty Pehm József emlékét őrző csodás épületbe. Az ajándékozási szerződést a cégvezető és Dr. Kostyál László múzeumigazgató írta alá azon a frissen átvett íróasztalon, ahol hajdanán Mindszenty bíboros - még ha csak néhány napig is - dolgozhatott.

 

emlékezet, helytörténet, látogató, muzeológia, múzeumandragógia, történelem, virtuális
2021-09-27 07:00
emlékezet, gyűjtemény, helytörténet, néprajz, tárgy, természet
2021-10-27 07:00
beruházás, design, látogató, téma
2021-09-19 19:00