EN facebook

Mindszenty városa - Mobilapplikáció a Göcseji Múzeum közreműködésével

FEJLESZTÉS

2021-09-27 07:00

Mindszenty városa a címe annak a mobilapplikációnak, amit elsősorban a fiatalok megszólítására fejlesztettek ki, és amit a napokban mutattak be a zalaegerszegi városházán. Pehm (Mindszenty) József ugyanis 1917-ben érkezett a zalai megyeszékhelyre hitoktatónak. Később átvette a plébánia vezetését, és egészen 1944-ig, vagyis huszonöt éven át a város apátplébánosaként tevékenykedett. Meghatározó szerepe volt Zalaegerszeg életében.

 

A kezdetek

 

1918-ban, Pehm József Zalaegerszegre érkezésével szinte egy időben új ember, Czobor Mátyás került a polgármesteri székbe, aki elképzeléseihez támogatót talált a fiatal plébánosban, és terveihez, építkezéseihez ő is maga mögött tudhatta a város első emberének pártfogását. Kapcsolatuk nemcsak hivatalos volt, szívélyes jóviszonyt ápoltak egymással. A városi legendák szerint minden délután három órakor együtt sétáltak végig a város főutcán, és együtt vitatták meg a napi gondokat. A fiatal pap bejáratos lett a városháza épületébe, nemcsak a polgármesteri irodába, hanem a közgyűlési terembe is, mivel a plébános a plébániai birtok után a város legnagyobb adófizetői közé tartozott, így ezen a jogon tagja lett a képviselőtestületnek.


Az örökség

 

Zalaegerszegen sétálva lépten-nyomon olyan épületekbe botlunk, ami Pehm (Mindszenty) József fáradhatatlan munkabírása, ötletei, kitűnő szervezőkészsége nélkül nem valósulhatott volna meg. Ilyen többek között a városközpontban lévő plébánia átépítése, az olai városrészben található neobarokk stílusú Jézus Szíve Plébániatemplom, a Notre Dame Zárda és iskolakomplexum, a katolikus kultúrház, a Szent József szeretetotthon.


A jelen

 

Mindszenty (Pehm) Józsefnek és zalaegerszegi éveinek a Göcseji Múzeum melletti Mindszentyneum épületében állítanak majd emléket. Az épülő múzeum és zarándokközpontban megismerheti a látogató Mindszenty szellemiségét és életútját, egy másik kiállítás pedig a kommunista diktatúra alatti egyházüldözést mutatja be.

 


Az érdeklődők azonban máris sétára indulhatnak, ha Zalaegerszegre látogatnak. Felkereshetik mindazon helyeket, épületeket, melyek kapcsolódnak valamilyen formában a bíboros zalaegerszegi életéhez. Ebben egy mobilapplikáció van a segítségükre. Az applikáció letöltői vezetett túra keretében, fotók és dokumentumok segítségével végigjárhatják a városban és környékén található helyszíneket, és információt kaphatnak Mindszenty életéről, munkásságáról, a város kulturális és közéletére gyakorolt erőteljes hatásairól. Az applikáció 12 nevezetességet mutat be, melyek ajánlott útvonalakon vagy akár egyedi útvonaltervvel járhatók végig. Minden helyszínről egy rövid szöveges dokumentum olvasható, egy hosszabb hanganyag hallgatható meg, és korabeli fényképek segítségével időutazásban vehet részt a felhasználó.

 

 


Az appban megjelenő fényképeket, történelmi, szakmai dokumentumokat Béres Katalin, a Göcseji Múzeum történész-főmuzeológusa állította össze.A mobilapplikáció egy egyedi fejlesztésű, iOS vagy Android platformmal rendelkező mobiltelefonra letölthető magyar nyelvű alkalmazás, aminek a címe: Mindszenty városa.

 

emlékezet, helytörténet, könyvbemutató
2020-01-17 15:00
beruházás, design, látogató, téma
2021-09-19 19:00
emlékezet, gyűjtemény, műhely
2021-02-14 11:00