EN facebook

Mindent visz idén Európa legnagyobb testű macskája

TERMÉSZET

2019-ben az Agrárminisztérium Természetmegőrzési Főosztálya, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Magyar Természettudományi Múzeum égisze alatt működő Vadonleső program a hiúzt nevezte az Év Emlősének. Egész évben számos és nagy érdeklődésre számot tartó rendezvény népszerűsíti Európa legnagyobb testű macskáját, pályázatok és kulturális programok sokasága várja a természet értékeire fogékony érdeklődőket.

 

A programsorozat nyitórendezvényét 2019. március 30-án 10.30-tól rendezik meg a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey Andor előadótermében, ahol sor kerül a természetvédelmi nagykövet díj átadására is. 11 órától a nagyközönséget filmvetítéssel, előadással, Gryllus Vilmos koncerttel és hálójátékkal várják.

 

Az idén 10. jubileumát ünneplő Vadonleső Program immár hatodik alkalommal nevezi meg az Év Emlősét. A keleti sün, az ürge, a denevérek, a mogyorós pele és a földikutya fajok után ebben az évben az európai kontinens legnagyobb testű macskaféle ragadozója, az eurázsiai hiúz kerül reflektorfénybe.

 

Az Északi-középhegység számos pontján jelen van a hiúz, ugyanakkor ez a viszonylag széles elterjedési sáv optimista szakértői becslések szerint is mindössze 15-20 példányt jelent. Európai viszonylatban (beleértve a Skandináv-félsziget hiúzpopulációit is) 9000-10 000 egyedre teszik az állomány nagyságát, ebből a Kárpátok vonulatai mintegy 2300-2400 példánynak adnak otthont.

 

Ritkaságának egyik oka, hogy a hiúz ragaszkodik a zavartalan, sűrű és idős erdőkhöz, onnan önszántából nem teszi ki a mancsát. Az olyan koreloszlással, lomb- és cserjeszerkezettel rendelkező nagy kiterjedésű erdőség, ahol ezt a fajta nyugalmat, biztonságot megtalálná, nemcsak hazánkban, de a Kápátok hegyláncain is egyre kevesebb. A szaporodási és kölyöknevelési időszakban gyakori hajtóvadászatok vagy intenzív erdőművelés megzavarhatja és elriaszthatja ezeket a rejtett életmódot élő, óvatos ragadozókat. Az átlagosan 20-25 kg-os kifejlett hiúz (a hímek elérhetik a 30-35 kg-ot, marmagasságuk pedig a 70 cm-t is) ugyanis szigorúan területtartó és magányosan él, kerüli az ember lakta területeket.

 

 

2019. március 30-án a Magyar Természettudományi Múzeum ad otthont a „Hiú(z) ábrándok” nyitó rendezvénynek

A program:

Helyszín: Semsey Andor terem

 

10:30 - 11:05 A „2019. Év emlőse a hiúz" programsorozat hivatalos megnyitása 

Köszöntők:

  • Dr. Korsós Zoltán, igazgató (Magyar Természettudományi Múzeum)
  • Balczó Bertalan, természetvédelemért felelős helyettes államtitkár (Agrárminisztérium)
  • Dr. Béres András, ügyvezető igazgató (Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.)

 

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírása

 

A természetvédelem nagykövete 2018. cím ünnepélyes átadása 

 

Helyszín: Kupolacsarnok (nagyközönségnek szóló program)

 

11:05 - 11:36 „Ide nekem a hiúzt is!” –  Gadó György természetfilmjének bemutatója 

11:36 - 11:55 „Hiú-e a hiúz?” Interaktív előadás a hiúzokról;

előadó: Bakó Botond (Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.)

11:55 – 12.00 A Vadonleső program és a múzeum közös gyerekpályázatainak meghirdetése 

12:00 - 12:30 „Természetes dalok” Gryllus Vilmos koncertje 

13:00 - 16:00 Szemléletformáló standok, hálójáték garantált ajándékkal; résztvevő szervezetek: Vadonleső (Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., Agrárminisztérium); Ökoszisztéma szolgáltatások (AM Természetmegőrzési Főosztály); Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. (Természetmegőrzési és Ökológiai Osztály); Magyar Természetjáró Szövetség; Fővárosi Állat- és Növénykert; Jane Goodall Intézet; Csodaceruza Magazin; Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat

 

További „hiúzos” programok 2019-ben:

  • hiúzos akadályverseny a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felsőtárkányi Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontjában,
  • „Hiúz-futás” Budapesten, azaz olyan futóverseny, amelynek kijelölt útvonala kedvenc nagymacskánkat rajzolja meg,
  • Nagyragadozó szakmai workshop
  • és végül kétnapos Hiúz Gála és Forgatag zárja a tematikus évet novemberben.

 

A programokról, pályázatokról és egyéb hiúzos érdekességekről a www.vadonleső.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

 

Kép: https://pxhere.com/hu/photo/191529, wikimedia

kiállítás, programajánló, természettudomány
2018-03-29 14:30
díj, helytörténet, téma, természet
2019-03-20 18:00