EN facebook

Hihetetlen! Szőlőtőkét telepítettek a pécsi múzeumban

IGAZI TŐKE

2018-05-15 12:00

Több éve kísérhetjük figyelemmel a pécsi Lyceum utcában található 300 éves szőlőtőke sorsát, amelyet egy beruházás veszélyeztetett. Az épületet, amelynek udvarán egykor az országosan egyedülálló lugast megcsodálhattuk, mára lebontották, ám a védettség alatt álló tőkéket szerencsésen megóvták az utókor számára. Még idősebb szőlőtőke bújuk meg a Papnövelde utcában, amelyet többen a világ legörögebb szőlőtőkéjének tartanak. Egyesek szerint - bár hivatalosan, a Guinness-rekord szerint a szlovéniai Maribor büszkélkedhet a világ legidősebb, 350 éves szőlőtőkéjével - a jól termű pécsi Rosa menna di vaccát(magyarul rózsaszín tehéntőgyet) a török korban ültethették.

 

Pont e hagyomány folytatása, valamint a Lyceum utcában fellelhető védett szőlőfaj továbbéltetése miatt ültetettek szőlőtőkét május 4-én a Janus Pannonius Múzeum igazgatóságának kertjében. Ez az ún. Öreg Szőlő évszázadokon keresztül ellenállt a pusztító járványoknak, így bízhatunk benne, hogy a gyönyörű lugast, amely sok év múlva átível majd a Káptalan utcai múzeumigazgatóság udvari bejárata felett, unokáink is láthatják. A kezdeményezők azért választották e helyszínt, mert úgy vélik, a tőke sorsát egy kulturális örökség védelmében jeleskedő intézményre szeretnék bízni, másrészt fontos szempontnak bizonyult, hogy az udvar a nagyközönség számára is látogatható.

 

Az ültetésen a Pécs Vidéke Hegyközség, a Pécsi Tudományegyetem, a Mecseki Borrend Egyesület, valamint a Pécs és Környéke Szőlészek Borászok Kertbarát Köre képviseltette magát.

 

állományvédelem, téma, természettudomány
2018-05-09 10:00
kiállítás, múzeum, technika
2018-03-08 16:20
helytörténet, kiállítás, történelem
2017-08-03 10:00