EN facebook

Mindent a Rákócziakról Sárospatakon

KIÁLLÍTÁS

2019-08-17 07:00

Sárospatakon, az MNM Rákóczi Múzeumában az új  „A Rákócziak” című időszaki kiállítás augusztus 20-án kenyérsütőprogrammal várják a látogatókat! 

 

Az MNM Rákóczi Múzeuma az ország egyik legkedveltebb vidéki látványossága. Az intézmény látogatottsága évek óta 140-150 ezer körül mozog, hazánk húsz leglátogatottabb múzeumának egyike. A legfőbb vonzerő Sárospatakon a Rákócziak öröksége, itt található az ország legnagyobb Rákóczi-kiállítása.

 

A Rákócziak tárgyi örökségét számos magyarországi és határon túli múzeum, levéltár, könyvtár, egyházi gyűjtemény és gyülekezet őrzi. Féltett kincseiktől ritkán és csak rövid időre válnak meg, így csak kivételes alkalmakkor, évfordulókkor van lehetőség arra, hogy ezeket a tárgyakat egy helyen láthassák az érdeklődők.

 

2019 ilyen esztendő. A II. Rákóczi Ferenc-emlékév tiszteletére egy különleges, a Rákóczi-család tagjaihoz kapcsolódó tárgyakat felvonultató időszaki kiállítás készült az MNM Rákóczi Múzeumában. „A Rákócziak” című kiállítás a család öt erdélyi fejedelmét, Rákóczi Zsigmondot, I. és II. Györgyöt, I. és II. Ferencet mutatja be munkásságuk kiemelkedő tárgyai segítségével.

 

 

Rákóczi Zsigmondhoz kapcsolódva közönség elé került egy Vizsolyi Biblia. I. Rákóczi György kapcsán az Öreg Graduál, fiához intézett intelmei, a híres Rákóczi-könyvtár I. Rákóczi György bejegyzéseit tartalmazó kötetei, az általa ajándékozott klenódimok közül a sátoraljaújhelyi fedeles kanna. Lorántffy Zsuzsanna híres hímzései mellett az általa írt könyv, a Mózes és a Próféták is helyet kapott a kiállításon. A neki ajánlott könyvek és Comenius Orbis Pictusa mellett. II. Rákóczi György politikai, katonai cselekedeteit megörökítő metszetek, Báthory Zsófia címeres kannája és imádságos könyvei, I. Rákóczi Ferenc kápolnájának egyik kötete és egy korábban nem publikált, őt dicsőítő könyvritkaság is. Zrínyi Ilona ereklyetartója és gyermekei köszöntő verse a különösen értékes darabok.

 

I. Rákóczi Ferenc és szabadságharca kapcsán gazdag tárgyi örökség maradt fenn. Híres portrék, csatajelenetek, fegyverek, ABC-s könyve, Mikes Kelemen levelei, a kortársak naplói, a híres Pro Libertate feliratú zászló, az Emlékiratok első nyomtatott példányai most Sárospatakon láthatók.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma jelentős műtárgygyarapodásáról is számot ad ezen a kiállításon, melyek az 1906-os újratemetés emlékanyagai.

 

 

Egy kis életmód! Kenyérsütés augusztus 20-án az MNM Rákóczi Múzeumában

 

Már jól bevált hagyomány az augusztus 20-i kenyérsütés múzeumpedagógiai programként, mely kicsiknek és nagyoknak is szól és minden korosztály számára élvezetes kikapcsolódást nyújt.

A sütőház10 órától folyamatosan várja a lelkes érdeklődőket 13 óráig, ahol a kenyérsütés folyamatát ismerik meg. Délutánra a vállalkozó szelleműek sajátkezűleg formázott veknikkel köszönthetik az új kenyér ünnepét.