100 ezer látogató a sárospataki várban

NÉPSZERŰSÉG

Tamás Edit
2017-08-21 18:30

Az állandó és időszaki kiállítások összesített látogatószáma alapján 2017. augusztus 20-án köszöntötte az év százezredik látogatóját a Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma Sárospatakon. Egy fiatal pár örülhetett a múzeum kiadványaiból összeállított ajándékcsomagnak és a tokaji bornak.  

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma az ország leglátogatottabb múzeumainak sorába tartozik, évente 140 ezren keresik fel kiállításait. A Rákóczi-vár az év minden részében nagy érdeklődésre tart számot, legtöbben a Rákóczi állandó kiállítást és a Vörös-tornyot keresik fel. Folyamatosan növekszik az érdeklődés a 2014-ben megnyílt Ágyúöntő műhely iránt – utóbbi kiállításkülönlegesség. A múzeumban található Tokaj-Hegyalja legnagyobb szőlészeti-borászati kiállítása, de sokakat vonz a reneszánsz konyha és a XVI-XVII. századi hadászatot is felelevenítő olaszbástya-kazamata, illetve kazamatás várfal.

 

Három időszaki kiállítás is látogatható jelenleg: A Rákócziak és a habánok nagyon gazdag tárgyi anyaggal várja a látogatókat; Az üveghegyen innen és túl elsősorban az üveghuták tárgyi örökségét mutatja be; a Balassa Iván és Sárospatak című tárlat a 100 éve született kiváló néprajzkutatóra emlékezik.

 

Több kiállítás a hatalmas váregyüttes egészét, a Rákócziak és a vidék történetét mutatja be. A gazdag gyűjteményanyag azonban további fejlesztésekre is lehetőséget ad. Az intézmény az elkövetkező években különleges gyűjteményeit szeretné a Kastély- és Várprogram keretében megvalósuló Rákóczi Látványtár és Látogatóközpont tereiben bemutatni a XXI. századi látványelemek és multimédia felhasználásával. A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma célja a folyamatos fejlődés, a programok és lehetőségek bővítése.

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00