EN facebook

MEMENTÓ. Az emlékezés gesztusa - Rajk László auschwitzi frottázsai a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményéből

KIÁLLÍTÁS

2024-01-27 07:00

Az Art Departmentben nyíló kiállításon Rajk László Hiányzó sors című frottázssorozatának részletei kezdenek párbeszédet a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményi darabjaival. Az alkotás lapjain Rajk saját emlékezeti gesztusával, frottázstechnikával, egyenként satírozta át azokat a neveket, amelyeket foglyok karcoltak az auschwitz-birkenaui tábor területén lévő téglafalakba.

 

MEMENTÓ – az emlékezés gesztusa / kiállításmegnyitó

 

Időpont: 2024. január 28. vasárnap 16:00-18:00

 

Helyszín: Art Department - Szabad művészeti tér, Rajk László építész, látványtervező, művész egykori műtermében a Terézvárosban, Paulay Ede utca 19.

 

A kiállítást megnyitja: Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója

A megnyitó Facebook eseménye.

 

 

A tárlat találkozásokról és gesztusokról szól. Az első találkozás Rajk László 2004-es auschwitzi magyar kiállításához kapcsolódik, amelynek látványtervét ő dolgozta ki.

 

A kiállítás készítése közben hívták fel a múzeum munkatársai Rajk figyelmét azokra a nevekre, amelyeket foglyok karcoltak az auschwitz-birkenaui tábor területén lévő téglafalakba. Az Auschwitz 1-es tábor 7-es blokkjának oldalfalán és egy másik blokk padlásának kéménypillérein főleg Kelet-Magyarországról deportált férfiak neveivel találkozhatunk, míg Birkenauban – a konyha külső falán – magyar női nevekkel.

 

Ezt a drámai (élet)jelhagyást kívánta megőrizni Rajk, aki a láger Siratófalának nevezte a téglákba karcolt fogolyneveket, az elfeledett és soha el nem gyászolt egyéni sorsok emlékhelyét. Finom, saját emlékezeti gesztusával, frottázstechnikával, egyenként satírozta át a neveket, majd különböző eljárásokkal „hívta újra elő” őket. Az auschwitzi sorozat így Hiányzó sors néven az életműben már létező, Hiányzó című sorozatának tagja lett.

 

Az általa gyakorolt művészi gesztus, mely látszólag egy nagyobb munka árnyékában történt, szervesen kapcsolódik Rajk László életművéhez és az emlékezésről vallott gondolataihoz. Amellett, hogy az ismeretlen családnevek látványa összefonódhatott benne saját nevének drámai – senkiéhez sem hasonlítható – történetével, az egyes családnevek önálló szerepeltetése azzal a gondolatával is egybecseng, hogy a holokauszt áldozataira nem tárgyak sokaságával, hanem egy-egy tárgy kiemelésével kell emlékezni: így válik az emlékezés súlyossá, jelentőségteljessé és átélhetővé.

 

 

A második találkozás és gesztus története 2020-ra nyúlik vissza, amikor Rajk Judit a múzeumnak adományozott három grafikát az említett sorozatból – mert úgy gondolta, az életművet lassan vissza kell juttatni abba a szövethálóba, amelyből az kibomlott.

 

E fontos gyűjteményezési pillanat alkalmából – a három frottázzsal párbeszédet teremtve – a múzeumi és levéltári gyűjteményből 12 olyan tárgyat választottunk, amelyek különböző szempontokból árulkodnak a zsidóság és a név kapcsolatáról. A specifikus zsidó témák mellett a 12 tárgy történetén keresztül természetesen a Rajk-életmű fontos elemei is megjelennek: a névváltoztatás vagy az áldozatok neveit őrző emlékezet.

 

A levéltári tárgyakkal, dokumentumokkal együtt a három Rajk László-mű így reményeink szerint már egy koherens láncolat tagjaként, „ismerős környezetbe” érkezik meg, amikor a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár gyűjteményének részévé válik.

 

Amilyen finoman, tisztelettel és emberséggel közelített Rajk László az őt megtaláló és az általa megtalált témákhoz, amilyen leheletfinoman kapcsolódnak össze munkái és találkozásai, olyan nyomatékosan választottuk a kiállítás címéül a hangsúlyos és sziklaszilárdan hangzó Mementó szót.

 

A kiállítást az ő emlékének ajánljuk.

 

 

Kurátor: Farkas Zsófia

A levéltári rész tárgyválogatása és a hozzájuk tartozó szövegek: Csősz László, Farkas Zsófia, Toronyi Zsuzsanna

Az installálásban közreműködött: Rusznák Rita

Digitalizálás: Király Mátyás

Grafika: Halász Gabriella

 

 

A kiállítás megtekinthető 2023. március 31-ig, minden szombaton és vasárnap 15 és 18 óra között, vagy előzetes időpontegyeztetéssel: artdepartmentspace@gmail.com

 

 

Borítókép forrása: akibic.hu

emlékezet, kiállítás, múzeum, múzeumtörténet, téma
2022-01-26 07:00
felhívás, interjú, #muzeumozzaszobadbol, tárgy
2020-05-27 22:00
kiállítás, látogató, múzeum, művészet, programajánló, téma
2022-12-12 08:00