EN facebook

MEGHOSSZABBÍTVA: a Vaszary-kiállítás a Nemzeti Galériában

PROGRAMAJÁNLÓ

2023-01-10 07:00

A nagy sikerre való tekintettel 2023. április 2-ig látható a Vaszary-kiállítás. A tárlaton a 20. század első felének egyik legnépszerűbb festője, Vaszary János eddig ismeretlen, soha be nem mutatott remekművei is láthatók.

A Vaszary. Az ismeretlen ismerős című kiállításon bemutatott mintegy 70 műből 24 alkotás mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára. A múzeum gyűjteményében „lappangó” műveket sehol sem reprodukálták korábban, közvetlenül a művész műterméből, illetve hagyatékából kerültek a közgyűjteménybe. A tárlat az újonnan előkerült alkotások közül a legszebb, legizgalmasabb 24 művet mutatja be. Vaszary János a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja, az 1890-es évek végén a szecesszió egyik első hazai képviselője volt, később az impresszionizmus, az expresszionizmus, majd az art deco stílusában is alkotott.

 

A tárlaton látható festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó-képekig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig. A kiállítást a múzeum gyűjteményében található más Vaszary-remekművek, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött kevésbé ismert, sokáig lappangónak hitt fő művek egészítik ki. A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás meghosszabbítva látogatható.

A kiállításban rendszeresen elérhetőek tárlatvezetések minden korosztály részére.

 

További információ: mng.hu

kiállítás, látogató, múzeum, művészet, programajánló
2022-11-16 07:00
képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2022-09-17 18:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, művészet
2022-08-11 12:00