EN facebook

Vaszary János művei Szolnokon

Kiállítás

2022-08-11 12:00

A Damjanich János Múzeum és a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum közös kiállítása augusztus 11. és október 9. között várja a látogatókat Szolnokon. A kiállítás címe: „A természetből csak kiindulni…” – Válogatás a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Vaszary János (1867–1939) gyűjteményéből.

 

 

2022-ben a Damjanich János Múzeumban található Szolnoki Képtár fennállásának 25., a Szolnoki Művésztelep létrejöttének 120. évfordulóját ünnepli. A szolnoki képzőművészet kettős jubileumi programsorozatának kiemelt rendezvénye a 2022. augusztus 11-én 16 órakor nyíló Vaszary János kiállítás a Damjanich János Múzeum Időszaki kiállítások termében.

 

Vaszary János: Női arckép – a művész testvérhúga
1898.olaj, vászon
© Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum

 

A rendkívül változatos stílusokban alkotó Vaszary János kiállított festményei között a századforduló polgári hétköznapjait megidéző művek ésa művészutazásai alatt a tájakat megörökítő alkotásai szerepelnek. A látogatók megtekinthetik az expresszív stíluskorszak darabjait is.A tárlat anyaga a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum Vaszary-kollekciójából érkezett Szolnokra.

 

Pál-Simon Kornélia művészettörténész, a kiállítás kurátora a tárlat rendezése közben ismertette a Szolnokon hamarosan megtekinthető kaposvári gyűjtemény koncepciójának jelentőségét:

„Ez a tárlat 20 alkotáson keresztül különböző témacsoportokban mutatja be Vaszary János életművét. A tematikában megjelennek a polgári világ nőalakjai, nagyon jelentősek az aktábrázolások, amelyek mind intim térben helyezkednek el. Továbbá bemutatjuk az utazásokat, a családot és a mitológia is helyet kap. A kiállítás alapvetően arra mutat rá, hogy Vaszary életművének különböző korszakaiban miként viszonyult a színek használatához. A színek mesterének grafikáiból is hoztunk egy kisebb válogatást, ezáltal próbáljuk érzékeltetni Vaszary János sokoldalúságát.”

 

Az időszaki kiállítás 2022. október 9-igtekinthető meg, hétfő kivételével minden nap 9–17 óra között a Damjanich János Múzeum Időszaki kiállítások termében..

 

 

 

 

 

Vaszary János 1867-ben született Kaposváron, tanulmányait Budapesten, Münchenben és Párizsban végezte. A századfordulón hazatért Magyarországra, hazai és nemzetközi kiállításokon nagy sikereket ért el képeivel. 1920-tól a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanított, 1928-ban szerepelt a XVI. Velencei Biennálén. Egyike volt azon művészeknek, akik 1899-ben aláírták a Szolnoki Művésztelep megalapítása érdekében írt kérelmet Wlassics Gyula vallás- és közoktatásügyi miniszter részére, melynek következtében 120 éve, 1902-ben megalakult Szolnokon a mai Magyarország legrégebbi művészkolóniája. E kiállítással a Damjanich János Múzeum képzőművészeti aktivitásának egy régi adósságát törleszti, ugyanis a gyűjteményében nem szerepel Vaszary-alkotás, de mint „aláíró” és a szolnoki művészet ügye mellett elkötelezett, a helyi festészeti hagyományokhoz is közel álló kiváló festőművész munkássága előtt időszaki kiállítás formájában tiszteleg.

 

Vaszary János: Mezei kocsiút
1895. olaj, vászon
© Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum

képzőművészet, kiállítás
2017-08-16 14:10
gyarapodás, képzőművészet, tárgy, téma
2022-05-31 07:00
emlékezet, kiállítás, kortárs, látogató
2022-07-14 07:00