EN facebook

Az ismeretlen ismerős - Vaszary-kiállítás nyílt a Nemzeti Galériában

KIÁLLÍTÁS

2022-09-17 18:00

A magyar képzőművészet egyik jelentős mesterének, a rendkívül változatos stílusokban alkotó Vaszary Jánosnak a műveiből nyílt kiállítást 2022. szeptember 14-én a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlaton bemutatott mintegy 70 műből 24 mindeddig teljesen ismeretlen volt mind a szakma, mind a közönség számára.


Vaszary János (1867–1939) a 20. századi magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja. Az 1890-es évek végén a szecesszió egyik első hazai képviselője volt, később az impresszionizmus, az expresszionizmus, majd az art deco stílusában is alkotott. Művészetét már kortársai, a kritikusok és művészettörténészek is nagyra értékelték. Képeinek színessége, a formálás magabiztossága és ereje, a nagy, szintetikus formalátás képessége tette őt művészként és tanárként is kora egyik legnagyobb hatású mesterévé.

 

Verandán álló piros pizsamás nő (Verandán álló nő); 1930 körül
Olaj, vászon, 85 × 104,5 cm

A művész hagyatéka
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

 

A Magyar Nemzeti Galéria mindig is élen járt Vaszary János munkásságának bemutatásában. A háború utáni első gyűjteményes kiállítása 1961-ben volt. A 2007-ben megrendezett nagyszabású kiállítása és az akkor megjelent katalógus az életmű minden korábbinál teljesebb feldolgozását eredményezte. 2016-ban azonban olyan képek kerültek elő a múzeum gyűjteményében, melyekről még a szakértő kurátoroknak sem volt tudomásuk.

 

Akt kertben zöld kerítés előtt; 1930-as évek
Olaj, vászon, 69,5 × 79,5 cm
Új felfedezés
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

 

A festő 1939-ben bekövetkezett halála után özvegye gondozta a hagyatékot. A több száz festményt és grafikát tartalmazó anyagot a Szépművészeti Múzeumban helyezték el, majd az özvegy halála után, 1942-től a múzeum dokumentálta és őrizte tovább a hatalmas gyűjteményt. 1957-ben, a Magyar Nemzeti Galéria megalakulásával a 19–20. századi magyar képzőművészeti anyag a Szépművészeti Múzeumból a Nemzeti Galéria gyűjteményébe került át. 2012-ben újra egyesült a két intézmény és a Liget Budapest Projekt keretében elindult egy új, korszerű múzeumépület, valamint egy minden igényt kielégítő restaurálási és raktározási központ megvalósításának előkészítése.

 

Labdázók a strandon; 1930-as évek
Olaj, vászon, 120 × 99 cm
Új felfedezés
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

 

A hatalmas mennyiségű műtárgyanyag átköltöztetése évekig tartó, komoly felkészülést igénylő, egyben végtelenül izgalmas feladatot rótt a múzeum minden munkatársára. A költözés előkészítésének folyamatában kezdődött el az épületben őrzött teljes műtárgyanyag számbavétele. A munkálatok során, 2016-ban bukkantak rá a művészettörténészek az egyik raktár mélyén több évtizede meghúzódó két vászontekercsre, amelyek egyenként 20-20 Vaszary-olajfestményt rejtettek. A múzeum gyűjteményében „lappangó” művek teljesen ismeretlennek bizonyultak, a művészettörténészek soha nem találkoztak velük korábban. Sehol sem reprodukálták őket, még Vaszary életében sem, így közvetlenül a művész műterméből, illetve hagyatékából kerültek a közgyűjteménybe. Ezt követően – bár az átvételi dokumentumok között szerepel rájuk vonatkozó utalás – ez a negyven műalkotás valamilyen, ma már nem rekonstruálható okból az átvételi folyamat során nem került be az intézmény törzsleltárába.

 

Nyilvánvaló volt, hogy ez a szenzációs felfedezés nagy publicitást érdemel. Vaszary festményei kivételesen népszerűek a műkereskedelemben, és a nagyközönség is rajong a képeiért. Az újonnan előkerült alkotások közül a legszebb, legizgalmasabb 24 művet mutatja be – a szükséges restaurálás után – a kiállítás. A festmények a teljes életmű szinte minden korszakát képviselik: a korai impresszionisztikus időszaktól az expresszív kompozíciókig, a párizsi art deco stílustól a Duna-korzó képeiig és a mediterrán hangulatú tengerparti jelenetekig.

 

Tengerparti hotelszoba; 1934 körül
Olaj, vászon, 59 × 46 cm

Új felfedezés
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

 

Fekvő női akt kék-sárga mintás takarón; 1930-as évek
Olaj, vászon, 52 × 84,5 cm
Új felfedezés
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

 

Tulipánok vázában; 1930 körül
Olaj, vászon, 59 × 75 cm
Új felfedezés
Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria, Budapest

 

A frissen előkerült anyag képeire egységes, ezüst színű keretezés hívja fel a látogatók figyelmét. A tárlatot a múzeum gyűjteményében található más Vaszary-remekművekkel, valamint magángyűjteményekből kölcsönzött kevésbé ismert, sokáig lappangónak hitt fő művek egészítik ki. A múzeum grafikai gyűjteményéből is bemutatunk néhány alkotást, amelyek szintén a Vaszary-hagyaték kevéssé ismert darabjai.

 

A 2023. január 15-ig látgatható kiállításhoz készült katalógus a rejtett kincs előkerülésének izgalmas története mellett az életmű egyes korszakaihoz illeszkedő művészettörténeti elemzést is nyújt a most felfedezett szenzációs Vaszary-képekről.


A kiállítás kurátora Gergely Mariann művészettörténész.

 

 

Borítókép: Enteriőrfotó a kiállításból

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2022-06-30 10:00
képzőművészet, kiállítás
2017-08-16 14:10