EN facebook

Megalapították a Családbarát Emlékhely Díjat a Nemzeti Múzeumban

TÉMA

2023-07-24 14:50

A Családbarát Emlékhely Díjat a Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete alapította azzal a céllal, hogy, hogy az emlékhelyeket a családok igényeihez igazodva alakítsák ki, azok vonzók legyenek a családok számára. Az elismerésre nemzeti vagy történelmi emlékhely pályázhat; idén szeptember 30-ig!

 

A díj megalapítása azt szolgálja, hogy a nemzeti emlékhelyeket a családok igényeihez igazodva alakítsák ki, azok vonzók legyenek a családok számára - tájékoztatott Szentkirályi Alexandra, a díj fővédnöke. Ha a gyermekeknek kicsi koruktól kezdve meg tudják mutatni a szülők, hogy a magyar kultúra színes, izgalmas világ, ami a sajátjuk, akkor a kicsik olyan felnőttekké válnak, akik megőrzik majd a magyar identitásukat, kultúrájukat - tette hozzá.


A gyerekek figyelmét az online világból a "kézzelfogható, igazi világ" felé kell irányítani, a szülőknek pedig minden segítséget meg kell adni ahhoz, hogy valódi élményeket nyújthassanak a gyerekeiknek, lehetőleg az ő nyelvükön - emelte ki a szóvivő.

 

A Nemzeti Örökség Intézete és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete által alapított díjjal olyan adottságokat értékelnek, mint például a babakocsival való könnyű megközelíthetőség, a pelenkázók megléte, a gyermekek számára készített sajátos tájékoztató anyagok vagy a büfé kínálata.

 

A díjnak évente három nyertese lesz, és arra bármely nemzeti vagy történelmi emlékhely pályázhat.

 

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója azt hangsúlyozta, hogy szeretnék a díjjal ráirányítani a figyelmet arra, hogy nem elég jó programokat kínálni, a családoknak azt kell érezniük, hogy az emlékhelyek szívesen fogadják őket, kedvezményeket, pluszszolgáltatásokat kínálnak számukra.

 

"Hiába gondozzuk méltó módon az épített emlékeket, ha nem jut el az üzenetük, ha érzelmileg nem inspirálják a fiatalokat, akkor nem végezzük jól a munkánkat" - fogalmazott.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke rámutatott, azért különösen fontos a mostani együttműködésük, mert "ha egy gyermek megismeri a történelmet és a hazát, azáltal önmagát is megismeri". A megismerésen túl pedig szerinte oda kell figyelni arra is, hogy a gyerekek "szívükbe is zárják ezeket az emlékeket."


Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos gyűjteményi főigazgató-helyettese ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy a magyar nemzeti identitás megőrzéséért, megerősítéséért dolgoznak. Ehhez pedig igyekeznek elhárítani az akadályokat a családok elől, hogy a múzeumok látogatása öröm legyen a kisgyerekesek számára is.

 

Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum már nyári táborokat és születésnapi zsúrokat is szervez gyerekeknek.

 

 

Borítóképen (balról jobbra):

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a Családbarát Emlékhely Díj fővédnöke, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke és Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum tudományos gyűjteményi főigazgató-helyettese a díj megalapítását bejelentő sajtótájékoztatón.

MTI/Lakatos Péter

díj, felhívás, múzeumpedagógia, pályázat, téma
2023-07-22 07:00
díj, látogató, örökségvédelem, természet, történelem
2020-09-01 07:00
díj, látogató, múzeumpedagógia, műhely, természet
2020-11-02 07:00