Még ma is tart: MuseumDigit konferencia

KONFERENCIA

2018-11-28 08:00

Magyar Nemzeti Múzeum Országos Muzeológiai Módszertani és Információs Központja (OMMIK) idén hatodik alkalommal rendezi meg a múzeumi digitalizációról, a kulturális adatok felhasználási lehetőségeiről, a digitális kompetenciáról és kiállítási technikákról szóló nemzetközi konferenciát.

A részletes program: www.museumdigit.hu

 

A regionális konferencia a múzeumi szakmának és társszakmáknak, cégeknek szóló rendezvény. Célja, hogy nemzetközi kitekintést nyújtson a múzeumi világ fontos kérdéseiről az alábbi témákban:

  • digitalizálási stratégiák és eljárások a GLAM szektorban
  • digitális kompetencia fejlesztési lehetőségek, tapasztalatok, eredmények
  • digitális átállás a múzeumi világban
  • új technológiák használata a múzeumi kutatásban és bemutatásban
  • Europeana és más kulturális aggregációs megoldások
  • kulturális örökségi adatok felhasználása, elérhetővé tétele és megjelenítése

A kétnapos rendezvény 200 fős közönségének nemzetközi és magyar előadók bemutatják többek között a kulturális intézmények digitális stratégiáit (Kati Price, V&A Museum és Daffyd James, National Museum Wales), egy francia múzeumban működő komplex AR (Augmented Reality, kiterjesztett valóság) alkalmazást (Magali Mallet, Airborne Museum), a médiaművészeti megőrzésének nehézségeit (Kónya Béla, Ludwig Múzeum), a kulturális aggregáció eddigi eredményeit és kihívásait (Douglas McCarthy, Europeana, Kómár Éva, Magyar NemzetiMúzeum OMMIK), valamint a digitális kompetencia fejlesztés lehetőségeit (Eva Fog, DigiPippi; Dr Főző Attila, Digitális Pedagógiai Módszertani Központ).
 

Idén a MuseumDigit konferencia vendége az ICOM (International Council of Museums) nemzetközi szakbizottsága, az ICOM CIDOC (International Committee for Documentation), a szervezet tevékenységéről Prof. Monika Hagedorn-Saupe elnökasszony tart előadást.
A konferencia teljes ideje alatt a múzeumi fejlesztéseket kiszolgáló cégek, mint kiállítók is jelen lesznek, bemutatva újításaikat, terveiket valamint egy kerekasztal beszélgetés során szakterületüket és sikeres együttműködéseik hátterét is megismerheti a közönség.
 
A konferencia extra napján, november 29-én workshop programok várják az érdeklődőket, ahol az előző két nap elméleti előadásainak ismereteit a gyakorlatba is kipróbálhatják a résztvevők: megismerhetik és használhatják digitalizálási eszközöket és fejlesztéseket valamint saját kreativitásukat is előhívva együttműködhetnek kollégákkal és szolgáltató cégekkel.
 
Hasznos:
A MuseumDigit konferencia részletes programja, az előadókról és a kiállításokról szóló információk idén is elérhetők mobilapplikáción keresztül is. Használatához az ATTENDIFY applikáció letöltése szükséges, majd a regisztrációt követően a „MuseumDigit” „event”-re rákeresve lehet elérni. A szolgáltatáshoz kapcsolódóan meghirdetjük a „MuseumDigit Versenyt” a regisztrált konferencia résztvevők között, motiválva a felhasználói aktivitást.

digitalizáció, helytörténet, tárgy, téma
2017-07-20 09:00
múzeumpedagógia, műhely
2017-07-13 13:45

Legnépszerűbb cikkek

látogató, múzeumtörténet, téma
2018-03-12 19:00
helytörténet, régészet
2018-12-15 09:00
fénykép, helytörténet, restaurátor, állományvédelem
2019-01-10 16:00