EN facebook

Múzeumi rajztábor digitális bennszülötteknek

ANIMÁCIÓ

2017-07-13 13:45

„Egyszer régen nagyon régen Pécs városában megszületett Breuer Marcell.”

 

 

Itt a vakáció, a szülők kétségbeesetten keresik a táborozási lehetőségeket a gyermekeinek… No de ki jelentkezik és milyen megfontolásból múzeumi animációs táborba?

 

Tény, hogy a jelenlegi digitális világban, amikor a gépek majdnem átveszik a hatalmat az emberek felett, trendinek számít gyermekeinket digitális eszközökkel foglalkozó táborba vinni, arról nem is szólva, hogy sok esetben nem is a szülő, hanem a gyermek igényli az ilyen kikapcsolódási lehetőséget. Többször látjuk és halljuk, hogy a gyerekek jobban tudják használni a digitális eszközöket, mint szüleik, hiszen „digitális bennszülöttként” együtt nőttek fel a mobil kütyükkel, számítógépes játékokkal, internettel stb., ennek köszönhetően nem meglepő módon rendkívül tájékozottak az új digitális technológiák világában. Az Iparművészeti Múzeum animációs táborába jelentkezőknél sem volt ez máshogy, a táborozó 9-14 év közötti korosztálynál. De a modern eszközökön kívül a résztvevők jellemzően jól tudtak rajzolni, ez egyfajta elvárás is volt, hiszen Rajzoló kerestetik! címmel hirdettük meg a táborunkat. Ám a jelentkezés során is kiderült, hogy nem mindegyik szülő számára volt egyértelmű az, hogy a hagyományos animáció készítéséhez jól kell tudni rajzolni. Sőt azzal a véleménnyel is találkoztunk, hogy ne csak a kicsiknek, hanem a nagyoknak is szervezzünk ilyen programot.

 

 

A rajzoláson kívül persze a mobiltelefonját, illetve a tabletet is majdnem szakszerűen használta mindenki, folyamatosan a hálón lógtak, néha talán túlzásba is vitték. Ám ebben a táborban nem meglepő módon engedélyezett volt a telefon használata, sőt… A tábor egyik célja az volt, hogy megtanítsuk a vállalkozó kedvű gyerekeknek azt, hogy hogyan lehet értelmesen használni a kütyüket, valamint a kézzel rajzolt, papírkivágásos, stop motion technikával is megismerkedhettek, mindezt nem utolsósorban egy kiállítás és egy építész életpályának felfedezésével egybekötve. De ne szaladjuk ennyire előre!

 

Abból indultunk ki, hogy az Iparművészeti Múzeum Breuer újra itthon című kiállításához kapcsolódjon az idei animációs tábor, és Breuer Marcell élete kerüljön a középpontba. Bár tudtuk, hogy az építészek élete általában nem túl izgalmas a gyerekeknek, legalábbis a képzőművészek színes életviteléhez viszonyítva, de Breuer élete ez alól kivételnek tűnt. Hiszen mégiscsak ő találta fel a csővázas széket, miközben biciklizett; ezen felül pályája jó példa is a fiatalok előtt, hiszen több csalódás is érte, de minden esetben tovább tudott lépni és „happy enddel” végződött a személyes története, miután Amerikában elismert professzor és sztárépítész lett belőle.

 

Először az animáció történetével, típusaival ismerkedtek meg a táborozók, azután a rövid digitális animáció, azaz GIF készítésének technikájával; már a tábor elején sikerült egy „szellemjárós” filmet is forgatni. Ezt követően megnéztük a Breuer újra itthon című kiállítást, és elmeséltem Breuer életét, akit a barátai csak Lajkónak szólítottak, a második neve Lajos után. Utána a gyerekek demokratikusan párosával vagy csoportokban kiválasztották, hogy melyik részt szeretnék az életéből feldolgozni, és elkezdődött a munka. A tábor animációs tanárai Hadházi Kata (MOME animáció szak) és Füredi Marci (Novus, Budapest School, Gyermekfilm Akadémia) voltak, akik kiemelkedően jó ötleteitekkel és rendkívül magas színtű technikai tudásukkal emelték a tábor színvonalát.

 

 

 

 

 

A  film összeállítása előtt praxinoszkóppal 10 fázisos animációt készítettetek a gyerekek, hogy ráérezzenek az animáció lényegére, aztán elkészültek a pörgettyűk is, amelyek működése szintén a mozgóképen nyugszik.  A kis csoportok megnézték azt is, hogy hogyan készül a stop motion animáció, és ők maguk mozgatták a figurákat. Aztán a narrációt is a saját szavaikkal mondták fel, valamint a címet és a zenét is megszavaztattuk a gyerekkel. Az utolsó nap elkészült a teljes film, melyet a szülőknek is bemutattunk.

 

A tábor tehát nagy sikert aratott. Úgy tűnik, hogy ezzel nem ért véget az Iparművészeti Múzeumban szervezett animációs tábor története; biztos, hogy lesz folytatása, jöhet a többi művész, és már vannak jelentkezők a következő táborra is.