EN facebook

Marno János műveit is olvashatjuk a Digitális Irodalmi Akadémián

IRODALOM ÉS DIGITALIZÁCIÓ

2017-10-01 19:00

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) 2017. szept. 26-i közgyűlése nagy többséggel Marno Jánost választotta a testület új tagjává. A Petőfi Irodalmi Múzeum felterjesztését a tagság támogatta, így posztumusz tag lett Áprily Lajos és Nagy Gáspár. A mai választással 88 főre emelkedett azoknak az alkotóknak a száma, akiknek teljes életműve elérhető a Petőfi Irodalmi Múzeum által fenntartott www.dia.hu honlapon.

Marno János (1949)  József Attila-díjas költő, író, műfordító. A kortárs magyar líra egyik legjelentősebb képviselője, a költői formanyelv radikális megújítója. 2010-ben Magyarország Babérkoszorúja díjjal tüntették ki.

Áprily Lajos (1887–1967) József Attila-díjas költő, műfordító. Az első Nyugat-nemzedék hagyományainak folytatója. Brassóban született, Erdélyben élt 1929-ig, amikor Magyarországra települt. Verseit kidolgozott formai megoldások, impresszionista hangvétel és nagyfokú zeneiség jellemzik. A 20. századi erdélyi költészet klasszikusa. Jékely Zoltán költő édesapja.

Nagy Gáspár (1949–2007) Kossuth-díjas költő, prózaíró. 1956-ról írt emblematikus költeményei miatt a '80-as években hatósági zaklatásoknak, letiltásoknak volt kitéve. Alkotásaival és az Magyar Írók Szövetségében végzett szervező munkájával a rendszerváltozás egyik szellemi előkészítője. Népszerű verseinek, kisprózai műveinek fókuszpontjában általában erkölcsi kérdések, az igazság és bátorság, a közép-európai lét problémái állnak.

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum részeként működő Digitális Irodalmi Akadémia feladata kortárs magyar szépirodalmi alkotások internetes megjelenítése. A digitális könyvtárban a tagok teljes életműve térítésmentesen hozzáférhető. Az Akadémia honlapja szerkesztett, hiteles, gondozott szövegeket szolgáltat. Az alapítása óta eltelt csaknem két évtized alatt a DIA a kortárs irodalmi életben megbízhatóan jelen lévő, az online, illetve hagyományos kiadványokban rendszeresen hivatkozott, bevett intézménnyé vált.