EN facebook

Márton-napi tollfosztás, vásári komédia Göcsejben

PROGRAMAJÁNLÓ

2021-11-12 07:00

Márton-napi vigasságok a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban. Egyelőre csak reménykedünk a kellemes időjárásban, lévén késő ősz van. A szervezés tekintetében azonban kitűnően állunk, igazi vásári hangulat van készülőben 2021. november 13-án.

 

Minden készen áll arra, hogy Szent Mártonra, az eredetileg római kori légiós katonára méltó módon megemlékezzünk. Ez a nap ugyanis a negyven napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még megengedett a jóízű falatozás és a mulatozás. Igaz, ma már a böjtöt kevés helyen tartják, viszont a Márton-napi hagyományok annál inkább népszerűek.

 


Ma már faluhelyen is egyre ritkábban látni tollfosztást, a városban élők pedig egy-egy rendezvény alkalmával találkozhatnak csak ezzel a vidám szokással. Régen a falusi asszonyok ilyenkor összegyűltek, a munka mellett felelevenítették a régi meséket, megbeszélték a falu életét, vicces történeteket mondtak, kibeszélték a férfiakat, énekeltek, pletykálkodtak. A munka befejeztével pedig helye volt egy kis süteménynek, forralt bornak. A tollfosztás hagyományait eleveníti fel a Márton-napi eseményen az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület 13.30 órakor.

 


Ezután, 14.00 órakor a kicsiknek kedvezünk. Egy bábjátékot tekinthetnek meg az érdeklődők Az égig érő köpönyeg címmel, amelyben Szent Márton legendáját idézik fel, amikor a történet szerint egy didergő koldusnak saját köpönyegét félbevágva átnyújtotta azt. Később Jézus megjelent Márton álmában a koldusnak ajándékozott köpenyben, és megköszönte neki jóságát.


Táncjátékra is sor kerül 15.00 órakor felnőttek és gyerekek szereplésével. A Zala Senior és a Bibrics Táncegyüttes ropja majd a talpalávalót, a színpadon a Lúdas Matyi című produkciót mutatják be. De ha vásár, akkor nem maradhat el az igazi vásári komédia sem: A lónak vélt menyasszony című előadás elnevezése is már megmosolyogtató, érdemes tehát velünk tartani!


Ezenkívül sok egyéb programot is szerveztünk: lehetőség lesz pónilovaglásra és íjászatra, fakörhinta és népi játszótér várja a gyerekeket, a kézműves játszóházban bárki kipróbálhatja a gyertyaöntést, és adventi ajtódíszt is lehet készíteni. A lelkes ifjúságot interaktív játék várja Itt a liba, hol a liba? címmel, de régi mezőgazdasági eszközöket is ki lehet próbálni.

 

 

Persze a gasztronómiai kínálatról sem feledkezünk meg. Ezen a napon a liba- és tökételek, borok, pálinkák, sült gesztenye és különleges göcseji finomságok kerülnek az asztalra.


Aki velünk tart, minden fontos hagyományt és jóslást megtudhat a szombati rendezvény alatt. Aki pedig nem tud Zalaegerszegre utazni, az ne feledje, hogy Zalalövőn úgy tartották: „aki Márton napján ludat nem eszik, ehetik az bármit, mégis éhezik.”

 

Sok szeretettel várunk mindenkit november 13-án a Márton-napi vigasságokon a Göcseji Falumúzeumban!

beruházás, design, látogató, téma
2021-09-19 19:00
képzőművészet, kiállítás, #muzeumozzaszobadbol, néprajz, régészet, történelem, virtuális
2021-01-30 07:00
állományvédelem, emlékezet, tárgy, természet
2020-12-23 14:00