Már több mint százezer látogató: mostantól hétfőn is várja a látogatókat a Bosch-kiállítás a Szépművészetiben

KIÁLLÍTÁS

2022-06-09 18:00

Eddig már több mint százezer látogatója volt a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállításának. A Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat 2022. április 9-én nyílt meg a nagyközönség előtt. A július közepéig látható kiállításon, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb bemutatója Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlata, közel kilencven műalkotással találkozhat a nagyközönség.

 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a kiállítás – amely eddig hétvégenként, szombaton és vasárnap hosszabbított nyitvatartással, reggel kilenc órától este hét óráig várta a látogatókat – a jövő héttől már hétfőnként is nyitva áll a látogatók előtt.

 

A németalföldi mester különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját megidéző bemutatón a művész teljes festői életművének közel felét, tíz saját kezű festményt – köztük a bruggei Utolsó ítélet-triptichont, A bolondok hajóját (Párizs, Musée du Louvre), a Királyok imádását (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetént (Berlin, Gemäldegalerie) vagy az Ecce Homót (Frankfurt, Städel Museum) – állít ki a múzeum.

 

A nagyszabású kiállításra mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a Nw York-i The Morgan Library & Museum, vagy a madridi Museo Nacional del Prado kölcsönzött alkotásokat a budapesti bemutatóra.

 

Hieronymus Bosch: Szent János evangélista Patmosz szigetén; 1495–1500 körül
Olaj, tölgyfatábla; 63 × 43,3 cm
Berlin, Staatliche Museen zu Berlin, Gemäldegalerie
© Berlin, bpk / Gemäldegalerie, SMB / Volker-H. Schneider

 

A kiállítás azokat az örök emberi témákat járja körül, amelyeket Bosch oly eredeti módon, enigmatikus képi nyelvezettel fogalmazott meg a művein: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása vagy az emberi lét szellemi minőségének kérdése. A mester saját kezű festményei és rajzai mellett a kiállításon az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók.

 

 

Elérhető programok

 

 

Főtámogató: Gránit Bank

 

Együttműködő partner: KLM Holland Királyi Légitársaság

 

Partner: Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

kiállítás, művészet, művészettörténet
2022-04-08 18:00
gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2022-05-07 07:00
képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló, téma
2022-02-17 18:00