EN facebook

Isteni csábítás - kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2022-02-17 18:00

Isteni csábítás – Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain címmel nyílik kiállítás a Szépművészeti Múzeum Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében. A tárlat 2022. február 18-től április 17-ig tekinthető meg.

 

A vonzalom, a csábítás, a másik fél közeledésének elutasítása vagy elfogadása, a beteljesült vagy viszonzatlan szerelem – mind kortalan és örök téma az emberi életben és a művészetben egyaránt. Az Isteni csábítás című, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményeinek anyagából összeállított, mintegy harminc művet bemutató kamarakiállítás ezeket a témákat járja körül ókori mitológiai ábrázolásokon keresztül. 

 

Az európai művészeket és közönségüket évszázadokon át élénken foglalkoztatták a görög-római mitológia isteneinek, félisteneinek és halandó szereplőinek szerelmi kalandjai. A mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozogtak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a szexuális együttlét kendőzetlen ábrázolásáig, ezért a tárlat megtekintését a múzeum csak szülői felügyelettel ajánlja a 16 éven aluli látogatóknak – összegezte a tárlat tematikáját a kiállítás  sajtóbemutatóján Tátrai Júlia kurátor, a Szépművészeti Múzeum Régi képtárának vezetője.

 

Az intézmény saját gyűjteményéből kiválasztott harminckét mű különböző korok alkotása, amelyek Európa eltérő területein születtek az 1500-as évektől a 20. század közepéig, számos műfajban:van köztük olajfestmény, szobor, rajz, rézmetszet, rézkarc, litográfia, plakett és érem is.


Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

A látogatók találkozhatnak Michelangelo homoerotikus rajza után készült rézmetszettel éppúgy, mint Honoré Daumier és Paul Gauguin grafikai lapjaival, Ferenczy Béni és Aristide Maillol szobraival, valamint Benczúr Gyula és Székely Bertalan festményeivel.

 

A legkedveltebb mitológiai történeteket művészek sokasága dolgozta fel saját megközelítésben:Bartolomeo Bellano szobrán például Europé hevesen küzd az őt bika képében elrabló Zeusszal, Valentin Lefebre rajzán a hercegnő már büszkén trónol az állat hátán, Giulio Bonasone rézmetszete és Robert Franges-Mihanovic plakettje pedig még a történet kezdeti mozzanatait ábrázolják.

 

Számos műalkotás hősnője volt Léda, Danaé és Antiopé, de Diana és Endymion vagy Callisto története is több, a kiállításon látható művet ihletett.

 

Az Isteni csábítás című kamaratárlat 2022. április 17-ig látható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.

 

 

Borítókép:

Székely Bertalan: Léda (részlet), 1871 után
olaj, vászon, 100 × 66,5 cm, © Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria

képzőművészet, látogató, múzeumandragógia, programajánló, virtuális
2022-02-03 07:00
gyarapodás, képzőművészet, tárgy
2022-02-17 16:00
beruházás, képzőművészet, kiállítás, látogató, műhely, téma
2022-02-04 07:00