EN facebook

Hieronymus Bosch fennmaradt életművének csaknem fele a Szépművészeti Múzeumban

Kiállítás

2022-04-08 18:00

Szombattól látogatható a Szépművészeti Múzeum nagyszabású Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa című kiállítása. A németalföldi mester fennmaradt művei az elmúlt években nem voltak láthatóak együtt sehol a világon ilyen nagy számban.

 

 

MTI/Koszticsák Szilárd 

 

 

Ha el szeretnénk mélyedni az európai festészet egyik meghatározó alakjának, Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) életművének megismerésében, már nem kell a világot a nyakunkba venni: a Szépművészeti Múzeum április 9-én nyíló kiállítása július 17-ig segíti abban a múzeumlátogatókat, hogy felfedjék a művész szörnyekben, szürreális jelenetekben bővelkedő világának megértését. Ez persze csak úgy lehetséges, ha az életmű mellett a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját is megismerjük. A Szépművészeti Múzeum tárlatán mindez most lehetséges: változatos műtárgyválogatás segít abban, hogy az aprólékosan kidolgozott Bosch-alkotások részleteit ne csak felfedezzük, hanem meg is értsük. Itt van a bruggei Utolsó ítélet-triptichon, A bolondok hajója (Párizs, Musée du Louvre), a Királyok imádása (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetén (Berlin, Gemäldegalerie) és az Ecce Homó (Frankfurt, Städel Museum).

 

Hieronymus Bosch | ’s-Hertogenbosch, 1450 körül – ’s-Hertogenbosch, 1516

Az utolsó ítélet

1515 körül

Olaj, tölgyfa táblák; 99,5 × 28,8 cm (bal oldali tábla), 99,2 × 60,5 cm (középső tábla), 99,5 × 28,6 cm (jobb oldali tábla)

Jelezve jobbra lent: Jheronimus bosch

Bruges, Groeningemuseum

© Musea Brugge, www.artinflanders.be, photo Dominique Provost

 

A nagyszabású kiállításra mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, az említetteken túl az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a The Morgan Library & Museum, New York vagy a madridi Museo Nacional del Prado kölcsönzött alkotásokat a budapesti bemutatóra. A főművek közül a budapesti látogató először Bosch A bolondok hajója című festményével találkozhat, amely egy mulatozókkal teli csónakot ábrázolva mutat rá az esztelenül a romlás felé haladó emberiség végzetére. A kortársak gyarlóságát és balgaságát figurázza ki az egyik legkorábbi Bosch-kép, A kőoperáció, valamint A szemfényvesztő című, saját kezű vázlat és a téma megfestett változata a mester egyik követőjétől.

A kiállítás azokat az örök emberi témákat járja körül, amelyeket Bosch oly eredeti módon, enigmatikus képi nyelvezettel fogalmazott meg a művein: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása vagy az emberi lét szellemi minőségének kérdése. A mester saját kezű festményei és rajzai mellett a kiállításon az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók.

 

Clèves-i Katalin hóráskönyve

A hétfő esti, halottakért mondott ima (completorium): A lelkek szabadulása a Purgatóriumból

1440 körül

Tempera, arany, pergamen; 192 × 133 mm

New York, The Morgan Library & Museum

 

Bosch kivételes kreativitása és a németalföldi festészetre gyakorolt hatása mindig is nyilvánvaló volt a művészettörténetben, rendkívüli művészetének eredete ma is izgalmas kérdés. Művészetének csodálói újra és újra elgondolkodnak: honnan és miből eredeztethető ez a különös világ? Noha ma több mint ötszáz év távlatából szemléljük alkotásait, Bosch festményeinek bizonyos részletei továbbra is nyugtalanítóan megfejthetetlennek tűnnek. Művei valódi értelméhez közelebb segít, ha ismerjük azokat a műalkotásokat és írott forrásokat, amelyek jelentősen befolyásolták képei gondolatiságát és megformálását. A kiállítás ezért Bosch életművének kiemelkedő munkáit a mester művészi forrásainak – irodalmi és teológiai művek, a franko-flamand és utrechti miniatúraművészet, grafikai lapok, iparművészeti tárgyak – kontextusában mutatja be.

 

A hét szekcióból álló tárlathoz ráadásul csodálatos gazdagságú magyar és angol nyelvű katalógus is készült, amely tanulmányai és képi anyaga további felfedezéseket tesz lehetővé.

 

Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa
Szépművészeti Múzeum
2022. április 9. – július 17.

Részletek itt!

 

beruházás, képzőművészet, kiállítás, látogató, műhely, téma
2022-02-04 07:00
látogató, liget, művészettörténet
2018-11-02 08:25
képzőművészet, kiállítás, látogató, múzeum, művészettörténet
2021-10-31 07:00