EN facebook

Már ötvenezren látták a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállítását

MÉRFÖLDKŐ

2022-05-07 07:00

Eddig már ötvenezer látogatója volt a Szépművészeti Múzeum Bosch-kiállításának. A Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat 2022. április 9-én nyílt meg a nagyközönség előtt. A július közepéig látható kiállításon, amely nemcsak Közép-Európa valaha volt legnagyobb kiállítása Bosch műveiből és művészetéről, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlatának tekinthető, közel kilencven műalkotással találkozhat a nagyközönség.

 

A németalföldi mester különleges világát megelevenítő, a késő középkor szellemi és vizuális kultúráját megidéző bemutatón a művész teljes festői életművének közel felét, tíz saját kezű festményt – köztük a bruggei Utolsó ítélet-triptichont, A bolondok hajóját (Párizs, Musée du Louvre), a Királyok imádását (New York, Metropolitan Museum of Art), a Szent János Patmosz szigetént (Berlin, Gemäldegalerie) vagy az Ecce Homót (Frankfurt, Städel Museum) – állít ki a múzeum.

 

Hieronymus Bosch | ’s-Hertogenbosch, 1450 körül – ’s-Hertogenbosch, 1516
Királyok imádása
1475 körül
Olaj, arany, tölgyfa tábla; 71,1 × 56,5 cm
New York, The Metropolitan Museum of Art, John Stewart Kennedy Fund, 1913
© New York, Metropolitan Museum, Kennedy Fund

 

A nagyszabású kiállításra mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, többek között a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a The Morgan Library & Museum, New York, vagy a madridi Museo Nacional del Prado kölcsönzött alkotásokat a budapesti bemutatóra.

 

kiállítás azokat az örök emberi témákat járja körül, amelyeket Bosch oly eredeti módon, enigmatikus képi nyelvezettel fogalmazott meg a művein: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása vagy az emberi lét szellemi minőségének kérdése. A mester saját kezű festményei és rajzai mellett a kiállításon az életmű előzményeihez kapcsolódó alkotások, továbbá műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók.

 

Hieronymus Bosch | ’s-Hertogenbosch, 1450 körül – ’s-Hertogenbosch, 1516
Tanulmányok Szent Antal megkísértéséhez
Verso: Vázlatlap szörnyekkel
1490–1510 körül
Toll és vasgallusz tinta, papír (recto és verso); 206 × 263 mm
Párizs, Musée du Louvre, Département des Arts graphiques
© Párizs, Musée du Louvre, Dist. RMN-Grand Palais / Martine Beck-Coppola

 

A különleges tárlatot – amely hétvégenként, szombaton és vasárnap hosszabbított nyitvatartással, reggel kilenc órától este hét óráig várja a látogatókat – számos program kíséri, tárlatvezetésekkel, előadásokkal, filmvetítésekkel várja a látogatókat a múzeum.

 

 

Főtámogató:

Gránit Bank

 

Együttműködő partner:

KLM Holland Királyi Légitársaság

 

Partner:

Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

 

 

Borítókép:

Hieronymus Bosch egy követője: Szent Antal megkísértése (részlet), 1550–1600 körül
Olaj, fa; 88 × 71 cm
Antwerpen, Koninklijk Museum voor Schone Kunsten

kiállítás, művészet, művészettörténet
2022-04-08 18:00
képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló, téma
2022-02-17 18:00
beruházás, képzőművészet, kiállítás, látogató, műhely, téma
2022-02-04 07:00