EN facebook

Magyar Menyasszony pop up tárlat nyílt Bugacon

KIÁLLÍTÁS

2024-06-06 07:00

Bugacon debütál a Magyar Menyasszony pop up tárlata, amely idén még egy helyszínen, a jövő évben pedig országszerte több kistérségi állomáson mutatkozik be. 2024. június 5-től két hónapon keresztül tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeum hatalmas népszerűségnek örvendő időszaki kiállításának, a Magyar Menyasszonynak a pop up változata az Aranymonostor Látogatóközpontban. 


Az elmúlt évtizedek legsikeresebb magyar nemzeti múzeumi kiállítását a szervezők és az ötletgazda Simonovics Ildikó kurátor az eredeti tervek szerint az egész országban, de a határon túl is be szeretnék mutatni, még nagyobb közönséget mozgósítva, még hatalmasabb közösséget építve a projekt köré. A kurátor missziója, a projekt célja, hogy létrejöjjön minden idők leghatalmasabb - Kárpát-medencén innen és túli - magyar házasságkötések kép- és történet gyűjteménye, mely az online térben valósul meg és mindenki számára hozzáférhető.


Magyar Menyasszony galéria, feltöltés: https://magyarmenyasszony.hu/feltolt


A kistérségi helyszíneken felbukkanó pop up tárlatok, ahogy a nagy kiállítás is 500 évre visszamenően irányítják a figyelmet a magyar nők társadalmon belüli helyzetének változására, arra, hogy hogyan viszonyultak régen és ma a nők, a párok és a családok a házassághoz.


Hajdan élt királylányok, hercegnők, polgárkisasszonyok mellett, ma élő leányok és asszonyok élettörténete, sorsa elevenedik meg az utazó verzió 22 történetében, de átélhetik a nagy kiállítás szalag-erdejének csodáját a Bugacra látogatók is, száz esküvővel és házassággal kapcsolatos magyar szó és kifejezés magyarázata között barangolva.


A budapesti kiállítás közönségkedvence, a felpróbálható párták is utaznak a pop up tárlattal. Matyó, sárközi, bátai, veresegyházi és tamási menyasszonyi koszorúkat vehetnek fel és fotózkodhatnak bennük a hatalmas esküvői emlékes fal előtt - kis- és nagylányok -, hogy megtapasztalják milyen is volt egykor népviseletbe öltözött menyasszonynak lenni, hátha maguk is kedvet kapnak hozzá.

 

 

A tárlat kiemelkedő darabja a Magyar Menyasszony FB-csoportba feltöltött, abszolút közönségkedvenc esküvői fényképen szereplő ruha. A csodálatos öltözetet a magyaros divat koronázatlan királynője Tüdős Klára tervezte 1940-ben. A felbecsülhetetlen értékű emléket az eredeti tulajdonos lánya, Katona Márta a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta. Az elmúlt két hónapban az intézmény textilrestaurátorai vették gondjaikba, konzerválták, restaurálták, hogy ezen kiemelkedő esemény alkalmából bemutatkozhasson a nagyközönségnek.


A kiállítás a Kulturális Program keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével valósul meg.

 

 

divat, emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, történelem
2023-12-15 14:00
látogató, múzeumandragógia, múzeumpedagógia, programajánló, téma
2024-05-03 14:00
beruházás, gyűjtemény, kiállítás, látogató, régészet, téma
2024-03-24 07:00