EN facebook

Megnyílt! A Magyar Menyasszony kiállítás a Nemzeti Múzeumban

KIÁLLÍTÁS

2023-12-15 14:00

A Magyar Menyasszony című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású új időszaki kiállítása, amelyben több száz ismert és ismeretlen nő rejtélyes története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleiken keresztül. A tárlat egy nagyívű vállalkozás, méltó a múzeum hagyományaihoz.

 

A XVI. századtól napjainkig a világban szinte minden megváltozott, sokat változtak a női szerepek is, de egy dolog még is ugyanaz maradt: 500 éve is voltak menyasszonyok, és ma is vannak. A “menyasszonyság”, a menyasszonnyáválás koroktól, irányzatoktól, ideológiáktól függetlenül ma is a nőiesség, a női szépség egyik szimbóluma.

 

A hallatlanul sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét.

 

Ez a kiállítás egy széleskörű összefogás eredménye. A múzeumi szakma, a kutatók, hivatásos gyűjtők és magánemberek összefogásából, felajánlásaiból jött létre. Csak a Magyar Menyasszony Facebook csoportnak több mint 11 ezer tagja van, akik több ezer esküvői fotót küldtek be a múzeumnak.

 

A kiállítás kurátorának, Simonovics Ildikónak több mint tízéves álma válik valóra ezzel a kiállítással, amely az elmúlt évek közös munkájának köszönhetően itt a múzeumban mindannyiunk álma lett. Sok munkaóra, kreatív ötlet, értő szakismeret összpontosult ennek a tárlatnak a létrejöttében.

 

 

 

A Magyar Menyasszony című kiállítás 2023. december 14-től látható a Magyar Nemzeti Múzeumban! A nagyszabású új időszaki kiállításban több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

 

A kiállítás az elmúlt 500 év házasodástörténetén vezeti keresztül a látogatót, a XVI. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták. A rendkívül sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét.

 

 

A kiállítás a múzeum saját gyűjteményére és a közösségi gyűjtés nyomán érkezett felajánlásokra építkezve jött létre.

 

A Magyar Nemzeti Múzeum több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát.

 

De nemcsak a gyönyörű ruhát csodálhatják meg a látogatók, hanem megismerhetik Habsburg Mária és II. Lajos frigyének történetét is, amely például azon ritka elrendezett középkori házasság volt, melyet szerelem pecsételt meg. A két fiatal a király korai haláláig (1526) rajongva szerette egymást. Uralkodó dinasztiák és arisztokrata asszonyok történetei mellett a kiállítás foglalkozik családja előrejutását mindenekelőtt ambicionáló polgárnővel, korabeli társadalmi és öltözködési normákat felrúgó múzsával, holokauszt árnyékában igent mondó arával, vagy online társkereső oldalon párját megtaláló asszonnyal, és még sok izgalmas és tanulságos női sorssal.

 

 

A bemutatott tárgyak, ruhák igen nagy részét elkötelezett és lelkes embereknek köszönhetjük. A közösségi felajánlásoknak köszönhetően válik igazán egyedivé és különlegessé ez tárlat, hisz a történelmi személyek mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik is.

 

 

A világban az elmúlt 500 évben szinte minden megváltozott, néhány szerep viszont ugyanaz maradt. 500 éve is voltak menyasszonyok, és ma is vannak. A kérdés az, hogy vajon miben egyezik a menyasszony és a nő szerepéről alkotott képünk, miben más, hogyan gondolkodtak róla a múltban és hogyan állunk hozzá most, mi minden befolyásolta ezt a viszonyulást időben, térben és egy adott helyzetben? A válaszokat közösen kutatjuk, de biztosan mindenki magában találja meg a sajátját.

 

A Magyar Menyasszony ötletgazdája és kurátora dr. Simonovics Ildikó divattörténész.

 

 

A kiállítás Nőkről szól – nemcsak Nőknek!

 

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, múzeumpedagógia, műhely, pályázat, téma
2023-03-05 17:00
emlékezet, gyűjtemény, kiállítás, látogató, néprajz, téma, természet
2023-11-27 16:00
felhívás, gyűjtemény, kiállítás, múzeumandragógia, műhely, téma
2023-02-17 07:00