EN facebook

Ma lenne 100 éves a nemzetközi hírű kémiatörténész, az Országos Műszaki Múzeum főigazgatója, Szabadváry Ferenc

TÉMA

2023-09-01 11:15
Kőszegen született, családja közvetlen kárvallottja volt a második világháború utáni államosításoknak. Fiatal vegyészmérnökként a szappangyáros karriert egyetemi pályára cserélte – a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója lett.
 
A Műszaki Egyetem mellett másik szellemi műhelye a XI. kerület Kaposvár utcában, a mai Műszaki Tanulmánytár épületében működő Országos Műszaki Múzeum lett, amely az ő vezetésével vált „felnőtté”, lett az országos gyűjtőkörű múzeumok megbecsült tagja annak ellenére, hogy a múzeum valódi állandó kiállítótér nélkül működött. Szabadváry Ferenc 1973. január elsejétől első főigazgatója, majd 20 évig meghatározó vezetője volt a „láthatatlan múzeumnak”, az OMM-nek.
 
Nevével és tanácsaival a 2000-es évek elejéig segítette az ipartörténeti örökség ügyét. Mi, akik 2003 körül voltunk fiatal muzeológusok, már a súlyos beteg, idős professzort ismertük meg, a Széchenyi-díjas akadémikust, aki az amerikai Dexter-díjjal is büszkélkedhetett, mint kiváló tollú kémiatörténész.
 
Joviális és formátumos régi értelmiségi volt, hasonló múzeumigazgató-óriás, mint orvostörténész barátja, Antall József. Elég böngészni a digitális adatbázisokat: számtalan cikket találni, amelyek a politikai rendszereken átívelő küzdelmét bizonyítják a magyar technikai múzeumért. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum megalakulását már nem érte meg, 2006-ban hunyt el.
 
 
Borítókép forrása: Képes7, 1987., Arcanum Adatbázis