EN facebook

Lélegezz! Minifesztivál a Szépművészeti Múzeumban – 2024. március 23. szombat

PROGRAMAJÁNLÓ

2024-03-20 07:00

Jóga Hámori Gabi színésznővel, koncert Szilasi Alexszel, hangfürdő és tárlatvezetés a Szépművészeti Múzeum szombati minifesztiválján. Igazi „feltöltődős” programokkal várja a múzeum a látogatókat a Kapuk a létben. A fa motívuma Pieter Bruegeltől Hollán Sándorig című kiállításhoz kapcsolódóan.

 

Kapuk a létben című kiállításban tartott tárlatvezetés során szakavatott vezető segítségével a látogatók megtudhatják, hogy hogyan változott az erdei táj ábrázolása az évszázadok során, miként érzékeltették a természet erőit a régi korok alkotói és hogyan készítette meditatív farajzait a kortárs klasszikus, Hollán Sándor. A mozgás és művészet szerelmesei Hámori Gabriella színésznővel jógázhatnak a tágas, napfényes Barokk Csarnokban, mely során az erősítés és az elme lecsendesítése kap hangsúlyt.

 

Vass Zoltán pszichológus Mit mondanak rólunk a rajzaink? címmel a fa szimbolikus jelentéséről tart előadást. A kiállított műveken keresztül a farajzok pszichológiai vizsgálatának elméleti alapjairól és elsősorban a fák formai-szerkezeti rajzelemzéséről tudhatnak meg többet a látogatók, akik megismerhetik a rajzok bizonyos jellemzőinek pszichológiai jelentését és betekintést nyerhetnek a rajzok számítógépes, úgynevezett algoritmikus elemzésének új módszerébe is.

 

A minifesztiválon Kapuk a létben címmel Takács Dorina (Дeva) és Balla Gergely (Platon Karataev) énekes-dalszerzőkkel Cser Judit múzeumpedagógus beszélget az alkotásban való feloldódás transzcendens élményéről és arról, miként tud összefonódni egymással a hang – vagy éppen a csend –, a kép és a szó.

 

Zárásként Szilasi Alex zongoraművész zenével kísért, Évgyűrűk című  előadásán a fák ihlette zenei hangulatok és a transzcendens világához köthető szólamok csendülnek fel.

 

A minifesztvál ideje alatt az állandó kiállításokban elhelyezett babzsákokkal és természetközeli zenékkel, hangfürdővel várja a látogatókat a múzeum.

 

 

További információ

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, téma
2024-02-29 19:00
állományvédelem, fénykép, gyarapodás, gyűjtemény, kortárs
2020-12-08 16:30