EN facebook

Goya, Tiepolo, Canaletto - Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége

MEGÚJULÁS

2022-05-15 19:00

Lezárult a Szépművészeti Múzeum felújításának újabb szakasza, így már teljes egészében látható a Régi Képtár állandó kiállítása. A most átadott 450 négyzetméteres kiállítási egységgel együtt a látogatók immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatnak átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

 

A múzeum ún. Barokk (városligeti) szárnyának műemléki munkálatai során összesen mintegy 2000 négyzetméternyi kiállítótér újult meg, valamint új, korszerű hűtési és fűtési rendszert is kiépítettek.

 

A most megnyílt, az épület II. emeletén található állandó kiállításon a látogató átfogó képet kaphat a 18. század festészetéről. A rendkívül gazdag és sokrétű gyűjteményrész legszebb darabjait iskolánkénti és tematikus egységekben mutatja be a tárlat.

 

tárlat első termében kapott helyet a spanyol és a koloniális festészeti anyag. Az egység címe: Spanyolország művészete a 18-19. században – Francisco de Goya, itt látható többek között Francisco de Goya y Lucientes Köszörűs, a Korsós lány és a Bermudezné portréja című alkotása. A terem második felében a francia rokokó anyag legszebb darabjai kerültek kiállításra. Az egység címe: Kellem, szellem, jellem - A francia festészet a 18. században, itt mások mellett Jean-Étienne Liotard és Jean-Baptiste Greuze alkotásaival találkozhat a közönség.

 

 

következő kiállítási egység első része a Német és osztrák festészet a barokktól a klasszicizmusig címet viseli, ahol többek között Franz Anton Maulbertsch, Angelica Kauffmann és Anton van Maron művei láthatók. A terem második részében pedig a 18. századi itáliai festészet jelentős központjainak, Bolognának, Rómának, Nápolynak és Lombardiának a művészetébe nyújtunk bepillantást. Az egység címe: A rokokótól a realizmusig – A 18. századi itáliai festészet irányzatai, itt látható Giuseppe Maria Crespi: Parasztcsalád, Giuseppe Ghezzi: Pygmalion, Fra Vittore Ghislandi: Fiatal festő portréja című alkotása is.

 

A tárlat következő egységében a világviszonylatban is kiemelkedő jelentőségű velencei settecento gyűjteményből nyújt válogatást a múzeum. Az egység címe: Tiepolo Velencéje – A velencei settecento művészete. Ebben az egységben a legfontosabb művek: Giovanni Battista Tiepolo: A Szeplőtelen Szűz hat szenttel, Giovanni Domenico Tiepolo: Pihenő Szent Család, Sebastiano Ricci: Bethsabé a fürdőben című festménye. A terem második felében, és egyben a kiállítás utolsó egységében pedig a Régi Képtár gazdag tájkép és városlátkép gyűjteményből nyújtunk válogatást, ez az egység az Európai tájak és városok a 18. században címet viseli. Ebben a kiállításrészben a legfontosabb művek: Bernardo Bellotto: Az Arno és a Piazza della Signoria Firenzében, A bécsi Kaunitz-palota és kertje, valamint Canaletto: Zsilip Dolónál.

 

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának és modernizációjának következő lépésekénként júniusban újra megnyílik az impozáns Barokk Csarnok is.

 

 

Fotók: MTI/Máthé Zoltán

gyűjtemény, képzőművészet, kiállítás, látogató, programajánló
2022-05-07 07:00
kiállítás, művészet, művészettörténet
2022-04-08 18:00
beruházás, képzőművészet, kiállítás, látogató, műhely, téma
2022-02-04 07:00